Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ξανά στο τραπέζι η διάσωση της Κύπρου μέσω Gazprom

Αβέβαιη η τύχη της πρότασης, αναφέρουν οι New York Times.

gazpromΗ εφημερίδα New York Times, σε σημερινή ανταπόκρισή της από την Μόσχα, δημοσιεύει ότι ιδιωτικό σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας προσέφερε ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom.

Υπό τον τίτλο «Προστατεύοντας τους δικούς τους, οι Ρώσοι εισηγούνται εναλλακτική λύση στον τραπεζικό φόρο», η εφημερίδα αναφέρει ότι αντί της φορολόγησης των καταθέσεων, η Κύπρος θα μπορούσε να εισπράξει χρήματα για να διορθώσει την οικονομία της, πουλώντας στην Gazprom δικαιώματα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ανταπόκριση χαρακτηρίζει αβέβαιη την τύχη της πρότασης, υπογραμμίζοντας ότι η ρωσική εταιρεία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ακόμα και πως υπέβαλε την πρόταση.

Περιγράφει ωστόσο το γεγονός ως δεδομένο και ως δείγμα του πώς μία εταιρεία, που έχει συχνά χαρακτηριστεί κράτος εν κράτει, είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες και διαιρέσεις εντός της Ευρώπης, για να τσιμεντάρει την θέση της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τράπεζα Gazprombank, ιδιοκτησίας του Ταμείου Προνοίας της Gazprom, έστειλε την πρόταση στο Γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής και ερμηνεύει την κίνηση, πέραν του στόχου να ωφελήσει την μητρική εταιρεία, ως δείγμα της βαθειάς εξάρτησης της ρωσικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελιτ στο κυπριακό υπεράκτιο τραπεζικό σύστημα.

Offsite.com.cy

 

By