Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Κορεα: Tις ανεύθυνες συμπεριφορές που οδήγησαν στην τραγωδία κατήγγειλε η πρόεδρος

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιουν-Χιέ ζήτησε και πάλι σήμερα συγγνώμη για το ναυάγιο του οχηματαγωγού Sewol, καθώς ο απολογισμός του ναυαγίου έχει φθάσει τους 263 νεκρούς

Obama: 'North Korea has failed again'

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιουν-Χιέ ζήτησε και πάλι σήμερα συγγνώμη για το ναυάγιο του οχηματαγωγού Sewol, καθώς ο απολογισμός του ναυαγίου έχει φθάσει τους 263 νεκρούς και τους 39 αγνοούμενους, ενώ ένας δύτης που συμμετέχει στην επιχείρηση ανάσυρσης των θυμάτων από το βυθισμένο πλοίο έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της αποστολής του.

Η πρόεδρος κατήγγειλε τις «ανεύθυνες συμπεριφορές» που οδήγησαν στο δυστύχημα. «Ως πρόεδρος, η αποστολή της οποίας είναι η προστασία της ζωής, δεν ξέρω με ποιον τρόπο να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου προς τις αφανισμένες οικογένειες. Λυπάμαι, και η καρδιά μου είναι βαριά από την οδύνη».

«Η άγρα του κέρδους επικράτησε των κανόνων ασφαλείας και αυτές οι ανεύθυνες συμπεριφορές οδήγησαν στην απώλεια πολύτιμων ζωών», πρόσθεσε υποσχόμενη αυστηρή τιμωρία των ενόχων.

Τα δεκαπέντε μέλη του πληρώματος που επέζησαν έχουν συλληφθεί και κρατούνται, αφού εγκατέλειψαν το πλοίο την ώρα που εκατοντάδες επιβάτες βρίσκονταν παγιδευμένοι στο εσωτερικό του, ενώ κατηγορούνται επίσης ότι καθυστέρησαν 40 λεπτά πριν εκπέμψουν σήμα κινδύνου και ειδοποιήσουν τους επιβάτες για τον κίνδυνο βύθισης.

Οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν επίσης τη σύλληψη τριών στελεχών της πλοιοκτήτριας εταιρείας Chonghaejin Marine Co που θεωρούνται υπόλογοι για την υπερφόρτωση του πλοίου, η οποία εξηγεί ενδεχομένως την αιφνίδια κλίση και τη βύθισή του, καθώς και για την παράνομη προσθήκη καμπίνων που έπληξε την ευστάθειά του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hankyoreh Shinmun, οι διαδικασίες ελέγχου της τήρησης των κανόνων ασφαλείας παρέμειναν εξαιρετικά ανεπαρκείς και μετά το ναυάγιο, το 1993, υπερφορτωμένου οχηματαγωγού, στιο οποίο έχασαν τη ζωή τους 292 άνθρωποι.

By