Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Νταβούτογλου: Ανακοίνωσε πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μία πολύ αποφασιστική πολιτική την επόμενη περίοδο»

ntavoutoglou

Σε σημερινή του συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της Τουρκικής οικονομίας με «αιχμή του δόρατος» την αύξηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων.

Τον περασμένο μήνα η Τουρκία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη κάνοντας λόγο για ένα ποσοστό 3,3% για αυτόν τον χρόνο και 4% για το 2015 από 4% και 5% αντίστοιχα, επικαλούμενη τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία.

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μία πολύ αποφασιστική πολιτική την επόμενη περίοδο προκειμένου να ενσωματώσουμε την τουρκική οικονομία στην παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου όπου ανακοίνωσε τα νέα μέτρα.

Σε αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται «η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η ώθηση της ενεργειακής παραγωγικότητας και η επέκταση των τομέων υγείας και τουρισμού».

Ο Νταβούτογλου επισήμανε ότι η Τουρκία στοχεύει να αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2018 από 820 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Έως την περίοδο αυτή έχει ως στόχο να μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 5,2% του ΑΕΠ σε σύγκριση με περίπου 7% πέρυσι και την ανεργία στο 7% έναντι σχεδόν 10% σήμερα.

Το πρόγραμμα αυτό ανακοινώθηκε καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ομάδας των G20 από την 1η Δεκεμβρίου.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όλοι θα μπορέσουν να δουν ότι οι οικονομικές δυνατότητες της Τουρκίας, η οικονομική της λογική και το επίπεδο της ηγεσίας της είναι ικανά να καθοδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία για ένα χρόνο» είπε ο Νταβούτογλου.

By