Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξαναρχίζει η μεταφορά ρωσικού πυρηνικού καυσίμου στην Ευρώπη

Η Ουκρανία ήρε την σχετική απαγόρευση, που είχε επιβληθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς

gaz_lines679

Η Rosatom, η δημόσια επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι πρόκειται να ξαναρχίσει τη μεταφορά πυρηνικού καυσίμου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, αφού το Κίεβο ήρε την απαγόρευση η οποία είχε επιβληθεί νωρίτερα φέτος κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε ό,τι αφορά την διέλευση του επικίνδυνου αυτού υλικού από το ουκρανικό έδαφος.

Η απαγόρευση είχε επιβληθεί την 28η Ιανουαρίου από την κυβέρνηση του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εγκατέλειψε την Ουκρανία τον περασμένο μήνα μετά την εξέγερση εναντίον του.

Η Rosatom ανέφερε ότι η απαγόρευση ήρθη την Πέμπτη και η πρώτη μεταφορά, με τρένο, πυρηνικού καυσίμου μέσω Ουκρανίας στην ανατολική Ευρώπη αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η Rosatom είναι δεσμευμένη στην ασφαλή μεταφορά και απομάκρυνση πυρηνικών καυσίμων προς και από πελάτες σε όλη την Ευρώπη. Εάν υπάρξουν περαιτέρω ζητήματα με τη σιδηροδρομική μεταφορά μέσω Ουκρανίας, θα εγγυηθούμε έγκαιρες παραδόσεις (με μεταφορά) από αέρος», ανέφερε ο εκπρόσωπός της εταιρείας.

Ανάμεσα στα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που έχουν συμβάσεις με την εταιρεία για την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου είναι οι σταθμοί Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, Παξ στην Ουγγαρία, Ντουκόβανι και Τέμελιν στην Τσεχία και Μποχουνίτσε στη Σλοβακία.

By