Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

“Νεκροταφείο βαμπίρ» στην Πολωνία

Βρέθηκαν 17 σκελετοί – αίνιγμα για τους αρχαιολόγους

skeletosΈνα παγερό εύρημα ήρθε στο φως στην Πολωνία με τουλάχιστον 17 σκελετούς θαμμένους με τα κρανία κομμένα και τοποθετημένα ανάμεσα στα πόδια και στα χέρια. Αυτό, λένε οι αρχαιολόγοι, είναι ο τρόπος που συνήθιζαν να θάβουν τους βρυκόλακες προκειμένου να τους εμποδίσουν να ξαναγυρίσουν στη ζωή.

Τους σκελετούς αυτούς τους ανακάλυψαν πρόσφατα εργάτες που πραγματοποιούσαν οδικά έργα κοντά στην πόλη Gliwice στη νότια Πολωνία. Οι εργάτες βρήκαν θαμμένους τέσσερις σκελετούς ενώ μέρες αργότερα ήρθαν στο φως ακόμα 13 σκελετοί που είχαν θαφτεί με τον ίδιο τρόπο.

Πάνω τους δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα. Ούτε ένα κόσμημα, υπολείμματα ρούχων ή έστω ένα κουμπί.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι σκελετοί ανάγονται μεταξύ του 15ου και του 16ου αιώνα, τότε που ο φόβος για τα βαμπίρ είχε εξαπλωθεί στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Lukasz Obtulowicz, αρχαιολόγος της υπηρεσίας διάσωσης μνημείων στην κοντινή πόλη Katowice, υποστήριξε μιλώντας στο Spiegel ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται για τόπο ταφής βαμπίρ, σημειώνοντας ότι πέτρες ήταν τοποθετημένες στα κρανία. «Όλα αυτά εξυπηρετούσαν στο να εμποδίσουν τα βαμπίρ να επιστρέψουν στη ζωή», σχολίασε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Το ίδιο δήλωσε και στην πολωνική εφημερίδα «Dziennik Zachodni» ο επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας Jacek Pierzak, λέγοντας πως «ήταν ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους ταφής των βαμπίρ».

Πάντως το σημείο όπου βρέθηκαν οι σκελετοί βρίσκεται πολύ κοντά σε πρώην τόπο εκτελέσεων. Ωστόσο δεν μπορεί για την ώρα να υποστηριχθεί το ότι εκτελέστηκαν.

Μέχρι στιγμής συνολικά έχουν βρεθεί στην περιοχή 43 τάφοι και οι ιστορικοί ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τους εν λόγω σκελετούς μέσα από τη μελέτη φακέλων και στοιχείων της Εκκλησίας για τις εκτελέσεις.

Στο μεταξύ οι σκελετοί έχουν απομακρυνθεί για εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί η ηλικία τους και τα πιθανά αίτια θανάτου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By