Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νεκρός Ρώσος δημοσιογράφος στην Ουκρανία

Αγνοείται ο συνάδελφός του

slaviansk-ukraine-filorwsoi

Δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης σκοτώθηκε σήμερα στην ανατολική Ουκρανία ενώ αγνοείται ο συνάδελφός του καθώς η θέση τους δέχθηκε τα πυρά πυροβολικού κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική πόλη Λουχάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ροσίγια-24.

Ο 37χρονος Ιγκόρ Κορνέλιουκ υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο αφού χτυπήθηκε την ώρα που κάλυπτε τις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να μπουν στην κύρια πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως ανέφερε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Τραυματίστηκε σοβαρά από επίθεση με οβίδες«, επισήμανε το δίκτυο στην ιστοσελίδα του, όπου και προσθέτει ότι «αγνοείται επίσης η τύχη του Άντον Βολοσίν«, του ηχολήπτη του συνεργείου του Κορνέλιουκ.

Εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών του Λουχάνσκ δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Κορνέλιουκ και ο Βολοσίν έπεσαν θύματα επίθεσης με βομβίδα που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις κοντά στην ρωσική  μεθόριο.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν γνωρίζει τι συνέβη στον ηχολήπτη ούτε στους 15 φιλορώσους αυτονομιστές που βρίσκονταν μαζί με το τηλεοπτικό συνεργείο του Κορνέλιουκ όταν έγινε η επίθεση.

«Είχε χάσει τις αισθήσεις του όταν έφτασε και πέθανε κατά την μεταφορά του στο χειρουργείο«, δήλωσε ο Φέντιρ Σολιάνικ, αρχίατρος του νοσοκομείου του Λουχάνσκ, όπου εξέπνευσε ο Κορνέλιουκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν σχολιάσει την είδηση. Επίσης η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Νατάλια Στατίβκο υπογράμμισε ότι δεν θέλει να σχολιάσει σχετικά προτού «οι ειδικοί μας πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες έρευνες«.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αμέσως στην είδηση για τον θάνατο του δημοσιογράφου, καταδικάζοντας «ένα νέο έγκλημα των ουκρανικών δυνάμεων«, και θα επιδιώξει την διεξαγωγή έρευνας από τις αρχές του Κιέβου.

«Αξιώνουμε από τις ουκρανικές αρχές να πραγματοποιήσουν μια αντικειμενική έρευνα γι΄αυτήν την τραγωδία και να τιμωρήσουν σοβαρά τους ενόχους«, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Αναμένουμε από τα μέσα ενημέρωσης ολόκληρου του κόσμου να καταδικάσουν απερίφραστα αυτό το νέο έγκλημα των ουκρανικών δυνάμεων«, καταλήγει το ρωσικό υπουργείο.

Ο Κορνέλιουκ είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος που χάνει τη ζωή του στην ανατολική Ουκρανία από τον Απρίλιο που άρχισαν οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού κατά των φιλορώσων αυτονομιστών. Ο Ιταλός φωτoρεπόρτερ Αντρέα Ρονκέλι είχε σκοτωθεί κοντά στο Σλαβιάνσκ στα τέλη Μαΐου, όπως και ο Ρώσος διερμηνέας του Αντρέι Μιρόνοφ.

By