Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ξεπαγώνουν οι fast track φωτοβολταϊκές επενδύσεις

 Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση  μέρους των εγκεκριμένων σχεδίων που αφορούν επενδύσεις από τις Spes Solaris και Silcio

fotoboltaikaΑπεμπλοκή για ένα μέρος των παγωμένων εδώ και δύο χρόνια στρατηγικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας που είχαν ενταχθεί στις διαδικασίες του fast track δρομολογείται με ρύθμιση που συζητείται αυτές τις μέρες στα αρμόδια τμήματα της Βουλής.

Με πρωτοβουλία βουλευτών και σε συνεργασία με το Invest in Greece , ανοίγει ο δρόμος για την άμεση υλοποίηση ενός μέρους των εγκεκριμένων σχεδίων που αφορούν επενδύσεις από τα ελληνικών συμφερόντων εργοστάσια της Spes Solaris και της Silcio, τα οποία βρίσκονται στην ΒΙ.ΠΕ. Πατρών.  απασχολούν συνολικά 450 εργαζόμενους αλλά λόγω της κρίσης στην αγορά φωτοβολταϊκών υπολειτουργούν το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με το energypres.gr, πρόκειται για επενδύσεις που, επειδή είχαν χαρακτηριστεί ως στρατηγικού χαρακτήρα, είχαν εξαιρεθεί από τον εθνικό στόχο για τις ΑΠΕ, όπως είχε συμβεί και με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Στην πλήρη ανάπτυξή τους οι συγκεκριμένες επενδύσεις ήταν της τάξης των 630 και 250 εκατ. ευρώ αντιστοίχως σε φωτοβολταϊκά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και είχαν εγκριθεί  το 2011 από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η ένταξή τους στην συγκεκριμένη κατηγορία καθώς και στις διαδικασίες του fast track είχε κριθεί σκόπιμη με βάση τα οφέλη που η υλοποίησή τους θα είχε ως αποτέλεσμα, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η περιφερειακή ανάπτυξη, η ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, και η τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας.

Το ότι έρχεται στη Βουλή με πρωτοβουλία κάποιων βουλευτών η ρύθμιση, οφείλεται και στο ότι τις συγκεκριμένες επενδύσεις υποστηρίζουν όλοι οι φορείς (τοπικές αρχές, Εργατικά Κέντρα, επαγγελματικοί σύλλογοι κλπ) του νομού Αχαΐας, ο οποίος εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα αποβιομηχάνισης και ανεργίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By