Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το αντιρατσιστικό βλάπτει σοβαρά την κυβερνητική συνοχή

Το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί τη ΝΔ ότι δεν θα δεχθεί να προηγηθεί η πρόταση της στη Βουλή – Σκληρή κριτική από ΔΗΜΑΡ – Κατά πάντων ο ΣΥΡΙΖΑ

samaras-venizelos-kouvelisΣοβαρό πλήγμα δέχθηκε η κυβερνητική συνοχή λόγω του αντιρατσιστικού, καθώς συνεχίζονται και σήμερα οι ανακοινώσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ενώ στο «χορό» των αντιδράσεων μπήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι η ΝΔ εγκλωβίστηκε στην άρνησή της να συμφωνήσει σε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία, με το πολιτικό επιχείρημα ότι δεν εναρμονίζεται με τους εκλογικούς στόχους της η μετωπική σύγκρουση με την ΧΑ και το νομικό ισχυρισμό ότι η ισχύουσα νομοθεσία του 1979, όπως συμπληρώθηκε, είναι επαρκής.

Από την πλευρά του το ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική στην συνολική στάση της συγκυβέρνησης αναφορικά με τους χειρισμούς της για την αντιρατσιστική νομοθεσία, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι με τη σειρά που θα κατατεθούν θα φτάσουν στην Ολομέλεια οι προτάσεις νόμου κατά του ρατσισμού. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα έρθει στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου που συνυπογράφουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Επόμενη στη σειρά θα είναι η πρόταση νόμου της ΝΔ και έπεται η πρόταση νόμου που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα.

Σε προσθήκες τεσσάρων άρθρων στον Ν. 927/1979 προχώρησε η ΝΔ με στόχο να συμπληρώσει -κατά την άποψή της- το νομοθετικό πλαίσιο κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Στα άρθρα αυτά περιγράφονται τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος και οι κυρώσεις που απορρέουν από την άρνησή τους. Υπενθυμίζεται ότι κοινοβουλευτικές δυνάμεις των κομμάτων είναι τέτοιες σε αριθμούς, που με δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της τρικομματικής κυβέρνησης έχει διασπαστεί σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, δύσκολα έως απίθανα θα συγκεντρωθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία για οποιαδήποτε πρόταση.

ΠΑΣΟΚ

Ακατανόητη και αντιφατική θεωρεί το ΠΑΣΟΚ τη στάση της ΝΔ σε σχέση με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, προκαλώντας έτσι εσωτερική σύγκρουση στην κυβερνητική πλειοψηφία και κάνει λόγο για «σαφείς ιδεολογικοπολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων». Στην Ιπποκράτους, αφού υπενθυμίζουν ότι η ΝΔ σε μια ημέρα «κυρίως υπό τη πίεση των διεθνών αντιδράσεων, αναγκάστηκε να καταθέσει μόνη της μια εξαιρετικά προβληματική πρόταση νόμου που αντιβαίνει το σύνολο της πολιτικής και νομικής επιχειρηματολογίας της, για την διατύπωση της οποίας είχε επιστρατεύσει και την ΚΕΝΕ!» εγκαλεί την ΝΔ ότι περιέλαβε στην πρόταση νόμου «μέχρι και διάταξη που αποδέχεται και αφήνει ατιμώρητο τον ρατσιστικό, ξενοφοβικό, ακόμη και απροκάλυπτα φιλοναζιστικό λόγο στην Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, στα σχολεία κ.ο.κ.!». Μιλά για «απίστευτες προχειρότητες» και εντοπίζει «πολύ σοβαρά ζητήματα σεβασμού του Συντάγματος και του κράτους δικαίου». Ενώ η Ιπποκράτους, προειδοποιεί το Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από το ΠΑΣΟΚ να προταχθεί η συζήτηση της πρότασης νόμου της ΝΔ που κατατέθηκε δεύτερη. »Η ΝΔ πρέπει να αντιληφθεί ότι η ομαλή εξέλιξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο αντιρατσιστικό είναι προϋπόθεση για την ομαλή προώθηση του συνολικού νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική συνεργασία των ΚΟ των τριών κομμάτων» λένε υψηλόβαθμα στελέχη της Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, από τις προτάσεις- προσθήκες της ΝΔ για το αντιρατσιστικό νομικό πλαίσιο προκύπτουν τα εξής:

