Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νοσοκομείο χρεώνει τις ετοιμόγεννες για κάθε ουρλιαχτό

Καλούνται να πληρώσουν 5 δολάρια κάθε φορά που σφαδάζουν από τον πόνο

Zimbabwe
The Washington Post

Εναν παγκοσμίως πρωτότυπο τρόπο για να βγάλει χρήματα δια της πλαγίας οδού, βρήκε η διοίκηση ενός νοσοκομείου στη Ζιμπάμπουε, μια από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, όπου η διαφθορά αποτελεί συστημικό φαινόμενο. Το νοσοκομείο αποφάσισε να χρεώνει τις μέλλουσες μητέρες που πηγαίνουν εκεί για να γεννήσουν 5$ κάθε φορά που φωνάζουν από τους πόνους.

Το συγκεκριμένο ποσό υποτίθεται ότι είναι πρόστιμο για «σήμανση ψευδούς συναγερμού» αλλά στην πραγματικότητα δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από έναν πονηρό τρόπο για να αποσπάσουν χρήματα από τις ετοιμόγεννες. Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού Transparency International το 62% των κατοίκων της χώρας έχει αναγκαστεί να δωροδοκήσει κατά το περασμένο έτος.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ζιμπάμπουε είναι στα 500 δολάρια, το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά κάτοικο υπολογίζεται στα 150 δολάρια. Επίσης τα νοσοκομεία χρεώνουν 50 δολάρια ανά γέννα. Αυτό σημαίνει ότι σε μια χώρα όπου η ανεργία φτάνει στο 95% και η φτώχεια είναι απίστευτα διαδεδομένη, μια μητέρα που θα φωνάξει κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της γέννας μπορεί να βρεθεί να χρωστάει στο νοσοκομείο το μισό της ετήσιο εισόδημα!

Σύμφωνα και πάλι με τον Οργανισμό Transparency International, όσες μητέρες δεν μπορούν να καλύψουν την υψηλή νοσοκομειακή αμοιβή που είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν για τη γέννα, κρατούνται στο νοσοκομείο μέχρι να μπορέσουν να αποπληρώσουν το ποσό συν τους τόκους! Ως αποτέλεσμα, δεν είναι λίγες οι γυναίκες στη Ζιμπάμπουε που προτιμούν να γεννήσουν στο σπίτι τους, με όσους κινδύνους κι αν αυτό συνεπάγεται για τις ίδιες και το νεογέννητο. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών περίπου έξι γυναίκες πεθαίνουν στη χώρα κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της γέννας.

Η ΜΚΟ Transparency International προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον υπουργό Υγείας της Ζιμπάμπου μέσω επίσημης αλληλογραφίας. Μετά κόπων και βασάνων κατάφερε να πάρει τη διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι θα ασχοληθούν με το θέμα της επιπλέον χρέωσης των 5 δολαρίων. Εκτοτε έπαψαν και τα παράπονα στην Transparency International για την «χρέωση ουρλιαχτών», ωστόσο η αστρονομική – για τα δεδομένα της χώρας – νοσοκομειακή αμοιβή των 50 δολαρίων ανά γέννα παραμένει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By