Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νιγηρία: «Δεν υπάρχει συμφωνία με την Μπόκο Χαράμ»

Διέψευσαν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των μαθητριών

nigeria-bokoxaramB

Ο εκπρόσωπος των νιγηριακών υπηρεσιών ασφαλείας διέψευσε την ανακοίνωση στην οποία είχε προβεί  η προεδρία της χώρας, σημειώνοντας ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία με την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ για την απελευθέρωση των 200 κοριτσιών που παραμένουν σε ομηρεία για έξι μήνες.

Όταν ρωτήθηκε εάν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την απελευθέρωση των κοριτσιών, ο υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Μάικ Ομέρι απάντησε: «Όχι. Αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, όμως πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο«.

Νωρίτερα ο πρώτος γραμματέας της προεδρίας της Νιγηρίας, ο Χάσαν Τούκουρ, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για εκεχειρία και για απελευθέρωση των μαθητριών. «Δέχτηκαν να τις αφήσουν ελεύθερες στο Τσίμποκ«, είπε αναφερόμενος στις 219 έφηβες που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από το σχολείο τους στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Η απαγωγή των κοριτσιών προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, κυρίως όταν ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, απείλησε να τις παντρέψει δια της βίας με ισλαμιστές μαχητές ή να τις πουλήσει για σκλάβες.

Η προεδρία, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία εκεχειρίας με την Μπόκο Χαράμ. Σύμφωνα με τον Ομέρι, οι εκπρόσωποι της ισλαμιστικής οργάνωσης είπαν ότι όλοι οι όμηροι που κρατούν, συμπεριλαμβανομένων και των κοριτσιών, είναι ζωντανοί και καλά στην υγεία τους.

By