Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

ΝΒΑ: Τζάμπολ στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου -όλες οι ομάδες

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από το τζάμπολ της κανονικής σεζόν του ΝΒΑ, του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο, του πιο λαμπερού και εντυπωσιακού συνάμα, που δεν αφήνει κανέναν φίλαθλο ασυγκίνητο.

170829181Μπαίνουμε λοιπόν σε… ατμόσφαιρα ΝΒΑ, επιλέγοντας ένα από τα καλύτερα αφιερώματα του διαδικτύου, αυτό του Γιώργου Αδαμόπουλου στο basketblog.gr. Παρουσιάζονται όλες οι ομάδες και Περιφέρειες. Με τις σημαντικές προσθήκες και αποχωρήσεις κάθε οργανισμού, με ανάλυση των πιθανών πρωταγωνιστών ή παικτών-«κλειδιά» τους και μια πρόβλεψη για το τι μπορεί να περιμένει κανείς από τις 30 ομάδες.

Αφετηρία με την Ανατολική Περιφέρεια και την Ατλάντικ Ντιβίζιον.

ATLANTIKΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 48-34 (1η θέση Ατλάντικ, 3η Ανατολής)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (3-4) στον 1ο γύρο από Μπρούκλιν

Η φετινή απορία για τους Καναδούς είναι αν θα πετύχουν το βήμα παραπάνω. Οι Ράπτορς έφτασαν πέρσι από την τελευταία θέση της Ατλάντικ ταο 2012-13 (με ρεκόρ 34-48) στην κορυφή της, παρότι τον Γενάρη του 2014 αντάλλαξαν τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη τους (Ρούντι Γκέι) και παραλίγο να κάνουν το ίδιο με τον κορυφαίο γκαρντ τους (Κάιλ Λόουρι). Το Τορόντο θέλει να «χτίσει» πάνω στην προηγούμενη χρονιά, αν και εκείνη ολοκληρώθηκε με απογοήτευση στον 1ο γύρο των πλέι-οφς. Μοιάζει με την πιο ισορροπημένη ομάδα της Ατλάντικ, ευελπιστώντας σε ανάλογη συνέχεια από τους Λόουρι, ΝτεΡόζαν, περιμένοντας νέα άνοδο από Βαλαντσιούνας και Ρος και έχοντας πια και «βάθος» στον πάγκο με τις προσθήκες των Λου Ουίλιαμς και Τζέιμς Τζόνσον. Στόχος της ομάδας του κόουτς Ντουέιν Κέισι ακόμη και οι 50 νίκες στην ρέγκιουλαρ σίζον

Ποιον να προσέξετε: Τέρενς Ρος. Ο άλλοτε νικητής του διαγωνισμού καρφωμάτων (απ)έδειξε πέρσι πως δεν είναι απλώς ένας θεαματικός παίκτης που πηδά ψηλά. Μέτρησε 10,9π.-3ριμπ. μ.ο. με 42,3% στα δίποντα και 39,5% στα τρίποντα (μετά τους 6,4π.-2,1ριμπ. και 40,7% και 33,2% αντίστοιχα) της ρούκι σεζόν του) και θέλει να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Ενδεικτικό της στήριξης που έχει είναι πως αν και στα πλέι-οφς κόντρα στους Νετς είχε μόλις 14/47 σουτ (30%), εκ των οποίων τα 4/27 (17%) τρίποντα, ο κόουτς Κέισι συνέχισε να του δίνει προσπάθειες. Επένδυση του (παρόντος και) του μέλλοντος.

Τι να περιμένετε: Οι ανανεώσεις με Λόουρι, Πάτρικ Πάτερσον και Γκρέιβις Βάσκεζ δείχνουν πως οι Ράπτορς θέλουν να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο. Κοινώς, έμφαση στην άμυνα, αθλητικό παιχνίδι στη ρακέτα (με τον Αμίρ Τζόνσον) και πολλά σουτ από την περιφέρεια. Το θετικό για τον Κέισι είναι πως ο Βάσκεζ μπορεί να παίξει και σαν αναπληρωματικός πόιντ-γκαρντ αλλά και στο πλάι του Λόουρι στην ίδια 5αδα. Ο ΝτεΡόζαν έχει βελτιώσει την πάσα του και οι Καναδοί θα επιχειρήσουν να βάλουν περισσότερο τη μπάλα στο καλάθι με τον Βαλαντσιούνας. Καθώς πέρσι ήταν η ομάδα με τα λιγότερα σουτ στο «ζωγραφιστό» (μόλις των 27,6% των προσπαθειών τους) και ήταν τελευταίοι στη Λίγκα σε αυτόν τον τομέα.

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 44-38 (2η θέση Ατλάντικ, 6η Ανατολής)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (1-4) στον 2ο γύρο από Μαϊάμι

Νέος κόουτς, με την πρόσληψη του Λάιονελ Χόλινς αντί του Τζέισον Κιντ που προτίμησε το Μιλγουόκι, αλλά το «στοίχημα» παραμένει για τους Νετς. Η μεγάλη αγωνία τους, βεβαίως, είναι να μείνουν στο παρκέ υγιείς οι Ντερόν Ουίλιαμς και Μπρουκ Λόπεζ. Ο πρώτος δείχνει να ξεπερνά τις συνεχόμενες ατυχίες στους αστραγάλους του και ο δεύτερος, μετά την περσινή επέμβαση, χτύπησε και στην φετινή preseason. Η ηλικία του Γκαρνέτ και η αποχώρηση των Πιρς και Λίβινγκστον (αν και αντικαταστάθηκε από τον ρολίστα Τζάρετ Τζακ) σαφώς και μειώνουν τις λύσεις τους και στο Μπρούκλιν ελπίζουν σε καλή σεζόν του 2ετή (και προσφάτως παγκόσμιου πρωταθλητή με τις Η.Π.Α.) Μάιλς Πλάμλι. Ο Χόλινς θα προσπαθήσει να βάλει την άμυνα ως προτεραιότητα, έχοντας τονίσει πως με τους Τζο Τζόνσον, Τελέτοβιτς και τον νεοφερμένο Μπογκντάνοβιτς θα έχουν καλό σουτ από την περιφέρεια. Ο Άλαν Άντερσον δείχνει να κερδίζει για την ώρα την τελευταία θέση στην 5αδα από τους Κιριλένκο, Τζακ.

Ποιους να προσέξετε: Αντρέι Κιριλένκο, Μίρζα Τελέτοβιτς. Κοινώς εκείνους που μπορούν αν και σμολ-φόργουορντ, μπορούν να παίξουν και στη θέση «4». Ο Πολ Πιρς πέρσι ήταν καλύτερος όταν αγωνίστηκε σαν πάουερ-φόργουορντ και ο Χόλινς πιθανότατα θα συνεχίσει τα χαμήλα σχήματα, ώστε να μην επιβαρύνει τον Γκαρνέτ.

Τι να περιμένετε: Εκτός από την έμφαση στην άμυνα που όπως διαβάσατε παραπάνω θα θελήσει ο νέος προπονητής, ο κόουτς Χόλινς επιθυμεί να βελτιώσει και το passinggame της ομάδας του. Το Μπρούκλιν ήταν πέρσι μόλις στην 15η θέση σε πάσες ανά κατοχή και 28ο σε απόσταση πάσας. Ο Αμερικανός τεχνικός θέλει τους παίκτες του να κινούνται όσο και η μπάλα και να μην περιμένουν απλώς το post παιχνίδι των Λόπεζ ή Γκαρνέτ και το σουτ των «κοντών». Επιθυμία καλής αρχής, αφού πέρσι είχαν 10-21 ως τον Δεκέμβριο…

ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 37-45 (3η θέση Ατλάντικ, 9η Ανατολής)

Πλέι-οφς:

Από τις 54 νίκες του 2012-13, οι Νικς «έπεσαν» πέρσι στις 37 και το αργοπορημένο «ξύπνημα» δεν τους έφτασε για να «χωρέσουν» στην Ανατολική 8αδα των πλέι-οφς. Η Νέα Υόρκη ευελπιστεί να επιστρέψει με ένα παλιό «κόλπο», αφού στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» θα επιστρέψει στο ΝΒΑ και η περίφημη «τριγωνική» επίθεση» (που χάρισε 6 τίτλους στους Μπουλς και 5 στους Λέικερς). Η άφιξη του Φιλ Τζάκσον, κατόχου των 11 τίτλων σε Σικάγο και Λ.Α. σαν κόουτς, ως νέου προέδρου των Νικς, φέρνει το «τρίγωνο» στο «Μεγάλο Μήλο». Ειδικά μετά την τοποθέτηση του μέχρι πριν από 5 μήνες παίκτη, Ντέρεκ Φίσερ στη θέση του προπονητή! Σεζόν με απορίες, κυρίως για το πότε θα λειτουργήσει η νέα μέθοδος στην επίθεση.

Ποιον να προσέξετε: Χοσέ Καλδερόν. Για δύο λόγους… Ο Ισπανός έφτασε στη Νέα Υόρκη με τον Σάμουελ Ντάλεμπερτ από το Ντάλας, αντί των Τάισον Τσάντλερ και Ρέιμοντ Φέλτον και μπορεί και να οργανώσει στο «τρίγωνο» και να σουτάρει, καθώς ήταν πέρσι 5ος στη Λίγκα στα τρίποντα, με 44,9%! Πολλά θα περνούν από τα χέρια του, αφού ο Φίσερ (και κυρίως ο… Φιλ Τζάκσον) δεν θέλει τον Καρμέλο Άντονι να κρατά τη μπάλα για ώρα, αν και φυσικά ο τελευταίος θα έχει το γενικό πρόσταγμα.

Τι να περιμένετε: Αρχικά υπομονή μέχρι οι παίκτες να προσαρμοστούν στην «τριγωνική επίθεση». Ο «Melo» δήλωσε πριν από μερικές μέρες ότι «με το νέο σύστημα, δύσκολα θα βγω πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ». Δείχνοντας όχι ενόχληση, αλλά επιθυμία να προσαρμοστεί σε αυτό. Κάτι που θα πρέπει να κάνει και ο «σεσημασμένος» σουτέρ, Τζέι-Αρ Σμιθ. Για να πετύχει το «τρίγωνο», οι Νικς θα χρειαστούν διάρκεια από τους ρολίστες Ιμάν Σάμπερτ και Τιμ Χάρνταγουεϊ τζούνιορ, αλλά και καλύτερη πάσα από τους ψηλούς, Στάνταμαϊρ και Μπαρνιάνι, που δεν ήταν ποτέ τους καλοί πασέρ. Επιπλέον, θα υπάρχουν προβλήματα στην άμυνα. Όχι μόνο στην περιφέρεια, αφού οι Καρμέλο και Σμιθ ποτέ δεν ήταν φαν της άμυνας, αλλά και στη ρακέτα. Αποχώρησε ο εξαιρετικός αμυντικός Τσάντλερ και παρότι ο νεοφερμένος Ντάλεμπερτ είναι καλός μπλοκέρ, δεν είναι το ίδιο αποδοτικός στην ομαδική προσπάθεια και δύσκολα θα έχει βοήθεια από τους Όλντριτς και τον νεοαποκτηθέντα Τζέισον Σμιθ.

ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 25-57 (4η θέση Ατλάντικ, 12η Ανατολής)

Πλέι-οφς: –

Ακόμη και στην πιο αδύναμη υπο-περιφέρεια του ΝΒΑ, οι Σέλτικς δεν δείχνουν να έχουν τα φόντα να ανταγωνιστούν και να παίξουν για μία θέση στα πλέι-οφς… Νεανική ομάδα με μέλλον, όμως το απαιτητικό κοινό στη Βοστόνη περιμένει αποτελέσματα νωρίτερα. Ο 2ετής κόουτς Μπραντ Στίβενς έχει μπόλικες έγνοιες, αφού δύσκολα θα έχει στην πρεμιέρα τον μεγάλο σταρ του, Ραζόν Ρόντο, που έσπασε το αριστερό χέρι του 4 μέρες πριν από το ξεκίνημα της προετοιμασίας.

