Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ντόρα: Όσοι λοξοκοίταζαν προς Χ.Α να μαζευτούν

Αιχμές για τη στάση ορισμένων στη Ν.Δ απέναντι στη Χ.Α άφησε η Ντόρα Μπακογιάννη, ασκώντας σκληρή κριτική για την οικονομία.

fosphotos.com
fosphotos.com

Αιχμές για τη στάση ορισμένων στη Νέα Δημοκρατία απέναντι στη Χρυσή Αυγή άφησε η Ντόρα Μπακογιάννη, ασκώντας σκληρή κριτική για την οικονομία και τη φορολογική πολιτική, ενώ δήλωσε ότι νέα μέτρα δεν περνάνε από τη Βουλή.

«Η πολιτική ηγεσία στάθηκε αμήχανα απέναντι στη Χ.Α», δήλωσε η πρώην υπουργός σε συνέντευξη της στο Star, υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τη ναζιστική οργάνωση.  Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποιοι που λοξοκοίταζαν προς τη Χ.Α και τους κάλεσε «τώρα να μαζευτούν στη γραμμή, που στο κάτω κάτω ο ίδιος ο αρχηγός της Ν.Δ έχει χαράξει ή αλλιώς, ο δρόμος είναι ανοιχτός».

Στο ερώτημα πάντως εάν θα πρέπει όσοι συνεχίσουν το φλερτ με τη ναζιστική οργάνωση να διαγραφούν από το κόμμα της Ν.Δ, απάντησε: «Έχω υποστεί διαγραφές στη ζωή μου και υποστηρίζω ότι τα κόμματα δε διαγράφουν, απομονώνουν πολιτικές».

Η κ.Μπακογιάννη έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, σημειώνοντας ότι ήταν εξαιρετική η κίνηση του να συγκεντρώσει τις δικογραφίες, στις οποίες μετά βασίστηκε το εισαγγελικό πόρισμα που οδήγησε στις συλλήψεις, καθώς και ότι «ταυτόχρονα δεν αφήνει την άλλη του δουλειά, δηλαδή την προστασία των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας».

Η πρώην υπουργός ζήτησε επίσης ένα μίνιμουμ συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων. «Η Δικαιοσύνη θα συνεχίσει το έργο της και εμείς οι πολιτικοί πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση να βρούμε ένα μίνιμουμ εθνικής συμφωνίας. Δεν μπορεί ο πολίτης να βλέπει από τη μία πλευρά την άθλια εικόνα της Χ.Α και από την άλλη τα κόμματα να σκοτώνονται σαν το σκύλο με τη γάτα σε θέματα που συμφωνουν και αφορούν τη δημοκρατία και το Σύνταγμα», είπε και κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε αυτή τη συζήτηση καλόπιστα. Δηλωσε υπέρ της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη Χ.Α, κάτι που έχει απορρίψει το Μέγαρο Μαξίμου.

Διαφώνησε πάντως με το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α, λέγοντας ότι στη Δημοκρατία δεν διώκεται το φρόνημα, αλλά οι πράξεις. Υπενθύμισε ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την απαγόρευση κόμματος, όπως τα περισσότερα ευρωπαϊκά συντάγματα, με εξαίρεση τη Γερμανία όπου λόγω ιστορίας δεν επιτρέπονται οι ναζιστικές αναφορές και την Τουρκία, όπου όμως η απαγόρευση του κόμματος του Ερντογαν έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Δήλωσε ότι η ίδια ήταν εξαρχής υπέρ της ψήφισης νέου αντιρατσιστικού και τόνισε: «Τις πράξεις τις τιμωρούμε και το φρόνημα τους θα το πολεμήσουμε πολιτικά».

 

Η κ.Μπακογιάννη δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ν.Δ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεργαστεί με τη Χ.Α, διότι όπως είπε: «Δείτε το ποιόν της Χ.Α, δεν είναι συνομιλητής για τη Ν.Δ», προσθέτοντας: «Από ένα σημείο και μετά δεν μπορείς να αρνηθείς αυτό που πιστεύεις. Υπάρχουν και όρια και το όριο είναι αυτό».

Η πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στην οικονομία και στη φορολογική πολιτική. «Ο πολίτης που μας ακούει σήμερα του έχει έρθει ο τρίτος ΦΑΠ, του έχει έρθει ο ουρανός σφοντύλι, δεν υπάρχει πια μεσαία τάξη», είπε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι πια πολύ σκληρή στο «παιχνίδι» με την τρόικα . «Δώσαμε τις εξετάσεις, κόστισαν πάρα πολύ, περάσαμε τις εξετάσεις, φτάνει» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ.Μπακογιάννη εξαπέλυσε επίθεση κατά της τρόικας (και εμμέσως κατά του υπουργείου Οικονομικών) για το πετρέλαιο θέρμανσης, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπερφορολογείς και να περιμένεις έσοδα, δεν μπορεί να λες στον κόσμο ότι θα κρυώνει και ταυτόχρονα θα μειωθούν και τα έσοδα.

Υποστήριξε μάλιστα ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία,  λέγοντας ότι η υπερφορολόγηση είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε τη λογική ότι θα βάλουμε 100 φόρους και επειδή δεν θα πληρώσουν οι 40 να πληρώσουν περισσότερο οι υπόλοιποι 60». Πρόσθεσε ότι: «Λιγότεροι φόροι είναι περισσότερα έσοδα. Αυτή είναι μία προσέγγιση που παλεύουμε με τους τροικανούς».

Η πρώην υπουργός ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «μέτρα με τη μορφή μείωσης μισθών ή αύξησης της φορολογίας δεν περνάνε από τη Βουλή», σημείωσε ωστόσο ότι μέτρα διαρθρωτικά πρέπει να υπάρξουν, διότι όπως είπε αναφερόμενη ειδικότερα στη γραφειοκρατία και στην αδειοδότηση επιχειρήσεων «εάν πρέπει να κάνουμε μια κριτική στην κυβέρνηση είναι ότι δεν προχωρούν τα διαρθρωτικά μέτρα όπως πρέπει».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By