Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ντέιβιντ Κάμερον: Δεν θα μου ράγιζε την καρδιά αν έφευγε η χώρα από την ΕΕ

Θα προτιμούσε η Βρετανία να παραμείνει σε μία μεταρρυθμισμένη ΕΕ

kameron

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι «δεν θα ράγιζε η καρδιά του» σε περίπτωση εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε η Βρετανία να παραμείνει σε μία μεταρρυθμισμένη ΕΕ ύστερα από νέα διευθέτηση με τις Βρυξέλλες.

Ο Κάμερον, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τον ρόλο της Βρετανίας στην ΕΕ προτού προχωρήσει σε δημοψήφισμα μέχρι το 2017 με το ερώτημα της παραμονής ή της εξόδου, δέχεται πιέσεις από το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) και από ορισμένους από τους βουλευτές του να σκληρύνει την ρητορική του για το ζήτημα.

Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC σχετικά με δήλωσή του ότι θα ράγιζε η καρδιά του αν έβλεπε τη Σκωτία να ανεξαρτητοποιείται από το Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Κάμερον είπε: «Είναι χίλιες φορές πιο σημαντικό συναισθηματικά για μένα το Ηνωμένο μας Βασίλειο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όταν ερωτήθηκε αν θα ράγιζε η καρδιά του αν η Βρετανία αποχωρούσε από την ΕΕ, ο βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένα θέμα που μπορούσε να ραγίσει την καρδιά. Το άλλο είναι ένα θέμα πραγματιστικής στάσης: Τι είναι καλύτερο για το Ηνωμένο μας Βασίλειο; Πώς θα εξασφαλίσουμε την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία; Αυτό είναι το σημαντικό για μένα», απάντησε ο Κάμερον.

Η σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ δεν λειτουργεί σωστά–είπε ο Κάμερον–και δεν θα υποστήριζε την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ αν δεν επρόκειτο για το εθνικό της συμφέρον. Ωστόσο, τόνισε ο ίδιος, η καλύτερη επιλογή θα ήταν η Βρετανία να παραμείνει μέλος αλλά να τροποποιήσει τη σχέση της με την ΕΕ.

By