Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ντινόπουλος: Σε 1.085 ανέρχονται τα ακίνητα που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες

Το κονδύλι που έχει ήδη δεσμευθεί ανέρχεται σε 304.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποζημίωση των πληγέντων η οποία θα καθοριστεί με βάση τη ζημιά που υπέστησαν

ntinopoulos

Σε 1.085 ανέρχονται τα ακίνητα που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Αττική, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου, ενώ –όπως είπε- τα αυτοκίνητα φτάνουν τα 422.

Ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, επεσήμανε πως αύριο είναι η τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων προς την πυροσβεστική για καταγραφή και ταυτοποίηση των ζημιών. Το κονδύλι που έχει ήδη δεσμευθεί ανέρχεται σε 304.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποζημίωση των πληγέντων η οποία θα καθοριστεί με βάση τη ζημιά που υπέστησαν. Οι επιτροπές των Δήμων εκτιμούν το μέγεθος των ζημιών και μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα για καταβολή αποζημιώσεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει υποβάλλει επίσης, αίτημα για δέσμευση 900.000 ευρώ με τους 25 Δήμους που επλήγησαν να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα στο ΥΠ.ΕΣ. για να λάβουν κονδύλι αποκατάστασης των ζημιών για τα δίκτυά τους ή για όποια άλλη ζημιά υπέστησαν.

Μέχρι στιγμής πάντως, τα ποσά που δαπανήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής για αντιπλημμυρικά έργα την περίοδο 2003-2014, ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως τα πρόσφατα, μπορεί να απαιτηθούν κονδύλια ύψους 1,5 δις ή ακόμη και 2 δις ευρώ, επιπλέον. «Εντολή του πρωθυπουργού πάντως είναι να υπάρξει προώθηση και επιτάχυνση των αντιπλημμυρικών έργων που είναι ενταγμένα σε προγράμματα της Ε.Ε και προς αυτή κατεύθυνση κινούμαστε», τόνισε ο Αργύρης Ντινόπουλος.

«Να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και να μην ασχολούνται οχτακόσιες υπηρεσίες όταν οι δήμοι έχουν υποβάλει όλα τα στοιχεία», ζήτησε από την πλευρά του ο Απόστολος Κακλαμάνης αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτηση του.

By