Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ακόμη και «λουκέτο» σε κόμματα προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείο Δικαιοσύνης.

bouli2Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, σύμφωνα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, προβλέπει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, αλλά και άρση της άδειας λειτουργίας τους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο πολιτικά πρόσωπα που στηρίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές θα έρθουν αντιμέτωπα ακόμη και με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους αλλά και την διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα,  σε περίπτωση που δράστης είναι πολιτικό πρόσωπο προβλέπεται άρση ασυλίας, δίωξη και σε περίπτωση καταδίκης, στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων με συνέπεια την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πώς αρχηγός  θα επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, καθώς και ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του κόμματος έως έξι μήνες, όπως και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις.

Η παράγραφος αυτή ισχύει και για διευθυντικά στελέχη κόμματος. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, “ Αν έχουν τελεστεί σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή, αρμόδιο για την επιβολή των ποινών είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Επιπλέον, θα τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή 5.000 – 20.000 ευρώ, όποιος με πρόθεση παροτρύνει δημόσια, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου”.

Τέλος όποιος, «δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερόμενων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος». Στους παραβάτες των προαναφερόμενων πράξεων, εάν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, θα επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως πέντε χρόνια.

By