Ποιον να προσέξετε:Τον… πρόεδρο Ντάνι Έιντζ. Η σεζόν αναμένεται να είναι δύσκολη για τον παράγοντα της ομάδας, αφού το καλοκαίρι ο Ρόντο μένει ελεύθερος και μένει να δούμε αν οι Σέλτικς θα ρισκάρουν να τον κρατήσουν με νέα πρόταση το 2015 ή αν θα αποφασίσουν μέσα στη σεζόν να τον παραχωρήσουν, ώστε να μην τον χάσουν δίχως ανταλλάγματα.

Τι να περιμένετε: Μία χρονιά βαθμολογικά καλύτερη από την περσινή, αλλά με δύσκολη την αποστολή για την ανατολική 8αδα. Ο κόουτς Στίβενς έχει στα χέρια του ένα ρόστερ με 6 παίκτες που είναι μικρότεροι από 24 ετών και επιλέχθηκαν στον 1ο γύρο του ντραφτ, κάτι που σημαίνει ελπιδοφόρο μέλλον, αν και κανείς τους δεν δείχνει να έχει την ποιότητα να γίνει σταρ και να ηγηθεί. Ο τεχνικός της Βοστόνης τόνισε πως ο ρούκι Μάρκους Σμαρτ «δεν είναι πλέι-μέικερ σαν τον Ρόντο, όμως μπορεί να χειριστεί τη μπάλα» και το βέβαιο είναι πως με τους δύο παραπάνω και τον Έιβερι Μπράντλεϊ, οι «πράσινοι» θα έχουν καλή περιφερειακή άμυνα. Οι Τζεφ Γκριν, Τζέραλντ Ουάλας από το «3»-«4» και οι ψηλοί Μπράντον Μπας, Κέλι Όλινικ και ο νεοφερμένος από τους Καβς Τάιλερ Ζέλερ μπορούν να δώσουν λύσεις παιχνίδι στη ρακέτα με αξιόπιστο σουτ, ενώ οι νεοαποκτηθέντες Έβαν Τέρνερ και Μάρκους Θόρντον ίσως δώσουν σκορ από μακριά.

ΦΙΛΑΝΤΕΛΦΙΑ ΣΙΞΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 19-63 (5η θέση Ατλάντικ, 14η Ανατολής)

Πλέι-οφς: –

Αν και συνηθισμένος σε νίκες, ως μέχρι πρόπερσι ασίσταντ του Πόποβιτς στο Σαν Αντόνιο, ο 2ετής χεντ κόουτς των Σίξερς, Μπρετ Μπράουν, γνωρίζει με τι έχει να κάνει. Έχει να δουλέψει με μία ομάδα με λαμπρό μέλλον, αλλά αμφίβολο παρόν… Η περσινή σεζόν είναι σαφώς ένα δείγμα του τι μπορεί να επακολουθήσει άμεσα, αφού ο Μπράουν επιχειρεί να δώσει συμβουλές νικητή σε μία ομάδα όσο χάνει (και μάλιστα χάνει πολύ). Η Φιλαντέλφια έχασε πέρσι 26 διαδοχικά ματς, αλλά είναι χαρακτηριστικό το πόσο κοιτά μακριά, από την περσινή ανταλλαγή του Νέρλενς Νοέλ, που θα έχανε όλη τη σεζόν, ως τις φετινές επιλογές στο ντραφτ, καθώς διάλεξαν στο Νο3 τον Τζόελ Εμπίιντ, που επίσης πιθανότατα θα χάσει τη ρούκι χρονιά του λόγω τραυματισμού, αλλά συμφώνησαν να πάρουν και τα δικαιώματα του Ντάριο Σάριτς, παρότι γνώριζαν πως τουλάχιστον για φέτος θα παίξει στην Εφές.

Ποιον να προσέξετε: Νέρλενς Νοέλ. Αν και ο περσινός ρούκι της σεζόν, Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς (που πάντως το καλοκαίρι υποβλήθηκε σε επέμβαση στον ώμο) είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουν οι Σίξερς, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον 2ετή μεν, αλλά στην ουσία ρούκι Νοέλ, που θα παίξει σε επίσημο ματς για πρώτη φορά έπειτα από 19 μήνες, μετά τον τραυματισμό του στο Κεντάκι. Εξαιρετικός μπλοκέρ, λίγο «άγουρος» ακόμη στην επίθεση, αλλά οι ειδικοί προβλέπουν πως είναι καλός στο picknroll.

Τι να περιμένετε: Όπως και πέρσι, πολλές ήττες! Ο κόουτς Μπράουν, θα συνεχίσει να προσπαθεί να κάνει την Φιλαντέλφια αμυντική ομάδα και η άφιξη του Νοέλ μπορεί να του δώσει βοήθεια σε αυτό το κομμάτι του. Παρόλα αυτά, η παραχώρηση του Θάντεους Γιανγκ στη Μινεσότα, ως μέρος της ανταλλαγής που έφερε τον Κέβιν Λαβ στο Κλίβελαντ, στερεί εμπειρία από μία νεανική ομάδα. Οι Λουκ Μπα α Μούτε και Αλεξέι Σβεντ, που ήρθαν από τη Μινεσότα, θα δώσουν ανάσες από τον πάγκο. Πάντως, δύσκολα θα αποφύγουν ξανά την τελευταία θέση της Ατλάντικ…

Σέντραλ Ντιβίζιον

SENTRALΗ Σέντραλ έχει νέο «βασιλιά» (ΛεΜπρον Τζέιμς), έναν μεγάλο σταρ που επιστρέφει (Ντέρικ Ρόουζ0 κι έναν που απουσιάζει (Πολ Τζορτζ) και έναν μελλοντικό ηγέτη (Τζάμπαρι Πάρκερ) που θα παίξει στο πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι…

ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΕΪΣΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 56-26 (1η θέση Σέντραλ, 1η Ανατολής)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (2-4) στους ανατολικούς τελικούς από Μαϊάμι

Η αρχική απώλεια του Λανς Στίβενσον, που προτίμησε να αφήσει την Ιντιάνα και να μετακομίσει στη Σάρλοτ, άφησε τα πρώτα ερωτηματικά για την περιφέρεια των Πέισερς. Στη συνέχεια, τα μαντάτα για τον πρόεδρο Λάρι Μπερντ και τον κόουτς Φρανκ Βόγκελ ήταν πιο άσχημα και γεμίζουν αμφιβολίες ακόμη και τους φαν της ομάδας τους. Ο φρικιαστικός τραυματισμός του μεγάλου σταρ της Ιντιάνα, Πολ Τζορτζ, μειώνει κατά πολύ τις ελπίδες των Πέισερς για τον τίτλο -έπειτα από δύο συνεχόμενες παρουσίες στους τελικούς Περιφέρειας- και μετατρέπει την ομάδα από φαβορί σε αουτσάιντερ. Ο κόουτς Βόγκελ έχει μεν την γνωστή αμυντική φιλοσοφία του, ωστόσο πλέον αναζητά επιθετικές λύσεις. Οι ψηλοί Χίμπερτ και Ουέστ θα πρέπει να αναλάβουν δράση, ενώ ο Τζορτζ Χιλ και ο νεοφερμένος Ρόντνεϊ Στάκι θα πρέπει να θυμηθεί τους μ.ο. καριέρας του (15π.), αφού πέρσι είχε 13,9 στο Νιτρόιτ.

Ποιον να προσέξετε: Ρόι Χίμπερτ. Πέρσι δέχθηκε μεγάλο μέρος της κριτικής για την «φτωχή» παρουσία του στα πλέι-οφς (μ.ο. 9,3π.-5,5ριμπ.). Για την ώρα είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Πέισερς και μένει να φανεί αν θα αντέξει την επιθετική πίεση. Αλλά και το αν στην άλλη πλευρά του παρκέ, παρότι είναι εξαιρετικός μπλοκέρ (μ.ο. 2,2), θα βρεθεί παίκτης να καλύψει την αδυναμία του στα ριμπάουντ (πέρσι 4,8). Την περασμένη σεζόν αυτός ήταν ο Στίβενσον, που είχε 6,6 «σκουπίδια» ανά ματς.

Τι να περιμένετε: Ως το καλοκαίρι ήταν η επιτομή της ισορροπημένης ομάδας, αλλά χωρίς «βάθος» στον πάγκο. Αν οι Πέισερς, όμως, θέλουν φέτος να φτάσουν στα πλέι-οφς, προφανώς θα πρέπει να καλύψουν το κενό του Τζορτζ εκ των έσω και με συνεισφορά περισσότερων παικτών. Ο κόουτς Βόγκελ θα στηριχτεί στην άμυνά του, στην οποία λίγοι… «κλέβουν», όμως αν ο Χίμπερτ δεν πραγματοποιήσει μία AllStar σεζόν, τότε δεν θα φτάνει μόνο το σκορ των Ουέστ, Χιλ και το παιχνίδι του Στάκι. Οι ρολίστες Σι-Τζέι Ουότσον και Σι-Τζέι Μάιλς έχουν ευκαιρία να παίξουν περισσότερο.

ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 48-34 (2η θέση Σέντραλ, 4η Ανατολής)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (1-4) στον 1ο γύρο από Ουάσινγκτον

Επιτομή της ισορροπίας είναι φυσικά και το Σικάγο. Οι Μπουλς διατήρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο την τελευταία διετία, στην οποία ο μεγάλος σταρ τους, Ντέρικ Ρόουζ, έχασε μία ολόκληρη σεζόν ενώ πέρσι αγωνίστηκε σε μόλις 10 παιχνίδια, λόγω τραυματισμού. Ο «DRose» επιστρέφει και θέλει να το κάνει και δριμύτερος. Η ομάδα του θα διατηρήσει φυσικά το αμυντικό προφίλ που λατρεύει ο κόουτς Τομ Θίμποντο, όμως περιμένει υγιή τον (άλλοτε MVP της Λίγκας) Ρόουζ και ψάχνει απρόσμενη βοήθεια στην επίθεση. Αν ο τελευταίος δεν χρειαστεί να επισκεφθεί ξανά τα ιατρεία, οι «Ταύροι» μπορούν να κατακτήσουν την Ανατολή.

Ποιον να προσέξετε: Πάου Γκασόλ. Ο 34χρονος Ισπανός άφησε τους Λέικερς για μία ακόμη ευκαιρία τίτλου στο Σικάγο και όσο κι αν παραμένει ένας μέτριος αμυντικός στη ρακέτα, προσφέρει βελτίωση στη θέση του «4» στους Μπουλς. Καθώς είναι πιο δημιουργικός, με καλύτερο σουτ και πάσα στην επίθεση από τον Κάρλος Μπούζρερ που αποχώρησε, ενώ δεν θα έχει τα ίδια αμυντικά κενά, αφού τα (του) τα καλύπτει ο κορυφαίος αμυντικός της περσινής σεζόν, Τζοακίμ Νοά. Η ομάδα της «πόλης των ανέμων» είναι ιδιαιτέρως δυνατή στους φόργουορντ, αφού υπάρχει και στον πάγκο ο Ταζ Γκίμπσον.

Τι να περιμένετε: Τρομερή (ομαδική) άμυνα και οργάνωση. Ο κόουτς Θίμποντο ευελπιστεί να μην έχει χάσει την εκρηκτικότητά του ο Ρόουζ, αν και πολλοί ειδικοί λένε πως οι Μπουλς θα είναι καλύτεροι αν ο ηγέτης τους δεν… προσπαθήσει υπερβολικά να είναι ο ηγέτης τους. Άλλωστε, με την προσθήκη των Νίκολα Μίροτιτς, Άαρον Μπρουκς και του 5ου καλύτερου σκόρερ στην ιστορία του NCAA, Νταγκ ΜακΝτέρμοτ, αλλά και την παραμονή των Ντανλίβι, Μπάτλερ και Χάινριχ, οι Μπουλς διαθέτουν αξιόπιστο μακρινό σουτ.

