Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας

Η πρόταση αυτή είναι το μόνο όπλο, προκειμένου να υποχρεώσουμε τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή, τόνισε ο Γ.Δραγασάκης

vouli

Ξεκίνησε στην ολομέλεια της βουλής η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να αναδείξει την δυσαρμονία που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και το λαϊκό αίσθημα, αλλά και να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του που σπαράσσεται ανάμεσα στο ευρώ ή τη δραχμή.

«Καλούμε τη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση, πρώτον  λόγω της δυσαρμονίας της κυβερνητικής πολιτικής με τις ανάγκες της κοινωνίας, δεύτερον  λόγω της αντίθεσης της κοινωνίας προς την πολιτική αυτή και τρίτον  λόγω των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας», ανέφερε ο πρώτος ομιλητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας ότι η πρόταση αυτή είναι το μόνο όπλο που διαθέτουν προκειμένου να υποχρεώσουν τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή.

Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πράξη δημοκρατικής ευθύνης γιατί θα επιτρέψει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν το παρόν και το μέλλον της χώρας», ενώ αναφερόμενος στις νέες δεσμεύσεις που θα κληθεί να αναλάβει η χώρα, τόνισε πως τα όσα λέει ο Α. Σαμαράς ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, είναι «αέρας κοπανιστός».

Για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πολιτών από την κυβέρνηση, μίλησε ο δεύτερος ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια για να μπει και να διατηρηθεί η κατακτημένη μας δημοκρατία στη φορμόλη και στην τεχνητή αναπνοή. Αναφερόμενος στην επέμβαση των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ και την απαγόρευση πρόσβασης στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι δεν θα δεχτούν το διακοσμητικό ρόλο που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση. «Το καντήλι της κυβέρνησής  σας έχει τελειώσει, ο λαός θα το σβήσει» ανέφερε ο Ν. Βούτσης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η Φεβρωνία Πατριανάκου  που διερωτήθηκε τι επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας με την πρόταση αυτή. «Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτει πρόταση δυσπιστίας για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το κόμμα του», τόνισε και επεσήμανε με νόημα πως η απόσταση από τη βίλα Αμαλία έως Αγία Παρασκευή, και από τα γουναράδικα έως το ΕΑΜ- Ελλάς Μελογαλάς, ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. «Για ποια ΕΡΤ θυσιάζει την πορεία της χώρας; για την ΕΡΤ που αποκαλούσε χειραγωγούμενη και μηχανισμό προπαγάνδας της κυβέρνησης;», ανέφερε και εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει συντεχνιακή ελίτ που να μην την έχει υιοθετήσει.

«Λέτε συνέχεια όχι στις αποκρατικοποιήσεις, όχι σε νέες επενδύσεις, απειλείτε όσους θέλουν να επενδύσουν και βουλιάζετε στα νάματα του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι με την πρόταση δυσπιστίας συσπειρώνονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να δουν τη χώρα να βγαίνει από την κρίση.

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Ρήγας  από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «η πρόταση αυτή είναι μομφή στη λογική και στις θυσίες που καταβάλλει ο λαός, είναι μομφή στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια από τις δυνάμεις που επενδύουν στην καταστροφολογία και δεν θέλουν να ορθοποδήσει η πατρίδα».

Με την έναρξη της συζήτησης η Χρυσή Αυγή έθεσε θέμα ακυρότητας της διαδικασίας, καθώς δεν θα μετάσχουν και δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν οι τρεις προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός. Μάλιστα, επειδή ο εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού δεν χορήγησε άδεια στους προφυλακισθέντες για να παραστούν στη συζήτηση και την ψηφοφορία κατήγγειλε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής ότι έχουν αναγάγει τον εισαγγελέα Κορυδαλλού σε ρυθμιστή της πολιτείας. «Γίνεται ό,τι ορίζει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής», ήταν η απάντηση του Προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Λίγο αργότερα μάλιστα, ο Ευ. Μεϊμαράκης  από τα βουλευτικά έδρανα, απάντησε στην κριτική που δέχθηκε από τη Χρυσή Αυγή, περί ακυρότητας της διαδικασίας, λέγοντας ότι η πρόταση μομφής για να γίνει δεκτή πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους. Επανέλαβε μάλιστα, ότι για το θέμα των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το κατά πόσο μπορούν να συμμετάσχουν ή όχι στη συζήτηση, αρμόδια είναι η Εισαγγελέας και όχι η Βουλή.

«Αυτό είναι το μεγαλείο δημοκρατίας, δίνει λόγο και σε όσους θέλουν να την καταλύσουν», επεσήμανε ο Ευ. Μεϊμαράκης  και ξεκαθάρισε ότι η Βουλή λειτουργεί με τους ισχύοντες νόμους, ενώ δεν αλλοιώνεται το αποτέλεσμα της Κυριακής από την απουσία των τριών προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ.

«Μακάρι να πέσετε την Κυριακή, γιατί δεν σας αντέχει ο λαός», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο Κ. Γιοβανόπουλος  από τους ΑΝΕΛ.

Κριτική τόσο στην κυβέρνηση που δεν έχει το ειδικό βάρος –όπως είπε- να κάνει διαπραγμάτευση με την τρόικα, όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο ειπε ότι παίζει με το θέμα του εκλογικού νόμου, εγκαταλείποντας  το αίτημα για απλή αναλογική, άσκησε ο Β. Οικονόμου  από την ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ είπε ότι την Κυριακή θα καταδικάσουμε την κυβέρνηση με την ψήφο μας, αλλά στη συζήτηση θα αναδείξουμε και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By