Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το γήπεδο της ΑΕΚ

Η Ένωση και ο Δημήτρης Μελισσανίδης παρουσίασαν σε μία λαμπρή εκδήλωση στο «Ίδρυμα Ωνάση» τα σχέδια για την «Αγιά Σοφιά».

140439Η μέρα που περίμεναν καρτερικά οι φίλοι της ΑΕΚ έφτασε… Παρουσία εκπροσώπων της ομάδας, της πολιτείας, της κυβέρνησης, αλλά και της εκκλησίας, ο Δημήτρης Μελισσανίδης παρουσίασε τα σχέδια για το νέο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση που έγινε στο «Ίδρυμα Ωνάση».

Πριν όμως πάρει τον λόγο ο «Τίγρης», ο Μητροπολίτης Δράμας μετέφερε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι θα βάλει το θεμέλιο λίθο για αυτό το έργο, προσφέροντας 50.000 ευρώ.

Μία κίνηση που ανάγκασε όλους τους παρευρισκόμενους να του προσφέρουν απλόχερα ένα ζεστό χειροκρότημα.

Αμέσως μετά την… σκυτάλη πήρε το αφεντικό των «κιτρινόμαυρων», ο οποίος δήλωσε: «Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην ιστορική για την ΑΕΚ εκδήλωση, η οποία σφραγίζει την πορεία για το αύριο, 83 χρόνια και τέσσερις μέρες από το πρώτο παιχνίδι της ομάδας στην πατρογονική έδρα των ιδρυτών μας στη Νέα Φιλαδέλφεια και έξι μήνες πριν τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από την ίδρυσή της, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε το μεγάλο όνειρο όλων μας, να ξεκινήσουμε την αντίστροφή μέτρηση για επιστροφή στη γη των προγόνων μας, που πότισαν με το αίμα και τον ιδρώτα του μετά το 1927. Όταν μια χούφτα πρόσφυγες κατάφεραν να μετατρέψουν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο την έκταση που τους παραχωρήθηκε για τα ξεριζωμένα παιδιά και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που εκείνοι ονόμασαν Νέα Φιλαδέλφεια τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή. 

Αυτούς τους ανθρώπους τιμάμε σήμερα, που μας παρέδωσαν το ιδανικό που λέγεται ΑΕΚ, που κατά καιρούς προδώσαμε, αλλά έφτασε η μέρα της δικαίωσης. Όσο κια να δυσκολεύονται οι αντίπαλοί μας να καταλάβουν, τους είναι δύσκολο και δεν τους παρεξηγούμε, η ΑΕΚ είναι είναι πολύ περισσότερο από μια ποδοσφαιρική ομάδα και το γήπεδό της δεν θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο. Το νέο μας γήπεδο πρέπει να ενσαρκώσει την τεράστια ιστορία της ομάδας και να έχει σημείο αναφοράς τις βυζαντινές και προσφυγικές καταβολές της. Όπως η ΑΕΚ, έτσι καιτο γήπεδο έπρεπε να εκπροσωπεί την τεράστια ιστορία της ομάδας, τον προσφυγικό ελληνισμό και να ενσαρκώνει τις καταβολές. Μετά την καταστροφή έρχεται η αναγέννηση και αυτή τη φορά τα τείχη θα είναι ψηλά, απόρθητα. Το κάστρο αυτό δεν θα πέσει και ο δικέφαλος θα επιστρέψει πιο προστατευμένος από ποτέ. 

