Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ντονέτσκ: Σφοδρά πυρά πυροβολικού κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης

Προς κατάρρευση η εκεχειρία

oukrania-simaia-ntonetsk

Σφοδρά πυρά πυροβολικού κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και τα ξημερώματα σημειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Ντονέτσκ, η οποία αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, με τους κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν φόβους πως θα τερματισθεί η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, μετά την ανακοίνωση από το Κίεβο ότι θα επανεξετάσει τις δεσμεύσεις του, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Σφοδρά πυρά πυροβολικού άρχισαν στις 6:30 σήμερα το πρωί. Στη διάρκεια της νύκτας ακούγονταν πυρά κατά διαστήματα. Είναι κόλαση», αφηγήθηκε η Τατιάνα Βικτόροβνα, η οποία κατοικεί σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροδρόμιο, επίκεντρο μαχών εδώ και πολλούς μήνες, παρά την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που αποφασίσθηκε προ διμήνου.

Από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε την επανεξέταση από το Κίεβο των ειρηνευτικών δεσμεύσεών του την επομένη των εκλογών που πραγματοποίησαν την Κυριακή οι φιλορώσοι αποσχιστές, πολλοί στο Ντονέτσκ εκτιμούν πως οι δηλώσεις του σημαίνουν το τέλος της εκεχειρίας, η οποία επέτρεψε να μειωθεί η ένταση των μαχών στο μεγαλύτερο μέρος της ζώνης που πλήττεται από τις εχθροπραξίες.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν επιβεβαίωσε την σκλήρυνση της στάσης του προέδρου, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild πως οι αρχές του Κιέβου σκοπεύουν να «ανακτήσουν» τις ανατολικές περιοχές.

«Μερικές περιφέρειες στην ανατολική Ουκρανία είναι εκ των πραγμάτων υπό τον έλεγχο φιλορώσων τρομοκρατών και ρωσικών στρατευμάτων. Όμως είναι ουκρανικές περιφέρειες – και θα τις ανακτήσουμε», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Ο κ. Κλίμκιν δεν έδωσε καμιά διευκρίνιση για ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση. Όπως έκανε τη Δευτέρα και ο κ. Ποροσένκο, χαρακτήρισε τις εκλογές που πραγματοποίησαν την Κυριακή οι αποσχιστές «μείζονα παραβίαση» του πρωτοκόλλου του Μινσκ, το οποίο συνήφθη στις 5 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στο Κίεβο και τους αντάρτες, με τη συμμετοχή της Μόσχας και του ΟΑΣΕ.

«Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλάμε για μια πλήρη αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά η αναγνώριση της “ψηφοφορίας” από τη Ρωσία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», τόνισε καλώντας τους Δυτικούς να ασκήσουν «μεγαλύτερη πίεση» στο Κρεμλίνο και να ενισχύσουν τις κυρώσεις τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατήγγειλε επίσης τις «επανειλημμένες επιδρομές πολυάριθμων Ρώσων στρατιωτών» στις περιοχές των ανταρτών στο Ντονμπάς. «Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπίσουν τη χώρα μας, περισσότερο παρά ποτέ», προειδοποίησε στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Bild.

By