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 33-49 (3η θέση Σέντραλ, 10η Ανατολής)

Πλέι-οφς:

Αν οι Μπουλς ψάχνουν «αναβάθμιση» στην επίθεση για να φτάσουν στον τίτλο, οι Καβς αναζητούν κάτι ανάλογο στην άμυνα. Πολλοί έχουν βιαστεί να χρίσουν από τώρα φαβορί το Κλίβελαντ, μετά την επιστροφή του ΛεΜπρον Τζέιμς και την απόκτηση του Κέβιν Λαβ, όμως ο ίδιος ο ΛεΜπρον δεν έκρυψε πως «τώρα το Σικάγο είναι καλύτερο από εμάς»! Η τριάδα Τζέιμς-Λαβ-Ίρβινγκ σαφώς και ισχυροποιεί τους Καβαλίερς, που δείχνουν να είναι το φαβορί στην Ανατολή, όμως για να το επιβεβαιώσουν οφείλουν να παίξουν άμυνα…Οι ρολίστες Ντιόν Ουέιτερς και Τρίσταν Τόμπσον δεν φημίζονται για την αμυντική προθυμία τους και μέχρι να φανεί το αντίθετο στο παρκέ, οι ΛεΜπρον και Βαρεζάο θα τραβήξουν το κουπί στην μία πλευρά του. Ο Λαβ είναι καταπληκτικός ριμπάουντερ (και εξαιρετικός επιθετικός με μακρινό σουτ), όμως στην ατομική άμυνα δεν ήταν ποτέ δυνατός.

Ποιον να προσέξετε: Κάιρι Ίρβινγκ. Μπορεί ο ΛεΜπρον να είναι ο αδιαμφισβήτητος σταρ και ηγέτης των Καβς, όμως οι οι Τζέιμς και Λαβ βάλουν στο παρκέ και στο φύλλο της στατιστικής τα γνωστά νούμερά τους, τότε πολλά θα κριθούν από τον μέχρι το καλοκαίρι απόλυτη βεντέτα της ομάδας. Ο Κάιρι Ίρβινγκ, MVP του πρόσφατου Μουντομπάσκετ, θα έχει πια λιγότερες οργανωτικές ευθύνες με την παρουσία του «Βασιλιά» και θα έχει την άνεση να επικεντρωθεί στο σκοράρισμα. Αν και ο πρώην συμπαίκτης του ΛεΜπρον στο Μαϊάμι, Κρις Μπος, πέταξε τη «σπόντα» του ότι «δεν θα είναι εύκολο για τους Ίρβινγκ και Λαβ να συνυπάρξουν με τον Τζέιμς».

Τι να περιμένετε: Αρχικά μπόλικη… γκρίνια και ανυπομονησία από το κοινό, αφού ο ΛεΜπρον είχε με τους Χιτ 4 διαδοχικές συμμετοχές σε Τελικούς και οι φαν των Καβς δεν θα χαρούν αν η σεζόν της ομάδας τους ολοκληρωθεί τον Μάιο… Επιπλέον, ο Τζέιμς θα πρέπει στο ξεκίνημα να «προστατεύσει» τον ρούκι κόουτς, Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος είναι λογικό να δεχθεί πολλά «πυρά», αν κάτι δεν πάει καλά στη χρονιά. Από την άλλη, αγωνιστικά, οι Καβς θα προσπαθήσουν να τρέξουν όσο μπορούν περισσότερο, θέλοντας να εκμεταλλευτούν το καλό ριμπάουντ τους (με τους Λαβ, Βαρεζάο και Τόμπσον) αλλά και την ταχύτητα των ΛεΜπρον-Ίρβινγκ.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ ΠΙΣΤΟΝΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 29-53 (4η θέση Σέντραλ, 11η Ανατολής)

Πλέι-οφς: –

Ο πρώην πια πρόεδρος, Τζο Ντούμαρς, οδήγησε τους Πίστονς και σαν παράγοντας το 2004 (όπως και σαν παίκτης, το 1989 και 1990) στον τίτλο. Από το 2008 και μετά, όμως «επένδυσε» σε λάθος παίκτες (Μπεν Γκόρντον και Τσάρλι Βιλανουέβα) και δεν κατάφερε να κρατήσει το Ντιτρόιτ στα ψηλά της Ανατολής. Πέρσι απέκτησε τους Μπράντον Τζένινγκς και Τζος Σμιθ, όμως φέτος η διοίκηση αποφάσισε να κάνει μία σημαντική προσθήκη σε γραφείο και πάγκο. Η πρόσληψη του Σταν Βαν Γκάντι σε ρόλο κόουτς και προέδρου αλλάζει τα δεδομένα εκτός παρκέ, με τον άλλοτε τεχνικό των Μάτζικ (τους οποίους οδήγησε στους Τελικούς του 2009) να επιχειρεί να βάλει σε τάξη το ταλέντο των Τζένινγκς, Σμιθ, αλλά κυρίως των Ντράμοντ και Μονρό.

Ποιον να προσέξετε: Μπράντον Τζένινγκς. Πριν από την περσινή διακοπή για το All Star Game είχε μ.ο. 17,6π.-8ασ., αλλά η γενική μετριότητα της ομάδας του δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει ανάλογα τη σεζόν. Ο πρώην γκαρντ της Ρόμα και των Μπακς, πάντως, θα είναι ο γενικός κουμανταδόρος των Πίστονς στο γήπεδο, κάτι που ο Βαν Γκάντι συνήθιζε και στο Ορλάντο με τον Τζαμίρ Νέλσον, παρότι είχε ως σταρ τον Ντουάιτ Χάουαρντ.

Τι να περιμένετε: Γρήγορο παιχνίδι και πολύ σουτ, αν και ο νεοφερμένος Τζόντι Μικς τραυματίστηκε και θα χάσει τις πρώτες 6-7 εβδομάδες της κανονικής περιόδου… Τρεχάλα με Τζένινγκς αν υπάρχει εύκολο ριμπάουντ από Ντράμοντ και Μονρό, με στόχο μία θέση στην 8αδα των πλέι-οφς.

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 15-67 (5η θέση Σέντραλ, 15η Ανατολής)

Πλέι-οφς: –

Η επίσημη ιστοσελίδα του ΝΒΑ, στην ανάλυση της φετινής σεζόν για τους Μπακς, έγραψε πως ο νέος κόουτς Τζέισον Κιντ «έχει δύο »διαμάντια» στα χέρια του, όπως είναι οι Τζάμπαρι Πάρκερ και Γιάννης Αντετοκούνμπο!». Ο Πάρκερ επιλέχθηκε στο Νο2 του φετινού ντραφτ και ο «Αντέτο» ενδέχεται να παίξει μέχρι και πόιντ-γκαρντ. Τα «Ελάφια» έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους, καθώς πέρσι ήταν η τελευταία ομάδα της Λίγκας και ευελπιστούν να διεκδικήσουν μία θέση στα πλέι-οφς. Κάτι που για την ώρα φαντάζει δύσκολο…

Ποιον να προσέξετε: Τζάμπαρι Πάρκερ. Στις Η.Π.Α. τον αποκαλούν κάτι σαν «νέο Πολ Πιρς». Οι ειδικοί λένε πως ο πρώην σταρ του πανεπιστημίου Ντιούκ θα μπορέσει να βοηθήσει και στο «3» και στο «4», Τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του θα χρειαστούν χρόνο.

Τι να περιμένετε: Πολύ «φρεσκάδα» από τα νιάτα του κόουτς Κιντ. Τρέξιμο και διάθεση για άμυνα λόγω της ενέργειας, αν και μέχρι να επιστρέψει ο τραυματίας Λάρι Σάντερς, θα υπάρχει πρόβλημα στην άμυνα κοντά στο καλάθι. Ο Κιντ, πάντως, θεωρεί πως θα έχει πολλές λύσεις από τον πάγκο, με τους Ο-Τζέι Μέιγιο, Τζον Χένσον, Τζέριντ Μπέιλες. Αν και στο Μιλγουόκι αμφιβάλουν ακόμη αν ο Μπράντον Νάιτ είναι ο «καθαρός» πλέι-μέικερ που μπορεί να αναλάβει την οργάνωση του παιχνιδιού.

Σάουθιστ Ντιβίζιον

SAOYUISTΗ Σάουθιστ, πλέον δεν έχει ξεκάθαρο φαβορί το Μαϊάμι, μετά την αποχώρηση του ΛεΜπρον Τζέιμς. Οι φιλόδοξοι Ουίζαρντς των Τζον Ουόλ και Μπράντλεϊ Μπιλ και οι διαρκώς σε άνοδο Χόρνετς έχουν φέτος βλέψεις ακόμη και για την κατάκτηση της Ντιβίζιον, ενώ οι σταθεροί Χοκς και οι Μάτζικ έχουν στόχο την θέση στα πλέι-οφς…

ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 54-28 (1η θέση Σάουθιστ, 2η Ανατολής)

Πλέι-οφς: Ήττα (1-4) στους Τελικούς από Σαν Αντόνιο

Οι Χιτ συνήθισαν στην έντονη κριτική ακόμη και την περασμένη 4ετία της κυριαρχίας του ΛεΜπρον Τζέιμς, που τους οδήγησε σε 4 διαδοχικούς Τελικούς και 2 δαχτυλίδια πρωταθλητή. Συνεπώς, μάλλον θα αντέξουν την ίδια ιστορία και στην αρχή της σεζόν, που θα έχει απορίες. Μπορεί το Μαϊάμι να κερδίσει και δίχως τον «Βασιλιά»; Πολλοί έλεγαν ως πέρσι πως οι πρωταθλητές του 2012 και 2013 είναι μία μέτρια ομάδα χωρίς τον ΛεΜπρον. Το ρόστερ, ωστόσο, δεν είναι άσχημο. Μένει να φανεί αν ο Ουέιντ θα επιστρέψει στις MVP εμφανίσεις του και αν θα μείνει υγιής, καθώς ο Μπος αναμένεται να ανεβάσει τα νούμερά του έχοντας περισσότερο χώρο στην επίθεση, όμως στην άμυνα παραμένει κακός…

Ποιον να προσέξετε: Λουόλ Ντενγκ. Πριν από χρόνια θεωρήθηκε ο καλύτερος αμυντικός εναντίον του ΛεΜπρον. Πλέον, ο Βρετανός με καταγωγή από το Σουδάν φόργουορντ γίνεται ο αντικαταστάτης του Τζέιμς στην Φλόριντα. Ο πρώην παίκτης των Μπουλς και των Καβς θα είναι σαφώς ο καλύτερος αμυντικός των Χιτ, αλλά θα έχει και την «υπερωρία» της βοήθειας στην επίθεση, ώστε να καλύψει τις ανάσες στον Ουέιντ και να δώσει σκορ από μακριά, μετά τις αποχωρήσεις των Ρέι Άλεν, Σέιν Μπάτιερ και Τζέιμς Τζόουνς.

