Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξαναελέγχουν τον Παπαντωνίου για το «μαύρο» χρήμα

Στο στόχαστρο τα περιουσιακά στοιχεία και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ζεύγους Παπαντωνίου σε Ελβετία και Ελλάδα

papantoniou

Στα ανακριτικά γραφεία βρέθηκε την Τετάρτη η κυρία Σταυρούλα Κουράκου, σύζυγος του πρώην υπουργού κ. Γιάννου Παπαντωνίου, και κατέθεσε μάρτυρας στους ανακριτές κκ. Γαβριήλ Μαλλή και Ι. Σταυρόπουλο. Εκκλήθη για την επίμαχη κατάθεσή της στην τράπεζα HSBC καθώς εμφανιζόταν στην περιλάλητη «λίστα Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Κουράκου δέχθηκε τις επίμονες ερωτήσεις των δύο ανακριτών για το αν η κατάθεση των 1,3 εκατ. ευρώ έχει σχέση με τις προμήθειες των Εξοπλιστικών.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού Άμυνας επέμενε ότι τα χρήματα προορίζονταν για τα δύο παιδιά της και ότι δεν έχουν καμία σχέση με παράνομη δραστηριότητα ή την υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μάλιστα δήλωσε πρόθυμη να ανοιχθούν όλοι οι λογαριασμοί της προκειμένου να επιβεβαιωθούν όσα κατέθεσε ως μάρτυρας.

Τα λεφτά εκτός της λίστας Λαγκάρντ

Σε σχέση με την εκκρεμή υπόθεση που αφορά το πόθεν έσχες του ζεύγους Παπαντωνίου, όπως έγινε γνωστό η υπόθεση ερευνάται μεταξύ των 72 για τις καταθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, όπου εντοπίστηκαν ευρήματα σε βάρος των καταθετών οι οποίοι αδυνατούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των καταθέσεών τους.

Σε σχέση με τα περιουσιακά του ζεύγους η έρευνα των αρχών εντοπίζεται σε δύο πορίσματα του ΣΔΟΕ που αφορούν συνολικά ποσό ύψους 2,8 εκατ. ευρώ και τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο στην Ελβετία όσο και σε ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα το ποσό που εντοπίζεται σε άλλους λογαριασμούς πλην της λίστας Λαγκάρντ ανέρχεται στα 1,35 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είναι γνωστό, το ζεύγος Παπαντωνίου – Κουράκου έχει διωχθεί για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες.

Η κλήση της συζύγου του πρώην υπουργού ως μάρτυρα από τους ανακριτές που ερευνούν τα Εξοπλιστικά είναι η πρώτη κίνηση η οποία φαίνεται ότι συνδέει το σκάνδαλο των Εξοπλιστικών με την οικογένεια Παπαντωνίου. Είναι άγνωστο αν η κίνηση του λογαριασμού αυτή έχει σχέση με την υπόθεση των υποβρυχίων ή με τα Τor-M1.

Έτοιμος να συνεργαστεί δηλώνει ο Φουάντ Αλ Ζαγιάτ

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η επιστολή του επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, όπως δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή» με την οποία δηλώνει την πρόθεσή του «να συνεργαστεί εθελοντικά»με τις ελληνικές δικαστικές Αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για τα εξοπλιστικά.

Ο Φουάντ Αλ Ζαγιάντ απέστειλε την επιστολή προς τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλή μέσω Λιβάνου, όπως προκύπτει από το συνοδευτικό έγγραφο, και δηλώνει ότι διαμένει στη Δαμασκό της Συρίας.

Καταζητείται από το 2012 με διεθνές ένταλμα σύλληψης καθώς είναι βασικός εμπλεκόμενος στη διακίνηση εκ. ευρώ μαύρου πολιτικού χρήματος προς τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, στην υπόθεση της προμήθειας των ρωσικών αρμάτων Tor M1.

Ήδη διώκεται ποινικά από την ελληνική δικαιοσύνη μαζί με τον πρώην υπουργό της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, που είναι προφυλακισμένος για τις μίζες των εξοπλιστικών και η δίκη τους έχει προσδιοριστεί για τις αρχές Μαΐου.  Οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές πάντως, δήλωναν πρόθυμες να λάβουν κατάθεση του Φουάντ αν ο ίδιος πράγματι επιθυμεί να συνεργαστεί.

By