Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Νετανιάχου: «Δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της Χαμάς»

Θα απαντήσει σκληρά στην παραμικρή ρίψη ρουκέτας

gaza

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματα της Χαμάς για την υπογραφή της συμφωνίας για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ προειδοποίησε ότι η χώρα του θα απαντήσει σκληρά στην παραμικρή ρίψη ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η Χαμάς επλήγη σκληρά και δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματά της για την υπογραφή της εκεχειρίας», ανέφερε ο Νετανιάχου από την Ιερουσαλήμ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινή συμφωνία.

«Η Χαμάς απαιτούσε για να υπογράψει μια εκεχειρία ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο στη Γάζα, την απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατούμενων, τη μεσολάβηση του Κατάρ και μετά της Τουρκίας, την πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και άλλα, όμως δεν πήρε τίποτα», τόνισε ο Νετανιάχου.

«Δεχθήκαμε να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της περιοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, όμως μόνο υπό τον έλεγχό μας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην «επιτυχία» της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού με την επονομασία «Προστατευμένη Παρυφή», ο ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Χαμάς δεν έχει υποστεί τέτοια ήττα από τη δημιουργία της».

«Καταστρέψαμε τις στοές, σκοτώσαμε σχεδόν 1.000 στρατιώτες του εχθρού, περιλαμβανομένων υψηλόβαθμων στελεχών του κινήματος, καταστρέψαμε χιλιάδες ρουκέτες και εκατοντάδες θέσεις, αποφύγαμε επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού εδάφους και, χάρη στο αντιαεροπορικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, αποτρέψαμε τον θάνατο χιλιάδων Ισραηλινών από τις ρουκέτες που εβλήθησαν από τη Γάζα», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Παρόλα αυτά συμπλήρωσε ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν επέστρεψε μακροπρόθεσμα η ηρεμία», ενώ προειδοποίησε ότι «δεν θα ανεχθούμε οιαδήποτε ρίψη ρουκέτας εναντίον του Ισραήλ και η απάντησή μας θα είναι ακόμη πιο σκληρή από πριν».

Στο πλευρό του ισραηλινού πρωθυπουργού ήταν ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Μπένι Γκαντς.

Ο Νετανιάχου είναι αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας του για την τελευταία, δαπανηρή σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους από την οποία δεν προέκυψε σαφής νικητής.

By