Τι να περιμένετε: Την ίδια επιμονή στην άμυνα και αλλαγές στην επίθεση. Η απουσία του ΛεΜπρον θα δώσει «χώρο» σε άλλους παίκτες στο σκορ, όμως οι περσινοί φιναλίστ περιμένουν καλύτερη σεζόν από τους Μάριο Τσάλμερς και Νόρις Κόουλ και άμεση προσαρμογή του Σαμπάζ Νέιπιερ, τον οποίο πριν φύγει, ο ΛεΜπρον είχε χαρακτηρίσει ως τον «κορυφαίο πόιντ-γκαρντ του ντραφτ!».Οι νεοφερμένοι Ντάνι Γκρέιντζερ και Τζος ΜακΡόμπερτς θα έχουν καθήκον την συνεισφορά σε επίθεση και άμυνα αντίστοιχα. Η συγκέντρωση μετά την απώλεια του Τζέιμς θα είναι καθοριστική, αλλά ίσως όχι και εκείνη που θα κρίνει την πορεία μίας ενδεχομένως κορεσμένης ομάδας.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΟΥΙΖΑΡΝΤΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 44-38 (2η θέση Σάουθιστ, 5η Ανατολής)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (2-4) στον 2ο γύρο από Ιντιάνα

Η καλοκαιρινή απόκτηση του Πολ Πιρς έκανε μεγαλύτερη τη φημολογία πως οι Ουίζαρντς κάνουν χώρο στο σάλαρι-καπ τους, ώστε το 2016 να δελεάσουν τον γεννημένο κοντά στην Ουάσινγκτον Κέβιν Ντουράντ, που μένει ελεύθερος τότε από τους Θάντερ. Μονάχα που οι πρωτευουσιάνοι δεν κοιτάζουν μόνο το μέλλον, αλλά φαίνεται να έχουν και εξαιρετικό παρόν. Η περσινή σεζόν, που τους έφερε ως τα ανατολικά ημιτελικά είναι ένα δείγμα της «όρεξης» των Τζον Ουόλ και Μπράντλεϊ Μπιλ, που δεν δίστασαν να ανοίξουν και βεντέτα με τους Ίρβινγκ-Ουέιτερς των Καβς! Ωστόσο η ομάδα του Ράντι Ουίτμαν θα αρχίσει την κανονική περίοδο δίχως τον Μπιλ, ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση στον αριστερό καρπό και θα χάσει τον πρώτο μήνα…

Ποιον να προσέξετε: Ότο Πόρτερ τζούνιορ. O 2ετής γκαρντ/φόργουορντ απογοήτευσε στην ρούκι σεζόν του (μ.ο. 2,1π. σε 37 παιχνίδια και μόλις 8,6΄ συμμετοχής) όμως η αποχώρηση του Τρέβορ Αρίζα του δίνει την ευκαιρία να παίξει περισσότερο. Σαφώς και η προσθήκη του Πιρς είναι σημαντική, όμως ο βετεράνος και πρώην αρχηγός των Σέλτικς δεν είναι ο αμυντικός που συνήθισε να είναι και φυσικά χάνει και την έκρηξή του στην επίθεση. Την ίδια ευκαιρία θα έχει και ο Γκλεν Ράις τζούνιορ, που αναδείχθηκε MVP του φετινού σάμερ-λιγκ του ΝΒΑ στο Λας Βέγκας.

Τι να περιμένετε: Πολύ τρεχάλα από τους Ουόλ και Μπιλ, αλλά και έμφαση στο παιχνίδι κοντά στο καλάθι. Οι Νενέ και Γκορτάτ είναι πολύ καλοί στο επιθετικό ριμπάουντ και στο τελείωμα των φάσεων στο «ζωγραφιστό», ενώ η προσθήκη του Κρις Χάμφρις και η παραμονή του Ντρου Γκούντεν θα τους δώσει λεπτά ξεκούρασης και καλή άμυνα και ριμπάουντ. Ο Μαρτέλ Ουέμπστερ είναι λύση από τον πάγκο, ενώ την απώλεια του ασίσταντ κόουτς, Σαμ Κασέλ, που δούλεψε για 5 χρόνια στην ομάδα και συμβούλευε τους Ουόλ-Μπιλ, θα καλύψει ο… παίκτης αλλά με μεγάλη εμπειρία, Αντρέ Μίλερ.

ΣΑΡΛΟΤ ΧΟΡΝΕΤΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 43-39 (3η θέση Σάουθιστ, 7η Ανατολής)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (0-4) στον 1ο γύρο από Μαϊάμι

Νέο όνομα για τους μέχρι τον Απρίλιο Σάρλοτ Μπόμπκατς, που μετονομάστηκαν σε Χόρνετς (αν και οι παλιοί Σάρλοτ Χόρνετς σαν οργανισμός είναι πλέον οι Πέλικανς της Νέας Ορλεάνης) και θέλουν ένα βήμα παραπάνω από την περσινή συμμετοχή στον 1ο γύρο των πλέι-οφς. Η άφιξη του Λανς Στίβενσον από την Ιντιάνα αυξάνει το ταλέντο της ομάδας, που πάντως έχασε τον ρολίστα Τζος ΜακΡόμπερτς, τον οποίο αντικατέστησε με τον Μάρβιν Ουίλιαμς. Οι «Σφήκες» «ανήκουν» στον Αλ Τζέφερσον και τον Κέμπα Ουόκερ και ο Στίβενσον θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό, όπως έκανε(;) και στους Πέισερς των Πολ Τζορτζ και Ρόι Χίμπερτ.

Ποιον να προσέξετε: Μάικλ Κιντ-Γκίλκριστ. Τα βλέμματα θα πέσουν πάνω στον Λανς Στίβενσον και το πόση… «τρέλα» θα «πουλήσει» στη Σάρλοτ -κάτι δύσκολο με ιδιοκτήτη τον Μάικλ Τζόρνταν- όμως ο 3ετής γκαρντ/φόργουορντ έχει τη δική του ευκαιρία. Το 2012 επιλέχθηκε στο Νο2 του ντραφτ ως πρωταθλητής NCAA με το Κεντάκι και σαν ένας από τους πιο αθλητικούς παίκτες της διαδικασίας. Έγινε το κέντρο της άμυνάς τους, όμως για δύο σεζόν δεν βοήθησε στην επίθεση, με μ.ο. 7,2π. και μόλις 16,7% στα τρίποντα, αν και είχε μόνο 2/9 στη ρούκι σεζόν του και 1/9 πέρσι! Φέτος οι πληροφορίες λένε πως άλλαξε ελαφρώς το περίεργο στυλ που σουτάρει και έχει βελτιώσει τα ποσοστά του. Αν το καταφέρει, θα είναι μεγάλη βοήθεια στην επίθεση, ώστε να ανοίξουν οι χώροι για Τζέφερσον και Ουόκερ.

Τι να περιμένετε: Ο κόουτς Στιβ Κλίφορντ έχει δώσει τα «κλειδιά» της επίθεσης στον Τζέφερσον, όμως του αρέσουν και οι ελευθερίες του Ουόκερ, που με την παρουσία του Στίβενσον θα γίνουν προφανώς περισσότερες για τους Χόρνετς. Η προσθήκη του πρώην γκαρντ της Μπάμπεργκ και των Πέλικανς, Μπράιαν Ρόμπερτς, θα δώσει ανάσες στους βασικούς οργανωτές. Οι Κόντι Ζέλερ και Τζέραλντ Χέντερσον είναι ρολίστες που δίνουν βοήθεια και στις δύο πλευρές του παρκέ.

ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 38-44 (4η θέση Σάουθιστ, 8η Ανατολής)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (3-4) στον 1ο γύρο από Ιντιάνα

Αφού κατάφεραν να φτάσουν -έστω και ως 8οι– στα πλέι-οφς της περασμένης χρονιάς και να «στριμώξουν» στα «σχοινιά» του 7ου αγώνα την 1η Ιντιάνα δίχως τον καλύτερο παίκτη τους, οι Χοκς έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν για την επερχόμενη σεζόν. Η επιστροφή του κορυφαίου επιθετικού και αμυντικού τους, του Αλ Χόρφορντ, δίνει στην Ατλάντα μεγαλύτερη σιγουριά στο παρκέ και θα μειώσει και τις πολλές περσινές ευθύνες από τις πλάτες του Πολ Μίλσαπ. Η εκτός παρκέ «περιπέτεια» με τα ρατσιστικά σχόλια του πρώην πια ιδιοκτήτη Μπρους Λέβινσον και του GM Ντάνι Φέρι δείχνει να αποτελεί παρελθόν και τα «Γεράκια» είναι ανυπόμονα.

Ποιον να προσέξετε: Τζεφ Τιγκ. Με την διπλή «απειλή» στη ρακέτα με τους Χόρφορντ και Μίλσαπ, ο πόιντ-γκαρντ των Χοκς θα βρει περισσότερο χώρο στο πεδίο δράσης του. Στα φιλικά έδειξε να προσαρμόζεται πια στο σύστημα του 2ετούς κόουτς, Μάικ Μπούντενχολζερ, που ως βοηθός του Πόποβιτς στο Σαν Αντόνιο, έχει πει πως θέλει να δει τον Τιγκ σε ρόλο Τόνι Πάρκερ… Ο Τιγκ είχε πέρσι μ.ο. 16,5π. (ρεκόρ καριέρας) και 6,,7ασ. και αν βελτιώσει το σουτ και περιορίσει τα λάθη του (2,9 μ.ο. το 2013-14) θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην Ατλάντα.

Τι να περιμένετε: Καλή άμυνα, κυρίως στη ρακέτα και μπόλικα σουτ από μέση και μακρινή απόσταση. Ο Χόρφορντ είναι ψηλός που επιχειρεί πολλές προσπάθειες από τα 4-5μ., ο Πέρο Άντιτς πηγαίνει ακόμη πιο μακριά, στα 7,25μ., ενώ υπάρχει φυσικά ο Κάιλ Κόρβερ (47,2% πέρσι στα τρίποντα), ο ΝτεΜαρ Κάρολ (μ.ο.11,1π. το 2013-14) και ο νεοφερμένος Τάμπο Σεφολόσα, που και σουτ θα προσφέρει (όπως και ο επίσης νεοαποκτηθείς Κεντ Μπέιζμορ) και κυρίως προθυμία να μαρκάρει τον καλύτερο παίκτη της αντίπαλης ομάδας. Ο ρούκι Έντριαν Πέιν (Νο15 από το Μίσιγκαν Στέιτ) θα δώσει δύναμη στη ρακέτα, αφού ο διευθυντής των Χοκς, Στιβ Κούνιν, απάντησε στην ερώτηση γιατί τον επέλεξαν (έχοντας τους Χόρφορντ-Μίλσαπ) πως «ένας τύπος που φορά μωβ παντελόνι στο ντραφτ είναι ένας κακός τύπος και ένα τέτοιο τον θέλω στην ομάδα μου»!!!

ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 23-59 (5η θέση Σάουθιστ, 13η Ανατολής)

Πλέι-οφς: –

Από το 2012, όταν κι έχασαν τον Ντουάιτ Χάουαρντ, οι Μάτζικ αναζητούν τον επόμενο ηγέτη τους. Στα δύο χρόνια που πέρασαν στο Ορλάντο ήταν ιδιαιτέρως δραστήριοι στο ντραφτ, όμως ακόμη δεν βρήκαν το νέο σταρ τους. Αυτό που ψάχνουν κυρίως, είναι έναν… παίκτη να σουτάρει. Ενδεικτικό της έλλειψης σουτέρ είναι οι προσθήκες των Μπεν Γκόρντον και Τσάνινκγ Φράι, με τον πρώτο να μην παίζει πολύ τα τελευταία χρόνια και τον δεύτερο να είναι ήδη εκτός με τραυματισμό. Η ομάδα της Φλόριντα, όμως, διαθέτει νιάτα και διάθεση για άμυνα και ο κόουτς Ζακ Βον πιστεύει πως έχει πετύχει το σπάνιο στο ΝΒΑ και το εύκολο θα είναι να έρθουν οι επιθετικές λύσεις.

Ποιον να προσέξετε: Έλφριντ Πέιτον. Ο 2ετής Βίκτορ Ολαντίπο θα είναι σαφώς ένα σημείο αναφοράς για τους Μάτζικ, όμως με τον Τζαμίρ Νέλσον να αποχωρεί από την ομάδα, η οργάνωση ανήκει πια στον ρούκι (Νο10 στο ντραφτ) Έλφριντ Πέιτον. Ο 20χρονος γκαρντ από το πανεπιστήμιο Λουιζιάνα-Λαφαγέτ, με το περίεργο μαλλί, έχει δείξει σε σάμερ-λιγκ και φιλικά ότι και να οργανώσει μπορεί, αλλά και να σκοράρει με διείσδυση.

Τι να περιμένετε: Διάθεση και στις δύο πλευρές του παρκέ, αλλά και πολλή απειρία, που ενδεχομένως να κοστίσει σε κρίσιμα σημεία των ματς. Ο ρούκι (φόργουορντ-Νο4 στο ντραφτ) Άαρον Γκόρντον θα έχει την ευκαιρία να μπει αμέσως «στα βαθιά», λόγω του τραυματισμού του Φράι, ενώ η παραμονή των Τομπάιας Χάρις και Μο Χάρκλες δίνει ενέργεια και αθλητικά προσόντα και η προσθήκη των Γκόρντον και Εβάν Φουρνιέ κάποιες λύσεις στην περιφέρεια. Βασικό στοιχείο για την σταθερότητα των Μάτζικ η διαρκής άνοδος του Νίκολα Βούτσεβιτς, που πέρσι είχε μ.ο. 14,2π.-11ριμπ.!

