Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ξεκινά η μάχη για τον αμερικανικό προϋπολογισμό

euro money lefta dollar

Επιστροφή στα καυτά εσωτερικά θέματα για τον Μπαράκ Ομπάμα

84535441-640x460Με τη μάχη του προϋπολογισμού να μαίνεται ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και τους ρεπουμπλικάνους, οι ομοσπονδιακές δημόσιες υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες απειλούνται με λουκέτο.

Το Κογκρέσο παραμένει βαθιά διχασμένο, την ίδια ώρα που η στρόφιγγα κλείνει τέλος του Οκτώβρη και η χώρα αναμένεται να αγγίξει το πλαφόν χρέους. Οι επιλογές είναι δύο. Είτε το Κογκρέσο θα αυξήσει το πλαφόν, ή η αμερικανική κυβέρνηση θα χρεοκοπήσει.

Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι Ρεπουμπλικάνοι, όμως, θέτουν ως προϋπόθεση τη μείωση των δαπανών.

Την κατάσταση περιπλέκει μια ομάδα 130 Ρεπουμπλικανών βουλευτών που στηρίζονται από οργανώσεις, όπως το υπερσυντηρητικό ίδρυμα Heritage Foundation. Προειδοποιούν ότι για να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, θα πρέπει πρώτα να διακοπεί η χρηματοδότηση για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα υγείας “Obamacare”, πράγμα που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον Λευκό Οίκο.

Το Obamacare ψηφίστηκε από το Κογκρέσο και φέρει την έγκριση του Αμερικανού προέδρου και του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αποτελεί για τους Δημοκρατικούς το μεγαλύτερο επίτευγμα της διακυβέρνησης Ομπάμα.

Ο ανταποκριτής του Euronews στην Ουάσιγκτον Στεφάν Γκρόμπε μεταδίδει ότι «οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως η διαμάχη θα επιλυθεί με τον αμερικανικό τρόπο. Θα βρεθεί δηλαδή ένας βραχυπρόθεσμος συμβιβασμός που δεν θα ικανοποιεί κανένα. Ως τότε, όμως η μάχη του προϋπολογισμού μπορεί να έχει πολλά πολιτικά θύματα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By