Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησαν οι φωτιές πριν το… καλοκαίρι

Πριν ακόμα μπει το καλοκαίρι σημειώνονται οι πρώτες δασικές πυρκαγιές με την Πυροσβεστική να ανταποκρίνεται άμεσα.

pyrosvestikiΤο βράδυ της Τρίτης, εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε Πελοπόννησο και Κρήτη, όπου είχαν αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετά στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και να απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, στις 10 χθες το βράδυ, εκδηλώθηκε φωτιά λίγο έξω από την Κυπαρισσία στον δρόμο για Φιλιατρά, η οποία λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και απείλησε σπίτια και επιχειρήσεις στην Κυπαρισσία, κάνοντας στάχτη μέχρι στιγμής, πολλά στρέμματα με ελιές.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής του δήμου Τριφυλίας, εθελοντές με μηχανήματα και πολίτες έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα. Αυτή την ώρα η φωτιά είναι σε ύφεση και προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο επιχειρούν 19 οχήματα με 55 άνδρες της πυροσβεστικής.

Το δεύτερο πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα στην περιοχή Τριανταφυλλιά της Μάνης, λίγα χιλιόμετρα από την Αρεόπολη. Ο δυνατός αέρας, που έφτανε κοντά τα 10 μποφόρ, έδωσε έκταση στη φωτιά που καίει ακατάπαυστα χαμηλή βλάστηση και ελαιοπερίβολα.

Παράλληλα, σε πύρινο κλοιό βρέθηκε, μετά τα μεσάνυκτα, η περιοχή των Χανίων, καθώς οι νότιοι άνεμοι που έπνεαν με ένταση μέχρι και 10 μποφόρ αποδείχτηκαν «εμπρηστές».

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στις περιοχές Βαμβακόπουλο του δήμου Χανίων, Μεγάλα Χωράφια, Κεραμειά και Βουκολιές, κινητοποιώντας το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων από τα Χανιά, που ενισχύθηκαν από δυνάμεις και από την υπόλοιπη Κρήτη.

Το μεγαλύτερο μέτωπο στο οποίο μέχρι και το πρωί βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης είναι στο Βαμβακόπουλο. Η περιοχή είναι αστική και η φωτιά που εκδηλώθηκε απείλησε σπίτια, ενώ σημαντικές υλικές ζημιές έχουν υποστεί βιοτεχνικές μονάδες.

Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και πυκνοί καπνοί «σκέπαζαν»το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πρώτες φλόγες «ξεπήδησαν» από καλαμιώνες

Οι πυρκαγιές στα Μεγάλα Χωράφια, τα Κεραμειά και τις Βουκολιές ήταν δασικές και τέθηκαν υπό έλεγχο, ωστόσο και στα τρία σημεία παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στις περιοχές Στάβιες του δήμου Γόρτυνας, Λύττος, Καλύβια και Αφρατί του δήμου Μινώα Πεδιάδος του Ηρακλείου καίγοντας χορτολιβαδικές εκτάσεις και καλλιέργειες, χωρίς ωστόσο να απειλούνται κατοικοιμένες περιοχές.

Στα μέτωπα των πυρκαγιών βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ το έργο τους δυσχεραίνεται από τους ισχυρούς νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή.

By