Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Ντοπάρονται»…. οι έφηβοι στην Ευρώπη

Αποτελέσματα ευρωπαϊκής μελέτης που δημοσίευσε το EFSA.

anayiktikaΗ ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA δημοσίευσε τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής μελέτης σχετικά με την κατανάλωση «ενεργειακών» ποτών από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2012. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 52.000 από 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των χωρών που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν και η Ελλάδα.

Η μελέτη έδειξε ότι η ηλικιακή ομάδα, η οποία είναι πιο πιθανό να καταναλώνει «ενεργειακά» ποτά είναι οι έφηβοι ηλικίας 10-18 ετών. Συγκεκριμένα, το 68% συνολικά των εφήβων που έλαβαν μέρος στη μελέτη δήλωσαν ότι καταναλώνουν «ενεργειακά» ποτά (το αντίστοιχο ποσοστό μόνο για την Ελλάδα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, εκτιμάται σε 48%).

Συνολικά μεταξύ των εφήβων που καταναλώνουν τα ποτά αυτά, το 12% είχε «υψηλή χρόνια» κατανάλωση , τουλάχιστον 4-5 ημέρες την εβδομάδα, με μέση κατανάλωση 7 λίτρα «ενεργειακών»ποτών τον μήνα, ενώ το 12% είχε «υψηλή οξεία» κατανάλωση, τουλάχιστον 1 λίτρο περίπου τη φορά.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα αποτελέσματα από τα παιδιά ηλικίας 3-10 ετών, όπου το 18% δήλωσε ότι καταναλώνει «ενεργειακά» ποτά. Μεταξύ αυτών, το 16% είχε «υψηλή χρόνια» κατανάλωση των ποτών αυτών με μέση κατανάλωση σχεδόν 4 λίτρα «ενεργειακών» ποτών το μήνα. Τα δεδομένα από τους ενήλικες έδειξαν ότι περίπου το 30% των ενηλίκων καταναλώνουν «ενεργειακά» ποτά.

By