Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νεκρός 20χρονος Τούρκος διαδηλωτής

Τον θάνατο διαδηλωτή, κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Τουρκίας, είδηση που μεταδίδεται από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

turkey-protest1Ο Μεχμέτ Αϊβαλίτας, 20 ετών, πέθανε στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, όταν χτυπήθηκε από ταξί το οποίο κινήθηκε με ταχύτητα κατά ομάδας διαδηλωτών σε λεωφόρο της τουρκικής μεγαλούπολης την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση αλληλεγγύης στο Γκεζί Παρκ., σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι υπάρχουν άλλοι τέσσερις τραυματίες από το περιστατικό, ο ένας εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

«Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία η οποία επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους, ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις της μορφής «κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%»», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του συλλόγου.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολικά περισσότερους από 1.000 τραυματισμένους διαδηλωτές, εκ των οποίων πέντε να βρίσκονται στην εντατική και δύο σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου προστίθεται ακόμη ότι «εάν συνεχιστεί η απάνθρωπη αυτή βία εναντίον των πολιτών οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, ασκώντας τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις θανάτου, πράγμα για το οποίο την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση».

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών σήμερα στην Άγκυρα, έκανε γνωστό αυτόπτης μάρτυρας κατά την τέταρτη ημέρα διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αστυνομία εκτόξευσε τα δακρυγόνα όταν περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως νέοι άνθρωποι, προχώρησαν προς τις γραμμές των αστυνομικών στην κεντρική πλατεία Κιζιλαϊ φωνάζοντας «Ταγίπ παραιτήσου».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο σφοδρών αντικυβερνητικών διαμαρτυριών και κάλεσε τον λαό να μην προκαλείται από διαδηλώσεις για τις οποίες υποστήριξε πως οργανώνονται από «εξτρεμιστικά στοιχεία».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν κομμάτι της δημοκρατίας, έπειτα από τέσσερις ημέρες σφοδρών αντικυβερνητικών διαμαρτυριών.

«Να είστε ήρεμοι, χαλαροί, και αυτό θα ξεπεραστεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο.

Στο μεταξύ, κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) αντάλλαξαν πυρά με Τούρκους στρατιώτες, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By