Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά

Ο πρόεδρος του ΧΑ, Σωκράτης Λαζαρίδης επισημαίνει το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα
xrimatisti

Τον κομβικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών ως φορέας Χρηματοδότησης των εισηγμένων επιχειρήσεων επισημαίνει ο Πρόεδρός του, Σωκράτης Λαζαρίδης.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στον Τύπο της Κυριακής, παράλληλα, ο κ. Λαζαρίδης κάνει λόγο για έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά.

«Το 2013 μέχρι στιγμής έχει χαρακτηριστεί από τις επιτυχημένες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, που έγιναν υπό συνθήκες μεγάλης χρονικής πίεσης. Θεωρώ ότι από την διαδικασία αυτή κατέστη σαφές στους διαμεσολαβούντες χρηματο-οικονομικών οργανισμών ότι υπάρχει στην παγκόσμια κοινότητα ένας αξιόλογος αριθμός επενδυτών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον αυτό επιβεβαιώνεται επανειλημμένα, τόσο από τις συνεχείς επισκέψεις στη χώρα μας όσο και από τα στατιστικά στοιχεία για τη δραστηριότητα των ξένων στην αγοράς μας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά για 11ο συνεχόμενο μήνα υπερέβησαν τις εκροές, ενώ είναι η πρώτη φορά μετά το 2009 που για το πρώτο εννεάμηνο του χρόνου οι καθαρές εισροές είναι περίπου 1 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το πώς σκοπεύει να βοηθήσει το ΧΑ τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό, ο κ. Λαζαρίδης δήλωσε ότι:

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια σε συνεργασία με το CFA Ελλάδος, προκειμένου να ενημερωθούν εταιρείες με μικρότερη εμπειρία στην παρουσίασή τους στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, για το ποιός είναι ο κατάλληλος τρόπος επικοινωνίας με τους επενδυτές, βασισμένος στους κώδικες επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι παραλήπτες. Η προσπάθεια αυτή του Χρηματιστηρίου εντάσσεται σε μια ευρύτερη σειρά προσπαθειών που στόχο έχουν να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα ενός μεγαλύτερου αριθμού εταιρειών και την ισχυροποίησή της προβολής τους στο διεθνές επενδυτικό κοινό.

Πιστεύω ότι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, είναι υπέρτατης σημασίας να διαμορφωθεί από όλους τους συντελεστές της οικονομικής ζωής κοινή αντίληψη για το πώς θα αξιοποιήσει η χώρα το δεδομένο επενδυτικό ενδιαφέρον και πώς θα ενισχυθεί η προβολή των επενδυτικών ευκαιριών σε νέους τομείς της οικονομίας μας».

Πηγή:capital.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By