Νόρθουεστ Ντιβίζιον

NORUOYESTΗ Νόρθουεστ, έχει ένα ξεκάθαρο φαβορί, που πάντως θέλει να ξεπεράσει το «ταβάνι» της. Η Οκλαχόμα Σίτι επιθυμεί να «εκθρονίσει» τους πρωταθλητές Σπερς, αλλά στο ξεκίνημα της σεζόν δεν θα έχουν στον παρκέ τον τραυματία σταρ τους, Κέβιν Ντουράντ. Η newlook Μινεσότα αναζητά την είσοδο στα πλέι-οφς, όπως και Ντένβερ (ομάδα με μεγάλο «βάθος» στην 5αδα και τον πάγκο) και Γιούτα, ενώ το Πόρτλαντ φιλοδοξεί σε ένα βήμα παραπάνω από την εξαιρετική περσινή χρονιά.

ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ ΘΑΝΤΕΡ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 59-23 (1η θέση Νόρθουεστ, 2η Δύσης)

Πλέι-οφς: Ήττα (2-4) στους δυτικούς τελικούς από Σαν Αντόνιο

Από τη ρούκι σεζόν του, που χρειάστηκε να απουσιάσει από 7 παιχνίδια, ο Κέβιν Ντουράντ δεν έχασε ποτέ δύο διαδοχικά ματς. Φέτος, όμως, ο περσινός MVP και κορυφαίος σκόρερ του ΝΒΑ θα υποχρεωθεί να δει την αφετηρία της ομάδας του από τον πάγκο, με πολιτικά. Ο «KD-35» τραυματίστηκε στο δεξί πόδι και θα χάσει τις πρώτες 6 εβδομάδες, «μοιράζοντας» περισσότερες ευθύνες στον Ράσελ Ουέστμπρουκ. Η Οκλαχόμα Σίτι, βεβαίως, τον περιμένει πώς και πώς και δεν αλλάζει στόχο για φέτος. Η επιδίωξη απλή. Ο τίτλος. Η αποστολή να πάρουν το «στέμμα» της Δύσης και της Λίγκας από το Σαν Αντόνιο, κάτι παραπάνω από απλή.

Ποιον να προσέξετε: Ρέτζι Τζάκσον. Ο γκαρντ των Θάντερ (μ.ο. 13,1π.-4,1ασ. πέρσι) κάλυψε επάξια το κενό του Ουέστμπρουκ, στο φινάλε της σεζόν 2012-13 και στο ξεκίνημα της περσινής, όμως με τον «RW» στο παρκέ, επέστρεψε στον πάγκο. Επαναλαμβάνει συνεχώς πως θέλει μία θέση στη βασική 5αδα δίπλα στον βασικό γκαρντ, ειδικά μετά την αποχώρηση του Τάμπο Σεφολόσα. Ωστόσο, ο κόουτς Σκοτ Μπρουκς προτιμά να φέρνει τον Τζάκσον από τον πάγκο.

Τι να περιμένετε: Ενθουσιασμό αλλά λίγο μπέρδεμα στο ξεκίνημα λόγω της απρόσμενης απουσίας του Ντουράντ. Γρήγορο παιχνίδι και ελπίδα στα πλέι-οφς να έχουν περισσότερη ενέργεια από τους Σπερς, αν και πάντα παίζουν περισσότερο με το ένστικτο παρά «αντιγράφουν» το ομαδικό πνεύμα του Σαν Αντόνιο. Ο Αντρέ Ρόμπερσον αναμένεται να πάρει τη θέση του Σεφολόσα στο βασικό σχήμα. Ο Τζέρεμι Λαμπ θα είναι βασικός στο «3» και Ιμπάκα-Πέρκινς οι ψηλοί, αλλά ο κόουτς Μπρουκς θα περιμένει πολλά από τον πάγκο και τους Τζάκσον, Κόλισον, Άνταμς, Πέρι Τζόουνς και τον νεοφερμένο (και καλό σουτέρ) Άντονι Μόροου.

ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΜΠΛΕΪΖΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 54-28 (2η θέση Νόρθουεστ, 5η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (1-4) στον 2ο γύρο από Σαν Αντόνιο

Χωρίς θεωρητικά μεγάλες προσδοκίες, το Πόρτλαντ εντυπωσίασε πέρσι το ΝΒΑ, πετυχαίνοντας 54 νίκες, 21 περισσότερες από το 2012-13! Συνεπώς, οι Μπλέιζερς δεν χρειάστηκε να αλλάξουν πολλά από το ρόστερ τους και με τα βασικά «εργαλεία» του κόουτς Τέρι Στοτς να επιστρέφουν, θέλουν ένα βήμα παραπάνω, γνωρίζοντας πως πρέπει να συνδυάσουν το περίσσιο ταλέντο τους στην επίθεση με καλύτερη άμυνα. Με την αρχική απουσία του Ντουράντ για τους Θάντερ, η ομάδα του Όρεγκον φιλοδοξεί να μπει δυνατά στη σεζόν, ώστε να κερδίσει έδαφος και να επιχειρήσει να κατακτήσει την Νόρθουεστ.

Ποιους να προσέξετε: ΛαΜάρκους Όλντριτζ και Ντέιμιαν Λίλαρντ. Προφανώς εύκολη επιλογή, αφού πρόκειται για τους δύο μεγάλους σταρ της ομάδας, που πραγματοποίησαν καταπληκτική σεζόν πέρσι και είχαν 23μ2π.-11,1ριμπ, και 20,7π.-5,6ασ. αντίστοιχα! Είναι εύλογο πως αν συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό, θα κρατήσουν το Πόρτλαντ σε υψηλό επίπεδο, όμως αν θέλουν κάτι παραπάνω από τους ημιτελικούς της Δύσης, θα αναζητήσουν βοήθεια από τον πάγκο.

Τι να περιμένετε: Ενθουσιασμό και αξιοθαύμαστη «μοιρασιά» της επιθετικής «πίτας», καθώς οι Μάθιους-Μπατούμ δεν έχουν παράπονα. Ο Ρόμπιν Λόπεζ θέλει να συνεχίσει την πολύ καλή (αμυντική κυρίως) περσινή χρονιά, ενώ η προσθήκη των βετεράνων Στιβ Μπλέικ στους κοντούς και του Κρις Κέιμαν στη ρακέτα, θα δώσει εμπειρία. Οι Μπλέιζερς ήταν πέρσι μόλις 26η στην άμυνα (μ.ο. 106,9π. ανά 100 κατοχές αντιπάλων) και ο κόουτς Στοτς υποσχέθηκε πως «φέτος θα είμαστε καλύτεροι, αφού όλοι έχουν δεσμευτεί ότι θα βελτιωθούμε σε αυτό το κομμάτι». Περιμένοντας πολλά και από τους ΜακΚόλουμ και Ρόμπινσον.

ΜΙΝΕΣΟΤΑ ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 40-42 (3η θέση Νόρθουεστ, 10η Δύσης)

Πλέι-οφς:

Για την ώρα είναι οι αγαπημένη ομάδα των… κατόχων του NBA League Pass (σ.σ.: του προγράμματος της Λίγκας μέσω του οποίου παρακολουθείς το πρωτάθλημα μέσω διαδικτύου)! Μία νεανική ομάδα που αναμένεται να είναι χάρμα οφθαλμών για τους (ουδέτερους) φαν, με πολύ μέλλον αλλά και με νέο λουκ που θα χρειαστεί χρόνο για να τους φέρει στον στόχο των πλέι-οφς. Ειδικά σε μία ανταγωνιστική Περιφέρεια όπως η Δυτική. Η απόφαση της διοίκησης να παραχωρήσει στους Καβς τον μεγάλο σταρ, Κέβιν Λαβ, φέρνει κέρδη, αφού οι «Λύκοι» απέκτησαν τα δύο τελευταία Νο1 του ντραφτ (Άντριου Ουίγκινς φέτος και Άντονι Μπένετ πέρσι) και τον Θάντεους Γιανγκ από τους Σίξερς.

Ποιον να προσέξετε: Ρίκι Ρούμπιο. Μπορεί ο Ουίγκινς να είναι σαφώς εκείνος που περιμένει όλο το ΝΒΑ να παρακολουθήσει, όμως η «ορχήστρα» ανήκει προσωρινά στον 24χρονο Ισπανό. Ο Ρούμπιο ήταν μόλις… 13 ετών όταν η Μινεσότα προκρίθηκε για τελευταία φορά στα πλέι-οφς, όμως ο ίδιος επιμένει πως «μπορούμε να τα καταφέρουμε από φέτος». Θα έχει μπόλικη… υπερωρία και «προβληματισμό» για το σε ποιον να πετά τις περίφημες alleyhoop πάσες του! Πέρσι είχε 9,5π.-8,6ασ. μ.ο..

Τι να περιμένετε: Πολύ θέαμα αλλά και ήττες από τα νιάτα του «Φλιπ» Σόντερς, που αποφάσισε να αφήσει την καρέκλα του προέδρου και να επιστρέψει στον πάγκο. Ο στόχος του είναι να βάλει στο κλίμα την «πιτσιρικαρία» της ομάδας του, όμως θα πρέπει να βρει πώς θα μοιράσει τον χρόνο στους Ουίγκινς, Μπένετ και στους ρούκι Ζακ ΛαΒιν, Γκλεν Ρόμπινσον ΙΙΙ και να μην δυσαρεστήσει τους πιο έμπειρους Κέβιν Μάρτιν, Νίκολα Πέκοβιτς, Θάντεους Γιανγκ, Κόρει Μπρούερ, Τζέι-Τζέι Μπαρέα, αλλά και τον νεοφερμένο από το Πόρτλαντ Μο Ουίλιαμς. Ο Σόντερς ευελπιστεί να δει τον πανύψηλο Γκόρτζι Ντιένγκ να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε στην περσινή ρούκι σεζόν του (μ.ο. 4,8π.-5ριμπ.), τον Σαμπάζ Μοχάμεντ να έχει το μυαλό του μέσα στο κεφάλι του και τον Τσέιζ Μπάντιντζερ να μένει υγιής. Η απειρία, όμως, σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό, ίσως ανασταλτικός παράγοντας για άμεσες μεγάλες φιλοδοξίες.

ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 36-46 (4η θέση Νόρθουεστ, 11η Δύσης)

Πλέι-οφς: –

Προφανώς κάθε ομάδα που δεν προκρίθηκε στα περσινά πλέι-οφς έχει δύσκολο έργο στην ανταγωνιστική Δυτική Περιφέρεια. Μονάχα που στο Ντένβερ, αν και αρχίζουν από αυτό το δεδομένο, έχουν λόγο να αισιοδοξούν. Από τις 57 νίκες-ρεκόρ στην ιστορία τους το 2013, οι Νάγκετς έπεσαν πέρσι στις 36, όμως αυτό ήταν αποτέλεσμα και των πολλών τραυματισμών που είχαν. Ο 2ετής και σαφώς πιο έμπειρος φέτος κόουτς Μπράιαν Σο περιμένει πίσω στο παρκέ τους Ντανίλο Γκαλινάρι, Τζαβέιλ ΜακΓκι, Τζέι-Τζέι Χίκσον και Νέιτ Ρόμπινσον, που επιστρέφουν από σοβαρούς τραυματισμούς, ενώ η προσθήκη του Άαρον Αφλάλο, που γύρισε στο Κολοράντο, κάνει τους οπαδούς των Νάγκετς να ελπίζουν για πλέι-οφς.

Ποιον να προσέξετε: Άαρον Αφλάλο. Οι 18,2π. μ.ο. που έχει πέρσι στο Ορλάντο «σπαταλήθηκαν» σε μία κακή ομάδα. Ο Αφλάλο επιστρέφει στο Ντένβερ και μπορεί κάνοντας λιγότερα στο φύλλο της στατιστικής να γίνει ακόμη πιο πολύτιμος. Το καλό του σουτ θα ανοίξει διαδρόμους στους διεισδυτικούς Λόουσον και Ρόμπινσον. Η κίνηση του σε αυτό που παλαιότερα λέγαμε «στα φτερά» θα προσφέρει καλή κυκλοφορία μπάλας και πάσα στους ψηλούς. Είναι γρήγορος, καλός σουτέρ, ομαδικός και επιπλέον αξιόπιστος αμυντικός.

