Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ντράγκι: Αδύναμη ακόμα η ανάκαμψη της ευρωζώνης

Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα

litotita-euro-krisi-xreous-stin-eurozoni

Μέρος της «εργαλειοθήκης» της ΕΚΤ αποτελεί η μαζική αγορά ομολόγων, η οποία θα επικεντρωθεί προς το παρόν στα μέτρα της οικονομικής τόνωσης που ανακοινώθηκαν αρχές Ιουνίου, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf ο Ντράγκι τόνισε ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει ακόμα αδύναμη, άνιση και ευπρόσβλητη και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στην ερώτηση τι χρειάζεται να γίνει για να αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά ώστε να δώσει χρήμα στις τράπεζες ώστε να μπορούν να δανείζουν, μια πρακτική που είναι γνωστή ως «ποσοτική χαλάρωση» (QE), ο Ντράγκι επεσήμανε ότι «αυτή θα ήταν η απάντηση στην επιδείνωση, μεσοπρόθεσμα, των προβλέψεών μας για τον πληθωρισμό«.

«Προς το παρόν, πάντως, επικεντρωνόμαστε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 5 Ιουνίου«, πρόσθεσε.

Στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό και ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων ώστε να ενισχυθεί ο δανεισμός των επιχειρήσεων. Τότε ο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες, αν χρειαστεί.

Η αγορά κρατικών ομολόγων είναι κάτι που επιτρέπεται «κυρίως εάν η αγορά αυτή στοχεύει στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών«, σημείωσε ο Ντράγκι. «Η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να περιλαμβάνει όχι μόνο κρατικά ομόλογα αλλά και δάνεια του ιδιωτικού τομέα. Θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα«, συνέχισε.

Ωστόσο, ο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει παρατηρήσει αποπληθωριστικές τάσεις, δηλαδή μείωση του επιπέδου των τιμών, στην ευρωζώνη καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αναβάλουν τις καταναλωτικές και επενδυτικές δαπάνες τους καθώς περιμένουν την πτώση των τιμών.

Η ανάκαμψη παραμένει ακόμη ευπαθής και ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι τυχόν αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία «θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα την κατάσταση» ενώ υπογράμμισε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός κάνει δυσκολότερες τις προσαρμογές.

By