Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα βγαίνει σταδιακά από την κρίση

Ωστόσο ο επικεφαλής του Eurogroup επιμένει στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων

daisenblum 1

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα εξέρχεται πολύ σταδιακά από την κρίση εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας πάντως πως θα απαιτηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Είπε ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται πολύ ικανοποιητικά, ότι η οικονομία ανακάμπτει και έκανε λόγο για προσδοκίες ανάπτυξης το 2014. Μάλιστα, έκανε λόγο για εντυπωσιακή ανάκαμψη.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση με διαρθρωτικούς όρους αλλά υπογράμμισε πως θα απαιτηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, «δύσκολες και απαιτητικές αλλά απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και για να καταστεί πιο ανταγωνιστική η Ελλάδα».

Υπέρ της καταβολής ολόκληρης της δόσης η Φέκτερ

Να δοθεί ολόκληρη η δόση ύψους 6,8 δισ. ευρώ που εξασφάλισε χθες στο Eurogroup η Ελλάδα ζήτησε εκ νέου την Τρίτη η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ.

Σε δηλώσεις της πριν την έναρξη των εργασιών του Ecofin στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε θετική τη χθεσινή συμφωνία ενώ τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που αφορούν, για παράδειγμα στη μείωση των θέσεων στο δημόσιο τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ταυτόχρονα, όπως παρατήρησε, έχει διαπιστωθεί πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κάπως καλύτερη κατάσταση, ο τουρισμός γνωρίζει ανάκαμψη, καλύτερη από ό, τι αναμενόταν.

Τέλος, σημείωσε πως γενικά οι αριθμοί για την Ελλάδα δεν προκαλούν ανησυχία και, αν η Αθήνα εκπληρώσει μέχρι το τέλος Ιουλίου τις υποχρεώσεις της θα λάβει χρήματα, όχι μόνον από τον EFSF αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ίδια πριν από το χθεσινό Eurogroup είχε ταχθεί και πάλι υπέρ της καταβολής ολόκληρης της δόσης προς τη χώρα μας και χωρίς καθυστερήσεις προκειμένου η χώρα να μην αντιμετωπίσει θέμα ρευστότητας το Αύγουστο οπότε λήγουν κάποια ομόλογα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By