Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ντράγκι: Ανοιχτή σε νέα μέτρα για την ενίσχυση του πληθωρισμού η ΕΚΤ

Φοιτητές τον αποδοκίμασαν, ενώ τραυματίστηκε ένας στο κεφάλι

mario-draghi-540x304

Η ΕΚΤ είναι ανοιχτή στην υιοθέτηση νέων μέτρων σε περίπτωση που το υπάρχον πακέτο εργαλείων νομισματικής χαλάρωσης δεν καταφέρει να ενισχύσει τον πληθωρισμό, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Τονίζεται ότι ήδη η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS, στην δανειοδότηση των τραπεζών σε πολύ χαμηλά επιτόκια αλλά και στην μείωση των επιτοκίων της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να στηρίξει την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ ευελπιστεί πως με τα μέτρα αυτά θα καταφέρει να επαναφέρει τον ισολογισμό της στα επίπεδα του 2012 ή τουλάχιστον να τον αυξήσει κατά 1 τις. Ευρώ σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Η ΕΚΤ ελπίζει πως αυτά τα μέτρα θα ενισχύσουν πληθωρισμό και ανάπτυξη στην ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Σημειώνεται ότι με βάση τελευταία στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,4% μεγαλώνοντας κι άλλο την απόσταση από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό στο 2%. Αδύναμη είναι και η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.

«Αν αυτά τα μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή, τότε μπορεί να πάρουμε κι άλλα, περιλαμβανομένων μη συμβατικών μέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι μιλώντας στην Ιταλία.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο βήμα της ΕΚΤ θα είναι η αγορά εταιρικών ομολόγων και ότι ενδέχεται να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση πριν την ανακοίνωση αγοράς κρατικών ομολόγων ευρείας κλίμακας ή ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράλληλα, περίπου 100 φοιτητές αποδοκίμασαν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, που πήρε μέρος σε συνέδριο το οποίο οργανώνεται στο πανεπιστήμιο Roma Tre, αφιερωμένο στον Ιταλό οικονομολόγο Φεντερόκο Καφέ.

Οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα υπέρ της πανιταλικής απεργίας, που προκήρυξε το ιταλικό κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil για τις 5 Δεκεμβρίου και κατά της λιτότητας. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να εισέλθουν στην αίθουσα όπου πραγματοποιείται το συνέδριο και ένας νέος τραυματίστηκε στο κεφάλι όταν χτυπήθηκε με γκλομπ από αστυνομικό.

Κατά την παρέμβασή του, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «το σημερινό επίπεδο ανεργίας είναι απαράδεκτο, αφού αντιβαίνει σε κάθε ιδέα ισότητας και αποτελεί μια τεράστια σπατάλη δυνατοτήτων και αποθεμάτων ενέργειας».

«Η ΕΚΤ δεσμεύθηκε να συνεχίσει την αύξηση του προϋπολογισμού της μέχρι να επανέλθει στα επίπεδα του 2012 και να λάβει και περαιτέρω μέτρα, αν όλα όσα αποφασίσθηκαν δεν αποδειχθούν αρκετά», σημείωσε ακόμη ο κ. Ντράγκι.

By