Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ντ. Χιλ: «Τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα»

Συνέντευξή του στο ελληνικό πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας της Αυστραλίας SBS

elgin_marbles_162

Την αισιοδοξία του ότι στο τέλος τα γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στη γενέθλια γη τους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ σε συνέντευξή του στο ελληνικό πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας της Αυστραλίας SBS.

Μάλιστα ο κ. Χιλ προλόγισε και την ταινία «Πρόμαχος» που αναφέρεται στην επιστροφή των Γλυπτών και με την οποία έκλεισε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας και απάντησε σε ερωτήσεις θεατών.

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα από τότε που ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη την εκστρατεία της» είπε ο κ. Χιλ στην SBS και πρόσθεσε: «Αν η Βρετανία επιμένει στην άρνησή της τότε η Ελλάδα έχει την επιλογή της προσφυγής στην δικαιοσύνη».

Ο κ. Χιλ είπε ότι αποκόμισε την εντύπωση πως η Ελλάδα ελπίζει ότι η Βρετανία θα αποδεχθεί τη διαμεσολάβηση της ΟΥΝΕΣΚΟ. «Υπάρχει μια προθεσμία έξι μηνών. Αν πάλι αρνηθεί η Βρετανία, τότε υπάρχει η νομική οδός» ανέφερε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Έλγιν έκλεψε τα Γλυπτά έστω και αν στη συνέχεια τα πούλησε στη Βρετανία και απο εκεί έφθασαν στο Βρετανικό Μουσείο»είπε ο κ. Χιλ υπογραμμίζοντας πως οι πιθανότητες επιτυχίας της ελληνικής πλευράς αν προσφύγει στη δικαιοσύνη είναι 75%. Εξέφρασε δε την βεβαιότητα πως «ό,τι και αν γίνει στο τέλος τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Επισήμανε ακόμα ότι οι Βρετανοί δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να κρατούν τους κλεμμένους θησαυρούς. «Η Ακρόπολη συγκεντρώνει περισσότερους επισκέπτες από την γκαλερί Νταβίν όπου βρίσκονται τα κλεμμένα αριστουργήματα και το νέο μουσείο που είναι αριστούργημα είναι έτοιμο να τα υποδεχθεί»σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Μου γράφουν τώρα από το Μουσείο πως για το καλό της ανθρωπότητας τα μισά Γλυπτά πρέπει να είναι στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχουν πια επιχειρήματα» τόνισε.

 

By