Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ξεκινά η θητεία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Κομισιόν

Με κύρια πρόκληση την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας

komision

Με κύρια πρόκληση την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αναλαμβάνει και επισήμως από σήμερα καθήκοντα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν και πρόκειται να ξεκινήσει τις εργασίες της από τη Δευτέρα.

«Τώρα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να ξεκινήσουμε τη δουλειά», ανέφερε ο Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του που σηματοδοτεί την έναρξη της πενταετούς θητείας του στην προεδρία της Κομισιόν. «Οι προκλήσεις της Ευρώπης δεν μπορούν να περιμένουν», τόνισε, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύθηκε να προσφέρει «μια νέα αρχή».

Η νέα Επιτροπή θα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της έναν πρώτο αντιπρόεδρο, τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος θα είναι «το δεξί χέρι» του Γιούνκερ.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου διαδέχεται στην προεδρία τον Πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η δεκαετής θητεία του οποίου σηματοδοτήθηκε από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα 15 στα 28 μέλη και στη συνέχεια από την κρίση του ευρώ.

«Αυτή η Επιτροπή θα είναι αυτή της τελευταίας ευκαιρίας», είχε δηλώσει ο Γιούνκερ τον Οκτώβριο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είτε θα καταφέρουμε να πλησιάσουμε στους πολίτες της Ευρώπης, να μειώσουμε δραστικά το ποσοστό της ανεργίας και να δώσουμε ξανά προοπτική στους νέους, είτε θα αποτύχουμε», είχε σημειώσει.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο προκάτοχός του Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος πλέον ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, θα παρουσιάσουν την Τρίτη τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής για το φθινόπωρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σε πλήρη σύνθεση την Τετάρτη.

Η νέα Κομισιόν θα πρέπει να διαχειρισθεί μία σειρά από μεγάλα ζητήματα: το σχέδιο επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία, τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και τη διαμόρφωση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ ο 58χρονος Μπαρόζο δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της πολιτικής του καριέρας. Φήμες τον θέλουν να είναι υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς η θητεία του Μπαν Γκι-μουν λήγει το 2016.

«Δεν αναζητώ πολιτικό μέλλον», σχολίασε ο ίδιος ο Μπαρόζο, ενώ συμπλήρωσε: «Δεν έχω ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις σχετικά με πολιτικές θέσεις (…) είτε στη χώρα μου είτε στον ΟΗΕ».

By