Τι να περιμένετε: Ομάδα που δεν θα τρομάζει από κανέναν αντίπαλο και διάθεση για τρέξιμο. Αρκετό σουτ από μακριά, λόγω της παρουσίας του Γκαλινάρι, αλλά όχι ιδιαίτερη διάθεση για άμυνα. Επίσης, είναι μία από τις ομάδες με το περισσότερο «βάθος» στο ρόστερ της. Από την πιθανή 5αδα της (Λόουσον, Αφλάλο, Γκαλινάρι, Φαρίντ, ΜακΓκι) μόνο ο ΜακΓκι δεν έχει +10π. μ.ο. και οι υπόλοιποι 4 μέτρησαν στην τελευταία σεζόν τους +13,7! Ο κόουτς Σο μπορεί να χαμογελά διότι οι παγκίτες του, Φόι, Ουίλσον Τσάντλερ, Χίκσον, Ρόμπινσον, Μοζγκόφ, είχαν πέρσι +9,8π. μ.. Τέλος, μπορεί να πάρει βοήθεια και από τους ρούκι Νούρκιτς και Γκάρι Χάρις.

ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 25-57 (5η θέση Νόρθουεστ, 15η Δύσης)

Πλέι-οφς: –

Οι προσδοκίες βάσει του νεανικού ταλέντου θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες μεγάλες. Αν π.χ. η Γιούτα αγωνιζόταν στην Ανατολή. Όμως οι Τζαζ είναι στην άλλη άκρη και ξέρουν πόσο δύσκολη είναι η αποστολή τους να επιστρέψουν στα πλέι-οφς. Ο νέος κόουτς –ρούκι στο ΝΒΑ-Κουίν Σνάιντερ έχει στα χέρια του μπόλικο ταλέντο και μένει να φανεί πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να το διαχειριστεί και να το φέρει σε επίπεδο πλέι-οφς. Οι ρούκι Ντάντε Έξαμ και Ρόντνεϊ Χουντ πιθανότατα θα κληθούν να «κολυμπήσουν στα βαθιά» άμεσα, στο πλάι του Γκόρντον Χέιγουορντ, που μοιάζει να είναι ο νέος σταρ της ομάδας και στο πλευρό των Ντέρικ Φέιβορς και Ενές Καντέρ, που θα πρέπει να βρουν τρόπο να συνυπάρξουν στη ρακέτα. Ενδιαφέρουσα περίπτωση η προσπάθεια του κόουτς Σνάιντερ να «χωρέσει» στην 5αδα τους Τρέι Μπερκ και Έξαμ.

Ποιον να προσέξετε: Άλεκ Μπερκς. Δεν στρέφουμε το βλέμμα πάνω του λόγω της εκπληκτικής ντρίπλας του μπροστά στον Κόμπι Μπράιαντ στην preseason! Ο Μπερκς δεν θα είναι ο ηγέτης των Τζαζ (αυτό το ρόλο έχει ο Χέιγουορντ, που το καλοκαίρι πάντως υπέγραψε την πρόταση της Σάρλοτ, όμως παρέμεινε αφού ήταν restricted freeagent και η Γιούτα τον ανανέωσε με ισόποση προσφορά), όμως θέλει να πατήσει στην περσινή σεζόν των 14π. μ.ο. και η θέση του σούτινγκ-γκαρντ στην 5αδα δείχνει εξασφαλισμένη.

Τι να περιμένετε: Με ρόστερ που διαθέτει πολλούς παίκτες κάτω των 25 ετών (Χέιγουορντ 24χρ., Μπερκ 21, Μπερκς 23, Φέιβορς 23, Καντέρ 22, Έξαμ 19, Γκομπέρ 22), ο 26χρονος Τζέρεμι Έβανς μοιάζει με… «παππού»! Ο Μπερκ ζήτησε από το κοινό «να έχει υπομονή με αυτή την ομάδα» και αυτό είναι βασικό. Θα είναι ενδιαφέρον να τους παρακολουθείς, όμως η απορία είναι το αν και πόσο θα απογοητευτούν από τις ήττες.

Σάουθουεστ Ντιβίζιον

SAOYUENTΣτη Σάουθουεστ, ξεχωρίζουν οι πρωταθλητές Σπερς, που είναι η πρώτη πλευρά του «τριγώνου» του Τέξας, το οποίο συμπληρώνουν Χιούστον και Ντάλας. Στους Ρόκετς θα παίξει από φέτος και ο Κώστας Παπανικολάου, σε μία πολιτεία όπου η δική του ομάδα κάνει όνειρα τίτλου, το Σαν Αντόνιο παραμένει σταθερό και οι Μαβς επιχειρούν να κάνουν μία νέα αρχή. Σταθερό και το Μέμφις, που σαφώς και έχει λόγο για τα πλέι-οφς, ενώ οι Πέλικανς θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να «χωρέσουν» στην 8αδα της Δύσης, παρότι διαθέτουν έναν από τους επόμενους σταρ του ΝΒΑ στο πρόσωπο του Άντονι Ντέιβις.

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 60-22 (1η θέση Σάουθουεστ, 1η Δύσης)

Πλέι-οφς: Πρωταθλητές

Οι Σπερς κατάφεραν να «σηκώσουν κεφάλι» μετά την απογοητευτική ήττα τους στους Τελικούς του 2013, όταν το τρόπαιο τους «γλίστρησε» από τα χέρια και πέρσι επιβεβαίωσαν με εντυπωσιακό τρόπο την ανωτερότητά τους. Επομένως δεν μπορεί να αμφιβάλει κανείς για το αν έχουν… «hangover» από το «μεθύσι» του 5ου τίτλου τους και είναι βέβαιο πως ο κόουτς Πόποβιτς θα κρατήσει συγκεντρωμένη την ομάδα του στην επόμενη πρόκλησή της, που είναι το repeat το οποίο δεν έχει καταφέρει ποτέ! Το θέμα για το ιδιαιτέρως ομαδικό Σαν Αντόνιο είναι η «φρεσκάδα» των βετεράνων του (Ντάνκαν, Τζινόμπιλι, Πάρκερ) στα πλέι-οφς, αν και υπάρχει «βάθος» στο ρόστερ, με τους Λέοναρντ, Ντιό, Μπελινέλι, Μιλς, Σπλίτερ. Ενδεικτικό της φιλοσοφίας των Σπερς είναι ότι ενώ το 2011 ο ιδιοκτήτης των Μαβς, Μακρ Κιούμπαν, αποκάλυψε πως… κοιμάται με το τρόπαιο του πρωταθλητή, ο MVP των περσινών Τελικών, Κουάι Λέοναρντ, δήλωσε πως «δεν πήρα το βραβείο μαζί μου στο πατρικό μου στην Καλιφόρνια, γιατί δεν το θεώρησα σημαντικό. Ήταν απλώς ένα τρόπαιο για μία ομάδα συνηθισμένη σε τίτλους».

Ποιον να προσέξετε: Τον… κόουτς Γκρεγκ Πόποβιτς! Ο κορυφαίος εν ενεργεία τεχνικός του ΝΒΑ δεν έκρυψε το καλοκαίρι πως ανησυχεί μήπως οι νεότεροι παίκτες του επαναπαυτούν με τον τίτλο του Ιουνίου και παρουσιαστούν χαλαροί. Βεβαίως, παρέλειψε να πει ότι αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να επιτρέψει ο ίδιος. Ο «Pop» είναι μετρ τόσο στην τακτική όσο και στην ψυχολογία και απλώς θέλει την ομάδα του ξεκούραστη από τον Μάιο κι έπειτα. Και προφανώς είναι ιδιαιτέρως χαρούμενος που φέτος οι Πάρκερ και Τζινόμπιλι δεν αγωνίστηκαν στο Ευρωμπάσκετ με Γαλλία και Αργεντινή αντίστοιχα και θα είναι πιο ξεκούραστοι.

Τι να περιμένετε: Ομαδικό μπάσκετ και πολλή εμπιστοσύνη στην «2η ομάδα». Αυτά.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΡΟΚΕΤΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 54-28 (2η θέση Σάουθουεστ, 4η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (2-4) στον 1ο γύρο από Πόρτλαντ

Χάνοντας τους Τσάντλερ Πάρσονς, Ομέρ Ασίκ και Τζέρεμι Λιν και παρά την απόκτηση του Τρέβορ Αρίζα, οι Ρόκετς δείχνουν να έχασαν σε ταλέντο και λύσεις. Ελπίζοντας, όμως, να έχουν κερδίσει σε αυτοπεποίθηση στην 3η σεζόν του Τζέιμς Χάρντεν και την 2η του Ντουάιτ Χάουαρντ. Η περσινή 4η θέση δεν συνοδεύτηκε από επιτυχία στα πλέι-οφς, αφού ο αποκλεισμός από τους Μπλέιζερς στον 1ο γύρο ολοκλήρωσε άδοξα τη χρονιά. Στο Χιούστον δεν κρύβουν πως στοχεύουν στον τίτλο και αν όχι το δαχτυλίδι, τουλάχιστον οι τελικοί Περιφέρειας είναι και ένα επιπλέον άγχος για τον κόουτς ΜακΧέιλ, που βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του… Ευελπιστώντας και σε βοήθεια από τον νεοφερμένο Κώστα Παπανικολάου, τον οποίο δείχνει να προορίζει για οργανωτικούς και πιο σύνθετους ρόλους.

Ποιον να προσέξετε: Πάτρικ Μπέβερλι. Ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού, μετά την αποχώρηση του Λιν, θα λάβει τη θέση του βασικού πόιντ-γκαρντ, ωστόσο θα πρέπει αφ’ ενός να ελέγξει τα νεύρα του και αφ’ ετέρου να βελτιώσει τα οργανωτικά καθήκοντα και την πάσα του, αφού πέρσι είχε μόλις 2,7 ασίστ μ.ο..

Τι να περιμένετε: Καλύτερα αποτελέσματα από την τελευταία φορά που ο Αρίζα έπαιζε στο Χιούστον, αφού αν και το 2009-10 είχε μ.ο. 14,9π.-5,6ριμπ., οι Ρόκετς έμειναν εκτός πλέι-οφς! Βεβαίως, φέτος συναντά άλλη ομάδα, με διπλό ρόλο. Ο Αρίζα θα αντικαταστήσει τον Πάρσονς, με στόχο να δώσει καλό σουτ και να ανοίξει τις άμυνες για τους Χάρντεν και Χάουαρντ. Επίσης, καλείται να προσφέρει στην άμυνα, αφού και πέρσι το Χιούστον δεν χρειαζόταν σκορ από τους ρολίστες του, αλλά βοήθεια στην άλλη πλευρά του παρκέ. Μία ακόμη All Star σεζόν από τους Χάρντεν και Χάουαρντ δεν φτάνει.

ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 50-32 (3η θέση Σάουθουεστ, 7η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (3-4) στον 1ο γύρο από Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ

Οι καλοκαιρινές έγνοιες στο Μέμφις, με το «σίριαλ» αλλά τελικά την παραμονή του κόουτς Ντέιβ Τζέργκερ οδήγησε σε δύο απορίες ενόψει της σεζόν. Η πρώτη είναι μεν μελλοντική, καθώς ο Μαρκ Γκασόλ, που φέτος θα λάβει 15,8εκατ.δολ.(!), είναι ελεύθερος το καλοκαίρι και οι Νικς ήδη κάνουν όνειρα. Η δεύτερη είναι πιο πρακτική, αφού οι Γκρίζλις έχασαν τους Εντ Ντέιβις, Τζέριντ Μπέιλες και Μάικ Μίλερ και η προσθήκη του βετεράνου Βινς Κάρτερ μάλλον δεν αναβαθμίζει τον πάγκο τους… Η 5αδα των Κόνλεϊ, Κόρντνεϊ Λι, Πρινς, Γκασόλ και Ράντολφ είναι πολύ καλή, αλλά θα χρειαστεί βοήθεια από τον πάγκο και τους Καλάθη (θα χάσει τα 13 πρώτα ματς της κανονικής περιόδου λόγω τιμωρίας), Κουφό, Κάρτερ και Τόνι Άλεν, ώστε οι «Αρκούδες» να είναι και πάλι στην ποστ-σίζον.

