Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ξεκινούν την Τρίτη τα Θερινά Τμήματα της Βουλής

Τόσο το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ και την εκκαθάριση όλων των οφειλών του δημοσίου προς την επιχείρηση, όσο και εκείνο για τον αιγιαλό έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στα κόμματα, με βουλευτές να έχουν διαμηνύσει ότι δυσκολεύονται να τα στηρίξουν εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές

vouli

Με το βλέμμα στραμμένο στα κρίσιμα νομοσχέδια που προγραμματίζεται να ψηφιστούν μέσα στο καλοκαίρι, ξεκινούν την Τρίτη τα Θερινά Τμήματα της Βουλής μετά το αιφνιδιαστικό «λουκέτο» της Ολομέλειας.

Τόσο το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ και την εκκαθάριση όλων των οφειλών του δημοσίου προς την επιχείρηση, όσο και εκείνο για τον αιγιαλό έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στα κόμματα, με βουλευτές να έχουν διαμηνύσει ότι δυσκολεύονται να τα στηρίξουν εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. Το μεγαλύτερο «πρόβλημα» φαίνεται να συναντούν οι ρυθμίσεις για τη μικρή ΔΕΗ από βουλευτές που εκλέγονται σε περιφέρειες, όπως η Κοζάνη, η Φλώρινα και η Δράμα, που είναι εγκατεστημένες μονάδες προς ιδιωτικοποίηση.

Στα προαπαιτούμενα πάντως, του Ιουνίου και του Ιουλίου εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η επικαιροποίηση του καταλόγου με τους φόρους υπέρ τρίτων, η σύνταξη του κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης, η προώθηση της ρύθμισης για τη μείωση του περιθωρίου των φαρμακοποιών, καθώς επίσης και η προώθηση της νομοθεσίας για τα δάση και η προώθηση απόφασης για την κατάργηση από 1/1/2015 όλων των χρηματοδοτικών εισφορών που στηρίζουν τις επικουρικές συντάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Σήμερα πάντως, η Διάσκεψη των Προέδρων ενέκρινε τη σύνθεση των τριών Θερινών Τμημάτων. Στο Α’ Θερινό Τμήμα που θα λειτουργήσει από τις 17/6 έως τις 10/7 συμμετέχουν 42 βουλευτές της ΝΔ, 24 του ΣΥΡΙΖΑ, 9 του ΠΑΣΟΚ, 4 των ΑΝΕΛ, 5 της ΧΑ και της ΔΗΜΑΡ, 4 του ΚΚΕ και 7 ανεξάρτητοι. Εάν συζητηθεί σε αυτό το Τμήμα η μικρή ΔΕΗ και ο αιγιαλός ενδεχομένως να υπάρξουν αντιδράσεις από τον Γ. Βλάχο και την Φ. Πιπιλή από τη ΝΔ και τους Θ. Μωραΐτη και Μ. Κασσή από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η στάση των απερχόμενων υπουργών Γ. Μιχελάκη, Π. Παναγιωτόπουλο, Κ. Γκιουλέκα, Θ. Δαβάκη και Θ. Καράογλου.

Είναι ωστόσο, γνωστό ότι στα Θερινά Τμήματα που λειτουργούν με 100 βουλευτές το καθένα, γίνονται εύκολα αντικαταστάσεις βουλευτών που αντιδρούν με το συζητούμενο κάθε φορά νομοσχέδιο προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη καταψήφισή του.

Οι συνεδριάσεις του Β’ Θερινού Τμήματος ξεκινούν στις 22/7 και ολοκληρώνονται στις 28/8, ενώ του Γ’ Θερινού Τμήματος στις 2/9 και ολοκληρώνονται στις 3/10/2014.

By