Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νετανιάχου: Διέταξε την κατεδάφιση σπιτιών τρομοκρατών

Η απόφαση του πρωθυπουργού πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης

netaniaxou

Την εντολή να κατεδαφιστούν σπίτια δραστών τρομοκρατικών επιθέσεων στην ανατολική Ιερουσαλήμ έδωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η απόφαση, την οποία πρέπει να εγκρίνει το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης, ελήφθη την Πέμπτη βράδυ στη διάρκεια των διαβουλεύσεων που είχε ο κ. Νετανιάχου με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, διευκρίνισε ανώνυμη πηγή.

Πάντως, η απόφαση δεν ισχύει για τα σπίτια των δραστών των τριών επιθέσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων. Σε δύο από αυτές Παλαιστίνιοι οδηγοί έριξαν τα αυτοκίνητά τους εναντίον πεζών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ενώ στην τρίτη Παλαιστίνιος αποπειράθηκε να δολοφονήσει προσωπικότητα της υπερθνικιστικής ισραηλινής Δεξιάς που διεκδικεί για τους εβραίους το δικαίωμα να προσεύχονται στην Πλατεία των Τεμενών, ιερό τόπο για τους μουσουλμάνους.

Όλοι οι δράστες των επιθέσεων σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Οι κατεδαφίσεις αναμένεται να οξύνουν ακόμη περισσότερο τα πνεύματα, την ώρα που η κατάσταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι ήδη ιδιαίτερα τεταμένη. Η τελευταία τιμωρητική κατεδάφιση σπιτιού στην περιοχή είχε γίνει τον Απρίλιο του 2009 – επρόκειτο για το σπίτι ενός Παλαιστίνιου που είχε σκοτώσει τρεις Ισραηλινούς με εκσκαφέα.

Στο μεταξύ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν και την Παρασκευή με Ισραηλινούς αστυνομικούς, ρίχνοντάς τους πέτρες και βόμβες μολότοφ κοντά σε καταυλισμό προσφύγων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία είχε τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της προσευχής της Παρασκευής.

By