Ποιον να προσέξετε: Μαρκ Γκασόλ. Ο Ισπανός σέντερ πραγματοποίησε πέρυσι μία εξαιρετική σεζόν, με 14,6π. και 12,1 σουτ μ.ο., που είναι ρεκόρ καριέρας! Φέτος αποκάλυψε και ο ίδιος ότι δούλεψε πολύ στο επιθετικό κομμάτι, αλλά εξήγησε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα σκοράρω περισσότερο. Θέλω να είναι γενικά πιο επιθετικός και αυτό μεταφράζεται κυρίως σε συμμετοχή μου, είτε με σκορ είτε με δημιουργία στις περισσότερες φάσεις της ομάδας». Βασικό για τον Γκασόλ είναι να παραμείνει υγιής και να μην πονά στα γόνατα. Όσο είναι στο παρκέ είναι από τους καλύτερους ψηλούς στο ΝΒΑ.

Τι να περιμένετε: Αργό ρυθμό ξανά και ξανά… Οι Γκρίζλις ήταν πέρσι η ομάδα με το χαμηλότερο τέμπο και αντίστοιχη παραγωγή στην επίθεση στη Λίγκα, όμως κάπως έτσι έφτασε και πρόπερσι στους δυτικούς τελικούς. Ο κόουτς Τζέργκερ συνεχίζει την τακτική ρυθμού του Λάιονελ Χόλινς και δύσκολα αυτό θα αλλάξει. Ο τρόπος παιχνιδιού του Μέμφις απαιτεί αφοσίωση στην άμυνα και καλό περιφερειακό σουτ, που θα κάνει και χώρο στο δίδυμο των ψηλών των Γκασόλ και Ράντολφ (μ.ο. 17,4π.-10,1ριμπ. το 2013-14).

ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 49-33 (4η θέση Σάουθουεστ, 8η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (3-4) στον 1ο γύρο από το Σαν Αντόνιο

Η νέα αρχή του Ντάλας δεν έχει να κάνει τόσο με πρόσωπα. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι είναι εδώ, ο κόουτς Ρικ Καρλάιλ και ο Μόντα Έλις επίσης και οι Μαβς θέλουν κάτι περισσότερο από τον περσινό αποκλεισμό στον 1ο γύρο -και μάλιστα στο 7ο ματς- από τους μετέπειτα πρωταθλητές Σπερς. Βάσει αριθμών, οι Μάβερικς ήταν η ομάδα που «ζόρισε» πιο πολύ το Σαν Αντόνιο, όμως πλήρωσε την κακή άμυνά του. Αυτό επιχείρησε να διορθώσει ο Καρλάιλ με την προσθήκη του Πάρσονς από το Χιούστον και κυρίως με την επιστροφή του Τάισον Τσάντλερ από τη Νέα Υόρκη. Η παραχώρηση του Καλδερόν στους Νικς δίνει περισσότερο χρόνο στον Ντέβιν Χάρις και τους νεοφερμένους Τζαμίρ Νέλσον, Ρέιμοντ Φέλτον. Φαινομενικά καλή επιλογή η αντικατάσταση του Σον Μάριον και του Βινς Κάρτερ με τον Ρίτσαρντ Τζέφερσον.

Ποιους να προσέξετε: Ντέβιν Χάρις, Τζαμίρ Νέλσον, Ρέιμοντ Φέλτον. Δεν θα κρίνουν ακριβώς την πορεία των Μαβς, αφού η επίθεση θα περνά από τα χέρια των Νοβίτσκι και Έλις και η άμυνα από τον Τσάντλερ. Ωστόσο, ένας από τους 3 θα λάβει τη θέση του βασικού και αν δεν υπάρξουν γκρίνιες από τους υπόλοιπους, ο κόουτς Καρλάιλ γνωρίζει πόσα πολλά μπορεί να κερδίσει αν και οι τρεις αφομοιώσουν τους ρόλους τους και κάνουν ό,τι και σε όλη την καριέρα τους. Περιμένοντας σκορ από τον Χάρις, δύναμη από τον Νέλσον και καλύτερη οργάνωση από το καλό πασέρ Φέλτον.

Τι να περιμένετε: Μία ομάδα που θα αρχίσει τη σεζόν γνωρίζοντας πως μόνο με runngun παιχνίδι δεν θα πάει πιο μακριά από τον 1ο γύρο. Ο Νοβίτσκι θυσίασε πολλά χρήματα πέρσι για να ανανεώσει, αλλά δείχνει να είναι διατεθειμένος να κάνει το ίδιο και με το «μονοπώλιο» στην επίθεση. Η προσθήκη του Τσάντλερ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική και οι Μαβς λένε ότι στοχεύουν ψηλά.

ΝΙΟΥ ΟΡΛΕΑΝΣ ΠΕΛΙΚΑΝΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 34-48 (5η θέση Σάουθουεστ, 13η Δύσης)

Πλέι-οφς: –

Η Νέα Ορλεάνη διαθέτει «πλούσιο» ταλέντο, όμως την τελευταία διετία είναι μαζί με τους Νάγκετς και τους Λέικερς μία από τις πιο άτυχες ομάδες του ΝΒΑ. Το μεγάλο «στοίχημα» του κόουτς Μόντι Ουίλιαμς είναι να δει το ρόστερ του χωρίς απουσίες, αφού εδώ και δύο σεζόν οι Έρικ Γκόρντον, Ταϊρίκ Έβανς, Ράιαν Άντερσον είναι μονίμως στα ιατρεία… Είναι χαρακτηριστικό πως η 5αδα Χόλιντεϊ-Γκόρντον-Έβανς-Άντερσον-Ντέιβις έπαιξε μαζί μόλις 15 ματς την προηγούμενη σεζόν και οι Έβανς, Χόλιντεϊ, Ντέιβις, Άντερσον και Γκόρντον έχασαν αθροιστικά 151 αγώνες.

Ποιον να προσέξετε: Ταϊρίκ Έβανς. Διότι αν και combo guard στην θητεία του στο Σακραμέντο, πρέπει να προσαρμοστεί στη Νέα Ορλεάνη σε θέση «3». Θα καταφέρει να παίξει σαν σμολ-φόργουορντ ή θα προτιμήσει ο προπονητής του να τον φέρνει από τον πάγκο; Αν ο Έβανς μείνει υγιής θα δώσει μόνος του την απάντηση.

Τι να περιμένετε: Νέα επιθετική «έκρηξη» του Άντονι Ντέιβις, που πέρσι είχε μία εκπληκτική σεζόν με μ.ο. 20,8π.-10ριμπ.-2,8κοψ., από τους 13,5-8,2-1,8 της ρούκι σεζόν του! Ο Ντέιβις είναι ένας από τους νέους σταρ του ΝΒΑ και επίσης ένας αξιόπιστος αμυντικός, που θα πάρει περισσότερες βοήθειες από τον νεοφερμένο Ομέρ Ασίκ. Ο Τούρκος θα καλύπτει τα νώτα του Ντέιβις, αλλά οι Πέλικανς θέλουν κι άλλη βελτίωση στην άμυνα, καθώς πέρυσι ήταν μόλις 27οι στη Λίγκα. Αν μείνουν υγιείς, έχουν ελπίδες να προλάβουν τα πλέι-οφς.

Πασίφικ Ντιβίζιον

PASIFIKΗ Πασίφικ, εδώ και 2 χρόνια έχει αλλάξει «αφεντικά». Οι άλλοτε «μικροί» του Λ.Α., οι Κλίπερς έχουν πάρει τα ηνία της πόλης από τους Λέικερς, που αναζητούν την επόμενη μέρα τους με τον εσχάτως ταλαιπωρημένο από τραυματισμούς Κόμπι και οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς έχουν ξανά τις δικές τους βλέψεις για την κατάκτηση της υπο-Περιφέρειας. Το Φοίνιξ θέλει να βαδίσει πάνω στην απρόσμενα πετυχημένη περσινή σεζόν, ενώ το Σακραμέντο γνωρίζει πως χρειάζεται μεγάλη βελτίωση για να προλάβει τα πλέι-οφς.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΚΛΙΠΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 57-25 (1η θέση Πασίφικ, 3η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (2-4) στον 2ο γύρο από Οκλαχόμα Σίτι

Ο κόουτς -και πρόεδρος από φέτος- Ντοκ Ρίβερς γνωρίζει πως πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την ομάδα του. Οι Κλίπερς καλούνται να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, κοινώς… τον 2ο γύρο των πλέι-οφς και οτιδήποτε άλλο πλην των δυτικών τελικών θα είναι αποτυχία. Οι
«Κλιπς» διαθέτουν νέο ιδιοκτήτη, τον Στιβ Μπάλμερ, αλλά και το πιο πλήρες ρόστερ της Πασίφικ και φυσικά το φαβορί της. Η πίεση θα είναι μεγάλη για την ομάδα του Λ.Α.

Ποιους να προσέξετε: Κρις Πολ και Μπλέικ Γκρίφιν. Κάποιοι θα πουν… «σιγά το νέο», αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Σαφώς και οι δύο σταρ των Κλίπερς είναι οι καλύτεροι παίκτες τους, όμως η φετινή σεζόν θα είναι σημαντική και για τους δύο. Ο Κρις Πολ είναι ο κορυφαίος πόιντ-γκαρντ στο ΝΒΑ, πολλοί λένε πως είναι πια ο 3ος καλύτερος παίκτης του κόσμου πίσω από τους ΛεΜπρον Τζέιμς και Κέβιν Ντουράντ (με όποια σειρά θέλετε οι τελευταίοι), όμως στην καριέρα του στη Λίγκα δεν έχει φτάσειν ποτέ πιο μακριά από τον 2ο γύρο των πλέι-οφς. Είναι το βαρόμετρο της ομάδας, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να νικήσει στα μεγάλα ματς του Μαΐου. Ανεξάρτητα αν πιστεύει κάποιος ποιος είναι ο καλύτερος από τους δύο με δεδομένη την ποιότητα να συνεισφορά του Πολ, ο παίκτης που μπορεί να ανεβάσει επίπεδο τους Κλίπερς είναι ο Γκρίφιν. Πέρσι είχε μία τρομερή σεζόν, με 24,1π.-9,5ριμπ. μ.ο., νούμερα που θα έφταναν ακόμη και σε MVP. Μάλιστα, βελτίωσε ιδιαιτέρως το επιθετικό ρεπορτόριο του, με σουτ από μέση και μακρινή απόσταση αλλά και με πλάτη στο καλάθι. Δεν είναι πια απλώς ένας θεαματικός παίκτης που καρφώνει.

Τι να περιμένετε: Αρχικά πολλή κουβέντα και «σενάρια» για ανταλλαγή που θα τους φέρει έναν σμολ-φόργουορντ. Αυτή τη δουλειά στο ξεκίνημα θα αναλάβει ο Ματ Μπαρνς, αν και ο ίδιος επιθυμεί να έρχεται από τον πάγκο, πίσω από τον κορυφαίο 6ο παίκτη των τελευταίων ετών, Τζαμάλ Κρόφορντ. Η προσθήκη του Τζόρνταν Φάρμαρ δίνει ανάσες στον Πολ και αυτή του Σπένσερ Χόους βοήθεια στον βασικό σέντερ, ΝτιΑντρε Τζόρνταν. Αναμένεται γρήγορο παιχνίδι με πολλά σουτ (Ρέντικ, Κρόφορντ, Χόους), αλλά ενώ υπάρχει ο εξαιρετικός αμυντικός Τζόρνταν, χρειάζεται καλύτερη ομαδική άμυνα στα κρίσιμα ματς των πλέι-οφς. Ο κόουτς Ρίβερς είδε μεν τους ασίσταντ Αλβιν Τζέντρι και Τάιρον Λου να αποχωρούν, όμως πρόσθεσε τους Μάικ Γούντσον, Λόρενς Φρανκ και Σαμ Κασέλ.

