Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Ντάισελμπλουμ: «Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

«Πρόωρη» η συζήτηση σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος

fosphotos.com
fosphotos.com

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «πρόωρη» τη συζήτηση σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος στα τέλη του 2014.

Σε δηλώσεις του, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. «Γνωρίζουμε εκ των πραγμάτων ότι το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει» ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, όμως συμπλήρωσε, ότι το Eurogroup δεν έχει λάβει ακόμα επίσημο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα». Υπάρχει συναίνεση ότι η έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας πρέπει να είναι «συνετή» (prudent), «βιώσιμη» και κοινά αποδεκτή, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup. Υπογράμμισε, πάντως, ότι αν υπάρξει γραμμή πρόσθετων πιστώσεων, αυτή θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από όρους.

Κυβερνητικές πηγές από το Λουξεμβούργο ανέφεραν, μετά τη λήξη του Eurogroup, ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι προχωρά μόνη της και ότι οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται γιατί οι Έλληνες έχουν κατανοήσει την αξία τους» ανέφεραν.

Οι ίδιες πηγές είπαν ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια «συνετή έξοδο» από το πρόγραμμα βοήθειας και να «μεταπηδήσει» σε μια άλλου είδους σχέση με τους δανειστές της, η οποία θα είναι «κοινά αποδεκτή». Η Ελλάδα επιθυμεί να βγει ομαλά και σταδιακά στις αγορές, με τα εύσημα των δανειστών και των οίκων αξιολόγησης, σημείωσαν.

By