Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

«Ξεσάλωσαν» με κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Άνοδο άνω του 25% έγραψε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

i9cTgvMiPhyk

Με το καλύτερο τρόπο ολοκλήρωσαν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες τη χρονιά που αλλάζει σε λίγες ώρες, καθώς σημείωσαν τις καλύτερες ετήσιες επιδόσεις τους από το 2009. Αιτία του «πάρτι» που επικράτησε στα ταμπλό της Ευρώπης ήταν η σταδιακή βελτίωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά και το σερί που σημείωσαν οι δείκτες της Wall Street, που έφτασαν στα υψηλότερα ετήσια κέρδη από το 1996.

«Πρωταθλητής» στα υψηλά για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν ο DAX, με την αγορά της Φρανκφούρτης να κλείνει το έτος με αύξηση κερδών κατά 25%.  Επίσης, πολύ ισχυρή άνοδο είχε και η Μαδρίτη, με τον IBEX 35 να έχει κέρδη άνω του 21%. Ο FTSE στο Λονδίνο ανέβηκε κατά 14,4% και ο CAC στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 18%.

Ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη το 2013 είναι ο κλάδος των αυτοκινήτων, ο οποίος σημείωσε άυξηση 37%, με τον κλάδο των  χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των μέσων ενημέρωσης, να ακολουθούν.  Ο μοναδικός χαμένος ήταν ο κλάδος των πρώτων υλών, ο οποίος ήταν ο μόνος που έκλεισε σε αρνητικό έδαφος.

Η μετοχή με την καλύτερη απόδοση  ήταν η  Ocado, η βρετανική online εταιρίας τροφίμων, η οποία εκτοξεύθηκε κατά 408%.  Η χειρότερη επίδοση είναι αυτή της ισπανικής Bankia, η οποία υποχώρησε 74%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By