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 51-31 (2η θέση Πασίφικ, 6η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (3-4) στον 1ο γύρο από Κλίπερς

Διαθέτουν τους δύο καλύτερους σουτέρ τριών πόντων (Κάρι-Τόμπσον) και δύο ψηλούς (Λι-Μπόγκουτ) με αίσθηση του καλαθιού. Συνεπώς είναι απορίας άξιο πώς τερμάτισαν πέρσι μόλις 12οι σε σκορ ανά 100 κατοχές, με 105,6π. μ.ο.. Οι Ουόριορς έχουν πολύ ταλέντο, όμως στα πλέι-οφς χρειάζονται το κάτι παραπάνω. Προφανώς η διοίκηση θεώρησε πως αυτό ήταν νέος κόουτς, με την αντικατάσταση του εξαιρετικού Μαρκ Τζάκσον από τον ρούκι Στιβ Κερ. Τα φιλικά δεν είναι σαφές δείγμα, όμως σε αυτά το Γκόλντεν Στέιτ έδειξε να μην είναι το ίδιο προβλέψιμο με τα ως τώρα πολλά τρίποντα.

Ποιον να προσέξετε: Στιβ Κερ. Αρχικά απασχόλησε τους Νικς, όμως εκτός του ότι από τους Ουόριορς έλαβε 25εκατ.δολ. για 5 χρόνια, μάλλον δεν ήθελε να εφαρμόσει την «τριγωνική επίθεση» στη Νέα Υόρκη και να έχει πάνω από το κεφάλι του τον Φιλ Τζάκσον. Ο Μαρκ Τζάκσον τους οδήγησε στον 2ο γύρο του 2013 και στο 7ο ματς του 1ου γύρου την περασμένη χρονιά (και χωρίς τον τραυματία Μπόγκουτ) αλλά απολύθηκε, η διοίκηση απέτυχε να αποκτήσει πέρσι τον Ντουάιτ Χάουαρντ και φέτος τον Κέβιν Λαβ και μάλλον προτίμησε την αλλαγή στον πάγκο.

Τι να περιμένετε: Περισσότερη κίνηση στην επίθεση, αν και το σύνθημα θα το δίνουν οι Κάρι-Τόμπσον. Ο κόουτς Κερ θέλει να ανεβάσει τα λεπτά του Λι, που από τα 37,2΄ του 2012-13, πέρσι έπεσε στα 33,2΄ και στα πλέι-οφς στα 31. Οι προσθήκες των Σον Λίβινγκστον, Λεάντρο Μπαρμπόσα και Μπράντον Ρας δίνουν πολλή βοήθεια στην περίμετρο, ενώ οι Χάρισον Μπαρνς και Ντρέιμοντ Γκριν είναι πάντα πολύτιμη λύση από τον πάγκο. Η άμυνα θέλει βελτίωση.

ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 48-34 (3η θέση Πασίφικ, 9η Δύσης)

Πλέι-οφς:

Από τις 25 νίκες του 2012-13, οι Σανς έφτασαν πέρσι -ελαφρώς απρόσμενα- στις 48! Κανείς δεν πίστευε βέβαια πως είναι τόσο κακή ομάδα, όμως αρκετοί θέλουν φέτος να επιβεβαιώσουν τελικά αν πράγματι είναι τόσο καλή. Μάλιστα, έχασαν στο φινάλε τα πλέι-οφς, αν και για μεγάλο διάστημα είχαν χάσει τον σταρ τους, Έρικ Μπλέντσο. Ο 2ετής κόουτς Τζεφ Χόρνασεκ θα «πατήσει» στην συνταγή της περασμένης σεζόν, έχοντας ενισχύσει την περιφέρειά του. Ο Μπλέντσο ανανέωσε και μαζί με τον πιο βελτιωμένο παίκτη της χρονιάς, Γκόραν Ντράγκιτς (μ.ο. 20,3π.-5,9ασ.), θα έχουν παρέα τον Αϊζάια Τόμας και τον ρούκι Τάιλερ Ένις. Αν οι δίδυμοι Μόρις, οι Τζέραλντ Γκριν και Μέισον Πλάμλι και ο πρώην παίκτης του Άρη, Πι-Τζέι Τάκερ κάνουν ό,τι και πέρσι, οι Σανς θα φτάσουν στην δυτική 8αδα.

Ποιον να προσέξετε: Έρικ Μπλέντσο. Έλαβε με καθυστέρηση την επιθυμητή μάξιμουμ επέκταση και αφοσιώνεται στους Σανς. Πέρσι απουσίασε από 43 ματς, όμως και πάλι είχε 17,7π.-5,6ασ.-4,7ριμπ. μ.ο.! Η ευκαιρία του να αποδείξει πως είναι ο ηγέτης του Φοίνιξ.

Τι να περιμένετε: Ρυθμό σε… fast forward και πολλά αθλητικά προσόντα με την δυνατή περιφέρεια και τους αλτικούς φόργουορντ. Αρκετό «βάθος» στον πάγκο. Ευχάριστος προβληματισμός για τον κόουτς Χόρνασεκ το rotation και αναμονή για βοήθεια και από τον 2ετή σέντερ, Άλεξ Λεν. Οι Σανς θέλουν να ανοίγουν το τέμπο, γιατί πέρσι είχαν ρεκόρ 19-7 σε ματς που κρίθηκαν με +10π. διαφορά και μόλις 2-9 σε αυτά με -3π., αλλά και 30-9 με αντιπάλους με ρεκόρ -50%. Με τους «μεγάλους» είχαν δυσκολίες…

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 28-55 (4η θέση Πασίφικ, 13η Δύσης)

Πλέι-οφς: –

Η απώλεια του Αϊζάια Τόμας καλύφθηκε άμεσα με την προσθήκη του Ντάρεν Κόλισον από τους Κλίπερς, τη συμφωνία με τον Ραμόν Σέσιονς και την επιλογή (Νο8) του ρούκι από το Μίσιγκαν, Νικ Στάουσκας. Οι Κινγκς έχουν μεν τους σταρ τους (ΝτεΜάρκους Κάζινς, Ρούντι Γκέι) όμως ήθελαν ενίσχυση στην περιφέρεια, ώστε να καταφέρουν να γίνουν πιο ομαδικοί. Αυτός είναι ο στόχος του κόουτς Μάικ Μαλόουν για μία νεανική ομάδα που ξέρει πως όσο κι αν βελτιωθεί, η πρόκριση στα πλέ-οφς θα είναι δύσκολη υπόθεση…

Ποιον να προσέξετε: ΝτεΜάρκους Κάζινς. Είναι σαφώς ο πιο ποιοτικός παίκτης του Σακραμέντο. Πέρσι είχε 22,7π.-11,7π.-2,9κοψ. μ.ο. και έδειξε ότι δεν έχει αγωνιστικό «ταβάνι». Ψηλός με εξαιρετική κατάρτιση και έλεγχο της μπάλας, αλλά όχι και των… νεύρων του. Αν και την προηγούμενη σεζόν είχε λιγότερα νεύρα από ποτέ, σημαντικό για τους «βασιλιάδες» θα είναι ο σταρ τους να κρατήσει την ψυχραιμία του. Η παρουσία του στην Εθνική Η.Π.Α. φυσικά τον βοήθησε και μένει να αποδειχθεί αν είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα.

Τι να περιμένετε: Αρκετό θέαμα, αφού το ταλέντο δεν λείπει. Εκτός των ΝτεΜάρκους Κάζινς και Ρούντι Γκέι, υπάρχουν οι ΜακΛεμόρ, Τζέισον Τόμπσον, ο ρούκι Στάουσκας και ο νεοφερμένος Κόλισον. Δυσκολίες στην άμυνα, ειδικά κόντρα σε ποιοτικούς αντιπάλους, αφού οι Κινγκς είχαν πέρσι ρεκόρ 11-37 με ομάδες που ήταν πάνω από το 50% στις νίκες. Οι ίδιοι θα περιμένουν υπομονή από το κοινό τους.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 27-55 (5η θέση Πασίφικ, 14η Δύσης)

Πλέι-οφς: –

Το ESPN προέβλεψε πέρσι πως οι Λέικερς θα τερματίσουν στην 12η δυτική και εκείνοι το διέψευσαν, καθώς βρέθηκαν στην… 14η! Ο νέος κόουτς, Μπάιρον Σκοτ, πάντως, τονίζει φέτος πως «το γεγονός ότι μας έχουν ξεγραμμένους μας δίνει κίνητρο». Οι «Λιμναίοι» δεν αρχίζουν με καλούς οιωνούς, αφού μπορεί ο Κόμπι Μπράιαντ επιστρέφει από τον τραυματισμό στο γόνατο (πέρσι αγωνίστηκε σε μόλις 6 ματς, χάνοντας και τους πρώτους δύο μήνες λόγω της επέμβασης στον αχίλλειο τένοντα, τον Απρίλιο του 2013), όμως είναι πια στα 36 του και δεν έχει και «κομμάτια» στο παζλ που να εγγυώνται πρόκριση στα πλέι-οφς. Ο τραυματισμός του Στιβ Νας στη μέση, που θα τον κρατήσει εκτός για όλη τη σεζόν δεν είναι ακριβώς άσχημα μαντάτα για το Λ.Α., αφού ούτε πέρσι (έπαιξε 15 αγώνες) δεν βοήθησε ουσιαστικά. Όσο κι αν ο Κόμπι μπαίνει στη ρέγκιουλαρ σίζον με «το μαχαίρι στα δόντια», δύσκολα οι Λέικερς θα προλάβουν τα πλέι-οφς.

Ποιον να προσέξετε: Τζούλιους Ραντλ. Ο ρούκι της ομάδας θέλει να αρπάξει την ευκαιρία, με τον Κόμπι να του λέει πρόσφατα πως «αν τα θαλασσώσεις, θα είσαι ηλίθιος»!!! Στη θέση του θα μπορούσαν να είναι ως επίκεντρο ο νέος κόουτς, Μπάιρον Σκοτ, που παρά τις δυσκολίες αναμένεται να έχει την υπομονή της διοίκησης. Ή ο πρόεδρος Τζιμ Μπας, που παρά τις «εξαγγελίες» του GM Μιτς Κάπτσακ για μία «μεγάλη μετεγγραφική κίνηση το καλοκαίρι» δεν έπεισε κανέναν σταρ (ΛεΜπρον ή Καρμέλο) να μετακομίσει στο Λ.Α.. Ωστόσο, ο υιός Μπας συνεχίζει την αναζήτηση.

Τι να περιμένετε: Ενθουσιασμό από τον Κόμπι, που ίσως είναι κάτι που δεν θα… συμμεριστούν πολλοί συμπαίκτες του. Στην αρχή ο Μπράιαντ δεν θα παίζει περισσότερα από 32-33΄, κάτι που σημαίνει πως οι νεοφερμένοι Τζέρεμι Λιν και Ρόνι Πράις θα έχουν χρόνο και ρόλο στην επίθεση, ειδικά ωσότου επιστρέψει και ο τραυματίας -και 1ος σκόρερ της ομάδας πέρσι με μ.ο. 17,9π.- Νικ Γιανγκ. Οι Ουέσλι Τζόνσον και Τζόρνταν Χιλ είναι απλοί ρολίστες και ο Κάρλος Μπούζερ, που ήρθε στη θέση του Πάου Γκασόλ, μπορεί να δώσει (με μεγάλη αστάθεια, είναι αλήθεια) λύσεις στην επίθεση, αλλά όχι στην άμυνα. Αρχικός στόχος να ξεπεράσουν τις περσινές 27 νίκες-αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία τους, ακόμη κι αν βρουν στην αγορά αξιόπιστο γκαρντ, αντί του Νας. Αν και με τον Κόμπι στο παρκέ, τουλάχιστον είναι πάντα διασκέδαση να παρακολουθείς το Λ.Α..

By