Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξανά αρνητικός ο πληθωρισμός

Στο 0,6% τον Απρίλιο από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

plithorismosΣύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή την Παρασκευή, στο 0,6% ο αποπληθωρισμός τον Απρίλιο σε ετήσια βάση από 0,2% τον προηγούμενο μήνα. Το -0,6% είναι το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού που έχει σημειωθεί από το 1968.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι τιμές των τροφίμων δεν ακολουθούν τη γενική πτωτική τάση ή στην καλύτερη περίπτωση η μείωση των τιμών είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλους κλάδους της οικονομίας.

Αυτό δείχνει το γεγονός ότι η ομάδα προϊόντων «∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», σημείωσε αύξηση 0,6% σε ετήσια και 0,7% σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή του µηνός Απριλίου 2013, προς τον αντίστοιχο ∆είκτη του Απριλίου 2012, προκύπτει µείωση 0,6%, έναντι αύξησης 1,9%, που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2012 προς το 2011.

Σε σύγκριση µε τον Μάρτιο 2013, παρουσίασε αύξηση 0,5%, έναντι αύξησης 0,8% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους.

Ο µέσος ∆είκτης του δωδεκαµήνου Μαΐου 2012 – Απριλίου 2013, παρουσίασε αύξηση 0,8%, έναντι αύξησης 2,5%, που σηµειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούµενα δωδεκάµηνα.

Η µείωση κατά 0,6% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2012, προήλθε από τις ακόλουθες µεταβολές:

1) Από τις µειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 3,6% της οµάδας Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών στα έπιπλα-καλύµµατα δαπέδου, είδη κλινοστρωµνής-λευκά είδη, οικιακές συσκευές και οικιακές υπηρεσίες.

β) Κατά 4% της οµάδας Υγεία, λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των φαρµάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

γ) Κατά 4,3% της οµάδας Μεταφορές, λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των αυτοκινήτων και των καυσίµων αυτοκινήτου (βενζίνης). Μέρος της µείωσης αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών των αεροπλάνων.

δ) Κατά 5,1% της οµάδας Επικοινωνίες, λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

ε) Κατά 2,9% της οµάδας Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών του οπτικοακουστικού εξοπλισµού-υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής και των βιβλίων.

στ) Κατά 4% της οµάδας Εκπαίδευση, λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και µεταπτυχιακών σπουδών.

ζ) Κατά 1,6% της οµάδας Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων και των ξενοδοχείων.

η) Κατά 2,3% της οµάδας Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών των κουρείων-κοµµωτηρίων-ειδών ατοµικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων µεταφορών.

2) Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,6% της οµάδας ∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών στα φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, κρέατα γενικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στα δηµητριακά και παρασκευάσµατα, ελαιόλαδο, χυµοί φρούτων.

β) Κατά 5% της οµάδας Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών των τσιγάρων.

γ) Κατά 2,2% της οµάδας Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιµών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 6,9% της οµάδας Στέγαση, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών του πετρελαίου θέρµανσης και του ηλεκτρισµού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στα ενοίκια κατοικιών, στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας και στο φυσικό αέριο.

Η αύξηση κατά 0,5% σε σύγκριση µε το Μάρτιο, προήλθε από τις ακόλουθες µεταβολές:

1) Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,7% της οµάδας ∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών στα λαχανικά νωπά, πατάτες νωπές και αρνί και κατσίκι νωπά.

β) Κατά 8,6% της οµάδας Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιµών των ειδών ένδυσης και υπόδησης στα επίπεδα πριν από τις γενικές χειµερινές εκπτώσεις.

γ) Κατά 0,5% της οµάδας Υγεία, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών των φαρµάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραιατρικές υπηρεσίες.

2) Από τις µειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,1% της οµάδας Στέγαση, λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών του πετρελαίου θέρµανσης, του φυσικού αερίου, των ενοικίων κατοικιών και των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

β) Κατά 1,2% της οµάδας Μεταφορές, λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών στα καύσιµα αυτοκινήτου (βενζίνη). Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα εισιτήρια αεροπλάνων.

γ) Κατά 0,3% της οµάδας Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω µείωσης, κυρίως, των τιµών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

By