Το κάστρο έτσι δεν θα έχει αρίθμηση στις θύρες του. Κάθε θύρα θα πάριε το όνομά της από πόλεις της Μικράς Ασίας, από πόλεις του ελληνισμού της Ανατολής. Από την Έφεσο, τη Μίλητο, το Αϊβαλί (διακοπή από συνθήματα). Στη δική μας Φιλαδέλφεια θα διατηρήσουμε μόνο τη θύρα 21 και τα όσα συμβολίζει για τον οπαδό της ΑΕΚ. Κυρίες και κύριοι, οι ιδρυτές μας δεν χρειάστηκαν την παραμικρή βοήθεια για το γήπεδο που αποτέλεσε σημείο αναφοράς. Ούτε εμείς θα χρειαστούμε. Αυτή τη φορά το σπίτι μας θα το φτιάξουμε μόνοι μας και μαζί. Με την Ένωση 1924, θα έχει μετόχους του φίλους και τους φιλάθλους της. Θα ανήκει στην ΑΕΚ και κανέναν άλλον. Ο καθένας μπορεί να πάριε μέρος στην ΑΜΚ με τις δικές του δυνάμεις. Πολλά από λίγους και λίγα από πολλούς, αυτός είναι ο στόχος. Πρέπει όλοι μαζί, όπως και η ΑΕΚ δεν έχει ιδιοκτήτες, έτσι και το γήπεδο δεν θα έχει. Η ΑΕΚ είναι ιδανικό, είναι πάνω από πρόωσης, ιδιοκτήτες και εταιρείες. Η ΑΕΚ είναι ιστορία, όχι εταιρεία. Το γήπεδο θα ανήκει στην ΑΕΚ και τον κόσμο. Αυτά τα τείχη θα τα σηκώσουμε ψηλά, όπως πριν από 83 χρόνια οι πρόγονοι μας τον πρώτο μαντρότοιχο από υλικά που που περίσσεψαν από τις προσφυγικές κατοικίες. Αυτή τη φορά θα δώσουμε στο όνειρο σάρκα και οστά, αλλά πιο γρήγορα. 

Έχουμε πίσω μας 90 χρόνια ιστορίας και υπερηφάνειας. Αμέτρητες σελίδες δόξας γραμμένες σε αυτό το γήπεδο που και πάλι θα φτιάξουμε. Όλοι εμείς είμαστε ΑΕΚ πιο πολύ στα δύσκολα από ό,τι στα εύκολα και τα δύσκολα είναι μπροστά. Ο δρόμος ανοίγει από το γήπεδο, από το ποίο έχετε πάρει μια μικρή γεύση. Ήδη έχει προκηρυχθεί ΑΜΚ 30 εκατομμύρια ευρώ. Είναι δεδομένοι ότι θ καλυφθεί από όλους, είναι δεδομένο επίσης ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα επιστραφούν αν μία στο εκατομμύριο υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Θα απαιτηθεί η βοήθεια όλων και είμαι σίγουρους ότι όσο το έργο προχωράει η δικέφαλος 1924 θα καλύψει οποιαδήποτε αύξηση. Δεν είναι υπόθεση του Μελισσανίδη το νέο γήπεδο, ακόμα κι αν βάλω τα περισσότερα χρήματα. 

Ήρθε η στιγμή της αλήθειας για όλους. Τώρα θα φανεί ποιοι αγαπούν την ΑΕΚ και δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει οικονομικά ισχυρός φίλος της ομάδα που θα απουσιάζει από το κάλεσμα. Προς το παρόν ευχαριστώ πρώτα και πάνω από όλους τον Πατριάρχη για την ευλογία και την οικονομική στήριξη στην ομάδα. Επίσης, ευχαριστώ τον Δήμαρχο και το Δ.Σ της Νέας Φιλαδέλφειας, καθώς και τους πρωτεργάτες στο έργο, τον Πέτρο Παππά και τον Πόλυ Χατζηιωάννου, που μαζί ξεκινήσαμε την ιδέα και τους άλλους βασικούς χρηματοδότες που σε λίγο θα τους μάθετε. Είμαι βέβαιος για τη συμμετοχή του απλού φίλαθλου της ΑΕΚ, είμαστε όλοι σύμμαχοι στο όνειρο. Οι δυνάμεις όλων πρέπει να ενωθούν. Μι λίγα από πολλούς και πολλά από όλους, μόνο τότε θα μπορούμε να μπούμε με ασφάλεια στο στολίδι μας και θα κάνουμε περήφανους αυτούς που κληρονομήσαμε την αγάπη τους για αυτό το μεγάλο και σπουδαίο που λέγεται ΑΕΚ. Μόνο τότε θα φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο ίδρυμα Ωνάση για την οικονομική στήριξη, τη φιλοξενία και την συνεργασία. Το όνομα του θα υπάρχει στο γήπεδο. Το σύνθημα μας, μην ξεχνάτε, είναι ότι ερχόμαστε. Θα επιστρέψουμε, αλλά σε ένα διαφορετικό τοπίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί πρέπει να αλλάξει το τοπίο για να επιστρέψει η ελληνική οικογένεια στις κερκίδες. Αλλιώς δεν θα έχουν σημασία οι προσπάθειες για το γήπεδο. Αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Το ποδόσφαιρο πρέπει να μας ενώσει. Σας ευχαριστώ».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By