Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΝΒΑ: το κορυφαίο πρωτάθλημα στον πλανήτη -οι πλουσιότεροι ιδιοκτήτες (σύμφωνα με το Forbes)

Το ΝΒΑ είναι το μεγαλύτερο και πιο πολυδιαφημισμένο πρωτάθλημα στον κόσμο από όλες τις απόψεις. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο όμως το S&B είναι η οικονομική του πλευρά. Γι αυτό παρουσιάζουμε τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες ομάδων του ΝΒΑ, σύμφωνα με την κατάταξή τους στη λίστα των 400 δισεκατομμυριούχων, που δημοσίευσε το γνωστό περιοδικό, Forbes.

ef909c74e01bceb208638b2ce9ce6ec6_29245Η τρομερή προβολή και οι απίστευτες οικονομικές συμφωνίες με εταιρείες κολοσσούς φέρνουν εκατομμύρια δολάρια στις ομάδες του ΝΒΑ κάθε χρόνο. Για να διατηρήσει όμως κάποιος μια τέτοια ομάδα στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο θα πρέπει να διαθέτει πολύ μεγάλο πορτοφόλι.
Ο πιο πλούσιος της λίστας είναι ο νέος ιδιοκτήτης των Λος Άντζελες Κλίπερς, Στιβ Μπάλμερ, ο οποίος δαπάνησε 2 δις δολάρια για να αγοράσει την ομάδα από τη Σέλι Στέρλινγκ. Η περιουσία του επί 34 χρόνια συνιδιοκτήτη της Microsoft αγγίζει τα 22,5 δις δολάρια.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο έτερος συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Άλλεν, η περιουσία του οποίου εκτιμάται σε 17 δις δολάρια. Μπορεί η ομάδα του, οι Πόρτλαντ Τρέιλμπλεϊζερς να μην έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια κάποιο τίτλο, ο Άλλεν όμως τα πηγαίνει εξαιρετικά στον οικονομικό τομέα.
Ο ιδιοκτήτης των Μαϊάμι Χιτ, Μίκι Άρισον βρίσκεται στην τρίτη θέση με 6,4 δις δολάρια. Ο Άρισον είναι πρόεδρος της Carnival Corporation, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρων στον κόσμο, με πάνω από 100 καινούρια κρουαζιερόπλοια στο στόλο της. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς γιατί μαζεύτηκαν τόσοι σούπερ σταρς του ΝΒΑ στο Μαϊάμι.
Στην επόμενη θέση της λίστας βρίσκεται ο Ρίτς ΝτεΒος των Ορλάντο Μάτζικ με προσωπική περιουσία 6 δις δολαρίων. Ο 88χρονος ΝτεΒος είναι ιδιοκτήτης της Amway, η οποία έχει καταστήματα λιανικής πώλησης διαφόρων προϊόντων. Το 2012 η εταιρεία του αναδείχθηκε νούμερο 25, ανάμεσα στις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ από το Forbes.
O Nταν Γκίλμπερτ, από το 2005 μεγαλομέτοχος των Κλίβελαντ Κάβαλιερς, νέας ομάδας του Λεμπρόν Τζέιμς έχει περιουσία, η οποία εκτιμάται ότι φτάνει τα 4,2 δις δολάρια. Ο Γκίλμπερτ είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Quicken Loans, η οποία δίνει στεγαστικά δάνεια σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.
Ο Τζέιμς Ντόλαν, ιδιοκτήτης των Νιου Γιόρκ Νικς, οι οποίοι πρόσφεραν πρόσφατα στον Καρμέλο Άντονι 124 εκατ. δολάρια για τα επόμενα πέντε χρόνια έχει περιουσία 3,9 δις δολαρίων σύμφωνα με το Forbes. Ο Ντόλαν είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cablevisions Systems Corporation, συνδρομητικού τηλεοπτικού δικτύου των ΗΠΑ καθώς επίσης και εκτελεστικός διευθυντής του Madison Square Garden Company, εταιρείας που διαχειρίζεται οτιδήποτε έχει να κάνει με το θρυλικό γήπεδο, Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν.
Τελευταίος στη λίστα είναι ο Τομ Γκορς των Ντιτρόιτ Πίστονς με 3 δις δολάρια. Ο Γκορς εκτός από τους Πίστονς κατέχει και την εταιρεία Platinum Equity, την οποία ο ίδιος ίδρυσε. Η Platinum Equity είναι επενδυτική εταιρεία, που ειδικεύεται στην εξαγορά επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.

By