Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ντράγκι: Πιο σταθερή φέτος η Ευρωζώνη

«Η ζώνη του ευρώ διέπεται από μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με τον περασμένο χρόνο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

dragiΜερικώς ικανοποιημένος από την πορεία προώθησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ευρώ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ζώνη του ευρώ διέπεται από μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, ωστόσο οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν απαιτητικές.

Μιλώντας στο Λονδίνο, σχεδόν ένα χρόνο αφότου υποσχέθηκε να κάνει «ότι είναι αναγκαίο» προκειμένου να διασωθεί το ευρώ, ο Ντράγκι δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους και να υποστηρίξουν τα σχέδια για τα οποία δεσμεύτηκαν τον περασμένο Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένου ενός ενοποιημένου τραπεζικού συστήματος. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν ορισμένες θυσίες σχετικά με την εθνική τους κυριαρχία επί του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών πολιτικών.

«Η απάντηση στην κρίση δεν είναι μια μικρότερη Ευρώπη αλλά μια μεγαλύτερη», δήλωσε ο Ντράγκι σε ομιλία του με θέμα τη «δόμηση της σταθερότητας και τη βιώσιμη ευημερία στην Ευρώπη». «Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση (EMU) είναι πιο σταθερή σε σχέση με το περασμένο έτος», είπε.

Ο Ντράγκι παρότρυνε επίσης τη Βρετανία να ενισχύσει τους δεσμούς της με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας: «Η Ευρώπη έχει τόσο την ανάγκη ενός πιο ευρωπαϊκού Ηνωμένου Βασιλείου όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την ανάγκη μιας πιο βρετανικής Ευρώπης».

By