Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Νικολακόπουλος: Γιατί αστόχησαν τα exit poll

«Αρνήσεις είχαμε. Ακόμη και σε exit poll χθες και ήταν οι υψηλότερες που έχω δει, στο 15%»

ekloges2014_3

Στην άρνηση  των ψηφοφόρων να απαντήσουν στις συνεντεύξεις εξόδου σε αντιδιαστολή με  την προθυμία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει εν πολλοίς ο καθηγητής  Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και γνωστός εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος την αστοχία των exit poll. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Βήμα fm τόνισε ότι «Κάποιος ψήφιζε κυβέρνηση και μετά δεν απαντούσε στο exit poll. Και ερχόταν ο πρόθυμος ΣΥΡΙΖΑίος και απαντούσε «

Ωστόσο όπως πρόσθεσε, στον δήμο της Αθήνας ήταν λάθος το γεγονός ότι  δόθηκε στον Σακελλαρίδη  22% και πήγε στο 20%. Είναι λάθος εντυπώσεων επίσης αν ήταν πρώτος ή δεύτερος και επιπλέον βρέθηκε ξεκάθαρα από το πρώτο exit poll στις 7 το δίδυμο του πρώτου γύρου. Δεν ήταν ότι είχαμε συστηματικό λάθος. Είχαμε μια υπερεκτίμηση επίσης του Δρίτσα στον Πειραιά, αλλά όχι τεράστια, και μια υπερεκτίμηση της Δούρου. Δεν μπορώ να ξέρω (αν ήταν παραπλανητικές απαντήσεις των ψηφοφόρων), αλλά όχι απλώς δέχομαι ότι υπήρξε υπερεκτίμηση της Δούρου, παρά όταν είδαμε στις 9.30′ ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και δεν έχει να κάνει με διόρθωση και ότι είναι μισή μονάδα πάνω ή κάτω, βγήκα και είπα «κάναμε λάθος»». 

Αναφερόμενος ο κ Νικολακόπουλος στην αντίδραση των ψηφοφόρων  στις συνεντεύξεις, σημείωσε : «Αρνήσεις είχαμε. Ακόμη και σε exit poll χθες και ήταν οι υψηλότερες που έχω δει, στο 15%. Στη Χρυσή Αυγή, όμως, δεν κάναμε λάθος στο exit poll. Και τον Κασιδιάρη από την πρώτη εκτίμηση στις 7 τον δώσαμε 14-17% και πήγε 16,5% περίπου. Τον Παναγιώταρο 9-11% και πήγε 11,1%».

 

By