Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νew York Times: Επικριτική απέναντι στην πολιτική αστάθεια της Ελλάδας

Κακή εντύπωσε προκάλεσε η απουσία του κ. Τσίπρα από την «εορταστική χορωδία»,όπως αποκάλεσαν την τελετή ανάληψη της ελληνικής προεδρίας

newyorktimesA

Για «πολιτικό δράμα» στην Ελλάδα, και για ενδείξεις ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορούν να ανατρέψουν τις όποιες θετικές προβλέψεις υπάρχουν για την οικονομία της χώρας, κάνει λόγο o αρθρογράφος των New York Times, Andrew Higgins.

O Higgins υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, την πρόσφατη έκθεση του οίκου Fitch, στην οποία αναφερόταν ότι η πολιτική αστάθεια αποτελεί «σοβαρό» κίνδυνο για την Ελλάδα και ότι η «μεταρρυθμιστική κόπωση» έχει κοστίσει την κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, η οποία βλέπει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία να περιορίζεται.

Αφορμή για το άρθρο, αποτέλεσε η απόφαση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα, να μην παραστεί στην «εορταστική χορωδία», όπως την χαρακτηρίζει ο Higgins, της τελετής για την επίσημη έναρξη της 6μηνης ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει τον Α. Τσίπρα ως «αμείλικτο επικριτή» των οικονομικών πολιτικών που έχουν οδηγήσει την ανεργία στο 27%, οι οποίες όμως ταυτόχρονα ενισχύουν τις ελπίδες ότι η ελληνική οικονομία ίσως επιστρέψει σε ανάπτυξη για πρώτη φορά από το 2007.

Και παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Jose Manuel Barroso ότι «η Ελλάδα στέκεται πια στα πόδια της», ο Higgins σχολιάζει ότι οι πολιτικές της χώρας είναι αδιαμφισβήτητα ασταθείς και η υποστήριξη των Ελλήνων πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Gallup, ποτέ δεν υπήρξε χαμηλότερη. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το ποσοστό της θετικής γνώμης των Ελλήνων για την ηγεσία της Ε.Ε. έχει υποχωρήσει στο 19%, όταν το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν 60%.

Ο Higgins δεν παραλείπει να αναφερθεί σε πρόσφατες εξελίξεις, όπως οι κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας για σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για τέτοιου είδους σχέσεις, σχολιάζει, ενώ από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι αποτελούν μέρος μια καμπάνιας της κυβέρνησης να δημιουργήσει στο κοινό φόβους για την αριστερά, σε μία περίοδο που η κύρια απειλή πολιτικής βίας προέρχεται από την Χρυσή Αυγή.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By