Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νταβούτογλου: «Μόνο Σύροι να περάσουν τα σύνορα προς το Κομπάνι»

Απορρίπτοντας την έκκληση της Γαλλίας να επιτρέψουν τη διέλευση

islamiko_kratos_komoani

O Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε ότι μόνο στους Σύρους επιτρέπεται να διασχίσουν τα σύνορα της χώρας για να πάνε να πολεμήσουν στο Κομπάνι που πολιορκούν οι τζιχαντιστές, απορρίπτοντας την έκκληση της Γαλλίας να επιτρέψουν τη διέλευση από τα σύνορα.

«Αυτοί που προέρχονται από τη Συρία μπορούν να φύγουν για να συμμετάσχουν στη μάχη» για το Κομπάνι, δήλωσε στον Τύπο ο Νταβούτογλου, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν επιτρέπει τη διέλευση πολιτών άλλων εθνικοτήτων, ιδίως Τούρκων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία πρέπει «σίγουρα να ανοίξει τα σύνορά της» ώστε να περάσουν ενισχύσεις για να εμποδιστεί η κατάληψη της κουρδικής πόλης της Συρίας. Σήμερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επέμεινε στο αίτημα προς την Άγκυρα να λάβει «όλα τα μέτρα που επιβάλλονται» για τη διάσωση του Κομπάνι.

«Είναι απαράδεκτο να μας ζητάτε να ανοίξουμε τα σύνορά μας χωρίς να διευκρινίζετε επακριβώς τι θα σηματοδοτεί» η απόφαση αυτή, απάντησε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

«Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στους Τούρκους πολίτες να εισέλθουν στη Συρία διότι δεν θέλουμε να λάβουν μέρος στη συριακή διένεξη. Και εμείς προσπαθούμε να εμποδίσουμε εκείνους που προσπαθούν να το κάνουν παράνομα» σημείωσε ο Νταβούτογλου και συμπλήρωσε ότι «είναι αντίθετο με το συνταγματικό δίκαιο της χώρας μας».

By