Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κόκκινη γραμμή η ΕΡΤ – Χιονοστιβάδα εξελίξεων

 Πως θα είναι ο νέος φορέας – Στα… δύο η κυβέρνηση

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Γεγονός αποτελεί το νομοσχέδιο για την αντικατάσταση της ΕΡΤ από νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Η απόφαση έχει χωρίσει στα δύο την κυβέρνηση, ενώ οι αντιδράσεις είναι μαζικές.  Στο νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα γίνεται λόγος για την ΝΕΡΙΤ, δηλαδή «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ  Α.Ε».

Σύμφωνα με το Σίμο Κεδίκογλου  νέος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός θα λειτουργήσει το αργότερο μέχρι τις 29 Αυγούστου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Βήμα FM, τόνισε πως ο νέος φορέας θα απασχολεί 1.000 έως 1.200 άτομα, ενώ έχει γίνει κάποια επιλογή ατόμων εγνωσμένου κύρους για τη στελέχωσή του, υπογραμμίζοντας πως θα έχουν προτεραιότητα στις νέες προσλήψεις όσοι εργάζονταν μέχρι σήμερα στην ΕΡΤ.

Στα «κάγκελα» ο πολιτικός κόσμος

Οι αντιδράσεις για την απόφαση είναι μαζικές, ενώ η κυβέρνηση είναι διχασμένη, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι αντίθετοι με την κίνηση του πρωθυπουργού.  ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά τάσσονται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης και ζήτησαν συνάντηση των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Μοναδική διαφωνία στα δύο κόμματα ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που αποστασιοποιήθηκε  και στήριξε την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ. (Παρακολουθήστε κάνοντας κλικ εδώ όλες τις πολιτικές εξελίξεις από το thepaper.gr)

Χθες το μεσημέρι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και ζήτησαν τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, απορρίφθηκε από το προεδρείο της Βουλής, μετά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει με τους ΑΝΕΛ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, από την πλευρά της, κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ.

Αδυναμία παρέμβασης στο θέμα της ΕΡΤ εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση, γιατί η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνεται μόνο από ιδιωτικά κανάλια. Οι δυνατότητες  παρέμβασης του είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα».

Tι απαντά η Κομισιόν – Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση 

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν ήταν δικό της αίτημα το κλείσιμο της ΕΡΤ. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, «δεν ζητήσαμε εμείς το κλείσιμο της ΕΡΤ στο πλαίσιο των ζητούμενων περικοπών στον προϋπολογισμό», σημειώνει η Κομισιόν και συμπληρώνει ότι «είναι μια απόφαση που ελήφθη με πλήρη αυτονομία».

Το κλείσιμο της ΕΡΤ στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε χθες ο Σίμος Κεδίκογλου, απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ, που έκαναν εκτενή αναφορά τόσο στην απόφαση της κυβέρνησης, όσο και στη θύελλα που προκάλεσε η συγκεκριμένη απόφαση.

Οι απεργίες και οι κόντρες στο twitter

Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού συγκεντρώθηκαν την Τρίτη, για δεύτερη ημέρα, έξω από το Ραδιομέγαρο, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Την ίδια ώρα, την άμεση συμπαράσταση τους προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ αποφάσισαν να εκφράσουν οι συνδικαλιστές, με τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να αποφασίζουν την κήρυξη 24ωρης απεργίας που έχει ξεκινήσει από τις 6 το πρωί. Απεργία έχει κηρυχθεί στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη ΓΓΕ-ΓΓΕ, καθώς και σε όλα τα έντυπα μέσα, εφημερίδες και περιοδικά.

Εν τω μεταξύ, έχει μεταφερθεί στα κοινωνικά δίκτυα, λόγω και της απεργίας στα ΜΜΕ,  η διαμάχη των υποστηρικτών της κίνησης του Αντώνη Σαμαρά για τη διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ και αυτών που πιστεύουν πως θα έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Δείτε τι έχει γραφτεί στο twitter. 

Υπέρ του «λουκέτου» τάχθηκαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως «η κοινωνία είναι υπέρ των περικοπών των κρατικών δαπανών», ενώ βουλευτές και στελέχη άλλων κομμάτων, καθώς και άτομα του τηλεοπτικού χώρου κατακρίνουν την επιλογή αυτή και μιλούν για «σύγχρονη χούντα».

Το σχέδιο για την νέα ΕΡΤ

Ειδικότερα, «συνίσταται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για την ελληνική ραδιοφωνία, Διαδίκτυο (Ίντερνετ) και τηλεόραση που λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και έχει έδρα την Αθήνα».

Επιπλέον, η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. αποτελεί τον ενιαίο φορέα στον οποίο μπορεί να ενταχθούν μετά από  απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, διαδικτυακοί ιστότοποι και άλλες  σχετικές με τον σκοπό της  εταιρείας  δραστηριότητες, ιδίως πολιτιστικές.

«Η ΝΕΡΙΤ Α.Ε είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το Κράτος. Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» τονίζεται στο νομοσχέδιο, που θα απασχολήσει άμεσα το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δείτε το νομοσχέδιο για τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση εδώ

By