Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξεκίνησαν οι ιδιώτες την τροφοδοσία του ISS

Έπειτα από αρκετές αναβολές για τεχνικούς λόγους, η αμερικανική εταιρεία Orbital Sciences Corp. εκτόξευσε την Πέμπτη την κάψουλα Cygnus που μεταφέρει προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

antares660_090114

Ο πύραυλος Antares που μετέφερε την κάψουλα πυροδοτήθηκε λίγο μετά τις 20.00 ώρα Ελλάδας από εξέδρα της NASA στο νησί Ουάλοπς της Βιρτζίνια. Η κάψουλα Cygnus θα πέσει στον ωκεανό μετά την ολοκλήρωση της αποστολής.

Η Η Orbital Sciences Corp. είναι μία από τις δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει αποστολές ανεφοδιασμού για λογαριασμό της NASA μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων. Η εταιρεία θα λάβει συνολικά 1,9 δισ. δολάρια για τη μεταφορά περίπου 18 τόνων προμηθειών στον ISS μέχρι το 2016.

Η δεύτερη εταιρεία που έχει εξασφαλίσει ανάλογο συμβόλαιο της NASA είναι η SpaceX με την κάψουλα Dragon. Η αποστολή που αναχώρησε την Πέμπτη είναι η πρώτη κανονική αποστολή της Orbital Sciences μετά τη δοκιμαστική πτήση του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Το ρομποτικό φορτηγό Cygnus προγραμματιζόταν αρχικά να εκτοξευτεί το Δεκέμβριο, ωστόσο η επιχείρηση αναβλήθηκε αρκετές φορές. Η τελευταία φορά ήταν την Τετάρτη, όταν η εκτόξευση ακυρώθηκε λόγω ηλιακής καταιγίδας.

Πηγή: in.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By