Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατατέθηκε και πρόταση της ΝΔ για τον αντιρατσιστικό [Έγγραφο]

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τις κινήσεις Σαμαρά

fosphotos.com | Konstantinos Tsakalidis
fosphotos.com | Konstantinos Tsakalidis

Σε προσθήκες τεσσάρων άρθρων στον Ν. 927/1979 προχώρησε η ΝΔ με στόχο να συμπληρώσει -κατά την άποψή της- το νομοθετικό πλαίσιο κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Στα άρθρα αυτά περιγράφονται τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος και οι κυρώσεις που απορρέουν από την άρνησή τους.

Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε αντιδράσεις μέσα και έξω από την κυβέρνηση, αφού το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν αρκούν απλά οι προσθήκες για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας, ενώ η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως οι προσθήκες  που κατέθεσε η ΝΔ, απλώς αναδεικνούν την ανάγκη νομοσχεδίου.

Απάντηση στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ σχετικά με τον αντιρατσιστικό νόμο έδωσε η ΝΔ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Όχι κομματικά παιχνίδια εντυπωσιασμού».

Στην ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται ότι αυτή η συζήτηση κακώς πήρε τις διαστάσεις που πήρε και ότι με την πρόταση της ΝΔ «μπορεί να τελειώσει ο περιττός θόρυβος και να συμπληρωθεί αυτό που χρειάζεται στο νομικό μας σύστημα επί της ουσίας».

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί πρόταση, που ενώνει τη δημοκρατική κοινωνία και δεν έχει συνταγματικά προβλήματα, ενώ μπλέκει κι άλλα ζητήματα και αποπροσανατολίζει.

Υπογραμμίζει δε ότι από την αρχή η ΝΔ υποστήριξε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διαθέτει η χώρα είναι ισχυρό και χρειάζεται μόνο βελτιωτικές προσθήκες για επικαιροποίηση.

«Είναι σφάλμα να υποτιμάμε αυτό που υπάρχει, καθώς η Ελλάδα προηγήθηκε πολλών χωρών στο θέμα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας. Είναι μεγαλύτερο σφάλμα, αντί να νομοθετούμε ενωτικά κατά των νεοναζί, να διχάζουμε τον ελληνικό λαό. Είναι φανερό ότι κατατέθηκαν προτάσεις που διχάζουν ακόμα κι εκείνους που τις υποστήριξαν. Και είναι το πιο μεγάλο σφάλμα, αντί να απομονώνουμε τους νεοναζί, να τους δίνουμε επιπλέον προσχήματα» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Για επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις κινήσεις της ΝΔ, αλλά και των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, τελώντας υπό μνημονιακή ομηρία, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύουν να αμφισβητήσουν την κυβερνητική συνοχή, παραδεχόμενοι έτσι το πλήρες στρατηγικό τους αδιέξοδο.

» Η πρόταση νόμου που από κοινού καταθέτουν τα δύο κόμματα, αλλά και η ξεχωριστή πρόταση νόμου της ΝΔ, όχι μόνο δεν κρύβει τις αντιφάσεις και τα κυβερνητικά αδιέξοδα, αλλά τα αναδεικνύει στο έπακρον.»

ΠΑΣΟΚ: Δεν αρκούν οι προσθήκες

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ,  με δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά τονίζει ότι :

«Ας ελπίσουμε ότι η ΝΔ έχει αρχίσει να καταλαβαίνει -μετά και από τις αντιδράσεις- ότι είναι μεγάλο πολιτικό και θεσμικό λάθος να μην προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ελπίζουμε να καταλάβει σύντομα ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας δεν αρκούν οι προσθήκες.»

ΔΗΜΑΡ: Οι προσθήκες αποδεικνύουν την ανάγκη νομοσχεδίου

Από το «δεν χρειάζεται νέος νόμος», η ΝΔ μετακινήθηκε στην κατάθεση «προσθηκών», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος, αναφορικά με την απόφαση της ΝΔ.

Οι προσθήκες, συνεχίζει η ΔΗΜΑΡ, επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο νόμου για την “καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας”, ήταν και είναι αναγκαία και επιβεβλημένη».

Η ΔΗΜΑΡ καταλήγει, στην ανακοίνωσή της, καλώντας «τη ΝΔ και όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, από υπεύθυνη δημοκρατική θέση, να ψηφίσουν τη πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή».

[custom_gallery id=»40294″]

(Visited 1 times, 1 visits today)
By