Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νομοθετική ρύθμιση για επίορκους του δημοσίου

Ο κ. Μανιτάκης θα κοινοποιήσει εγκύκλιο για τη λειτουργία πειθαρχικών συμβουλίων.

manitakisΜε έναν συνδυασμό νομοθετικής ρύθμισης και έκδοσης ερμηνευτικής εγκυκλίου τις επόμενες ημέρες θα παρέμβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να επιταχυνθούν οι συνεδριάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων και να τεθούν εκτός Δημοσίου οι υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», τις επόμενες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός κ. Μανιτάκης θα κοινοποιήσει στις υπηρεσίες ερμηνευτική εγκύκλιο που θα παρέχει οδηγίες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων.

Στην εγκύκλιο θα δίνονται οδηγίες για τη σαφή περιγραφή των πειθαρχικών αδικημάτων, όπως να προσδιορίζεται συγκεκριμένα η κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, και θα ζητείται να κατατίθενται πλήρης φάκελοι για κάθε υπόθεση προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Το υπουργείο θα καταθέσει εντός των επόμενων ημερών τροπολογία στη Βουλή στην οποία θα προβλέπεται ότι υποθέσεις υπαλλήλων που κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα ή έχουν κριθεί προφυλακιστέοι από τη δικαιοσύνη θα παραπεμφθούν με το ερώτημα της οριστικής παύσης και της αποχώρησής τους από το Δημόσιο.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια περίπου 2.500 υποθέσεις υπαλλήλων για τους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα, ενώ 300 ακόμα υποθέσεις θα κοινοποιήσει σήμερα στο υπουργείο ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής.

Για την επίσπευση των συνεδριάσεων, που σήμερα πραγματοποιούνται με ρυθμούς περίπου 20 ανά εβδομάδα, στην τροπολογία αναμένεται να προβλεφθεί και αποζημίωση για τα μέλη των συμβουλίων.

 Όπως δήλωσε ο κ. Μανιτάκης σε χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist, η συνήθης πρακτική που επικρατούσε στο Δημόσιο ήταν μετά τη θέση σε διαθεσιμότητα των πειθαρχικά ελεγχόμενων υπαλλήλων για σοβαρά αδικήματα, τα πειθαρχικά να μη συνεδριάζουν αναμένοντας τις αποφάσεις των δικαστηρίων ακόμα και για αρκετά χρόνια.

Στη νομοθετική ρύθμιση θα περιγράφονται αυστηρά χρονοδιαγράμματα προκειμένου να προβλέπεται η άμεση συνεδρίαση των πειθαρχικών συμβουλίων σε περίπτωση ποινικών διώξεων σε υπαλλήλους για σοβαρά αδικήματα.

Όσων αφορά το θέμα της πρόσληψης ισάριθμων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ με όσους υπαλλήλους απομακρυνθούν από το Δημόσιο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία με την τρόικα αφορά κυρίως την ανανέωση του προσωπικού του Δημοσίου.

Διευκρινίζουν όμως ότι δεν θα γίνουν 15.000 νέες προσλήψεις μέχρι το 2014 αλλά λιγότερες, καθώς στην αναλογία «1 προς 1» θα υπολογίζονται μόνο οι απολύσεις και όχι οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν αξιοποιώντας τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Οι εθελούσιες αποχωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα προσμετρηθούν στην αναλογία «μία πρόσληψη κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις».

 

 

By