  1. Παρέχεται ποινική ασυλία για τους φορείς του ρατσιστικού λόγου.
  2. Ποινικοποιείται η υποτίμηση της σημασίας της γενοκτονίας και του ολοκαυτώματος κατά τρόπο που πλήττει την ελευθερία του λόγου και της επιστημονικής έρευνας στον πυρήνα τους.
  3. Προσφέρεται ποινική ασυλία στα όργανα του κράτους για τέλεση ρατσιστικών εγκλημάτων.
  4. Αποδυναμώνεται το ρατσιστικό κίνητρο ως λόγος που μπορεί επισύρει την επαχθέστερη τιμωρία του δράστη. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ κρίνει πως η πρόταση της ΝΔ μειώνει τη σημασία του λεγόμενου ρατσιστικού κινήτρου ως περίστασης που επισύρει την επαχθέστερη τιμωρία του δράστη ενός εγκλήματος, σε επίπεδο ακόμη χαμηλότερο και από αυτό που θεσμοθετήθηκε από τη Βουλή επί κυβέρνησης Καραμανλή.
  5. Απουσιάζει οποιασδήποτε μέριμνα για την προστασία θυμάτων και μαρτύρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται σχεδόν και οι διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ στο θέμα του αντιρατσιστικού, οι οποίες εντοπίζονται στα εξής:

  1. Στο αρθ. 1 του σχεδίου νόμου της ΝΔ τιμωρείται η υποκίνηση ή πρόκληση βίας ή μίσους μόνον όταν στρέφεται με ρατσιστικό κίνητρο κατά μεμονωμένου προσώπου και όχι όταν στρέφεται κατά ομάδας προσώπων.
    Αυτό ακυρώνει κάθε πιθανότητα εφαρμογής του νόμου, αφού η υποκίνηση σε βία ή μίσος δεν αφορά ποτέ ένα άτομο, αλλά κατηγορίες ατόμων.
  2. Τιμωρεί στο αρθ. 2 του σχεδίου νόμου την επιδοκιμασία ή υποτίμηση γενοκτονιών και του ναζιστικού ολοκαυτώματος, όχι όμως και την άρνησή τους.
  3. Εξαλείφει τη δυνατότητα προστασίας αλλοδαπών θυμάτων και μαρτύρων ρατσιστικών εγκλημάτων με αποτέλεσμα τα θύματα ή οι μάρτυρες να μην παρίστανται κατά τη δίκη, αφού θα έχουν απελαθεί και διευκολύνεται έτσι η αθώωση των δραστών τέτοιων εγκλημάτων.
  4. Εξαλείφεται η πρόβλεψη να τιμωρείται και η διέγερση σε φθορές ή βλάβη πραγμάτων των θυμάτων ρατσιστικής δράσης. Δηλαδή, αν υπάρξει πρόκληση να καούν τα καταστήματα των αλλοδαπών ή χώροι λατρείας στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να υπάρξει βία κατά των προσώπων των αλλοδαπών, αυτό δεν θα τιμωρείται σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ.
  5. Απαλλάσσει από την ποινική ευθύνη το κράτος και τα όργανά του που με οποιοδήποτε τρόπο προκαλούν ρατσιστική βία, επιτρέποντας δηλαδή τη δημόσια υποκίνηση ρατσιστικού μίσους από το κράτος και τους υπαλλήλους του.
    Συγκεκριμένα, στο άρθρο 3 της πρότασης νόμου της ΝΔ, προβλέπεται ότι οι βασικές διατάξεις ποινικοποίησης της πρόκλησης ή υποκίνησης ρατσιστικής βίας ή μίσους κατά προσώπων και της επιδοκιμασίας γενοκτονιών «δεν εφαρμόζονται στο Κράτος και τα όργανά τους και στους διεθνείς οργανισμούς».
  6. Εξαλείφει από το πεδίο προστασίας του νόμου τη βία ή το μίσος κατά προσώπων με βάση το γενετήσιο προσανατολισμό, επιτρέποντας δηλαδή τη ρατσιστική βία κατά ομόφυλων ατόμων.

ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση από τη μεριά της ασκεί σκληρή κριτική στην συνολική στάση της συγκυβέρνησης αναφορικά με τους χειρισμούς της για την αντιρατσιστική νομοθεσία, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς σε σχετική της ανακοίνωση.

«Το σήριαλ του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει εξελιχτεί σε κυβερνητικό τραγέλαφο, με τις  ξεχωριστές προτάσεις νόμου να παίζουν το ρόλο φύλλου συκής που θα καλύψει τα στρατηγικά αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της μνημονιακής συμμαχίας», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για ξεκάθαρη ακροδεξιά ιδεολογική μετατόπιση της ΝΔ κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κρίνει πως ο «ενταφιασμός» του αντιρατσιστικού έγινε με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής, με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου «όχι μόνο δεν κλείνουν τις γέφυρες με τη Χρυσή Αυγή, αλλά τις κρατούν ορθάνοιχτες.», θέση την οποία στηρίζει στην απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού στον Νάνο Βαλαωρίτη.

«Η έμμεση υιοθέτηση της θεωρίας των δύο άκρων και οι αναφορές στη «λαθρομετανάστευση» ως αιτία της ανόδου του ναζισμού, μπορεί να ενώνει την ακροδεξιά πολυκατοικία, αλλά σίγουρα δεν «ενώνει τον ελληνικό λαό», όπως προκλητικά διακηρύσσει ο πρωθυπουργός.», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By