Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Ξεφορτωθείτε το χρυσό», συστήνουν οι διεθνείς οίκοι

Goldman Sachs, Technical Research Advisors, BofA προβλέπουν συνέχιση της πτώσης  για το πολύτιμο μέταλλο

Gold_bars

Γυρίζουν την «πλάτη» στον χρυσό τόσο τα hedge funds όσο και οι επενδυτικοί οίκοι, καθώς οι αναλυτές προβλέπουν συνέχιση της πτώσης για το πολύτιμο μέταλλο.Goldman Sachs, Technical Research Advisors, Bank of America Merrill Lynch εμφανίζονται «αρκούδες» για το χρυσό. Να σημειωθεί πως το 2013 το πολύτιμο μέταλλο έχασε 28% , στην πρώτη υποχώρηση μετά από 13 χρόνια που ήταν και η πιο σοβαρή από το 1981. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρώην στέλεχος της Citigroup, Louise Yamada, της Technical Research το πολύτιμο μέταλλο θα έχει νέα πτώση 19% τους επόμενους μήνες με την τιμή του να κατρακυλά στα 1000 δολ/ουγγιά.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη είχαν άνοδο στα 1.236  δολ. Χθες. Κι ενώ υπάρχει πιθανότητα για μικρά και βραχυπρόθεσμα ράλι στην τιμή του χρυσού, ωστόσο η τεχνική ανάλυση της Yamada δείχνει ότι ο χρυσός θα αυξήσει τις απώλειές του. Εάν οι προβλέψεις της επαληθευτούν και η τιμή φτάσει στα 1000 δολάρια/ουγγιά, τότε θα πρόκειται  για τη χαμηλότερη  τιμή ημέρας από τον Οκτώβριο του 2009. Και ο Jeffrey Currie, επικεφαλής του τομέα εμπορευμάτων της Goldman , θεωρεί ότι το 2014 οι τιμές θα υποχωρήσουν εκ νέου για τον χρυσό και προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα αγγίξει τα 1.050 δολ/ουγγιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Bank of America Merrill Lynch, που προβλέπει πτώση της τάξης του 11%, με το πολύτιμο μέταλλο να φτάνει ακόμα και στα 1.150 δολάρια η ουγγιά.Σύμφωνα με την έκθεση της Bank of America Merrill Lynch η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να πέσει ακόμα και κάτω από τα 1.150 δολάρια η ουγγιά ενώ ο χρυσός έχει ήδη σημειώσει απώλειες 28% για το 2013, πέφτοντας κάτω από τα 1.200 δολάρια η ουγγιά και βάζοντας τέρμα σε ένα ανοδικό σερί 12 ετών.

Οι MKS Group και HSBC επίσης είναι φειδωλές στις προβλέψεις τους για την τιμή του χρυσού το νέο έτος. Οι αναλυτές της HSBC κατεβάζουν το μέσο όρο των προβλέψεών τους για τον χρυσό το 2014 στα 1.292 δολάρια η ουγγιά από την αρχική πρόβλεψη των 1.435 δολαρίων η ουγγιά. Ενώ η MKS Group βλέπει περιορισμένη δυναμική ανόδου με τον χρυσό να επηρεάζεται το τέταρτο τρίμηνο του έτους από τις συζητήσεις για τον πληθωρισμό και τα σημάδια για την παγκόσμια ανάκαμψη της οικονομίας.

Η μέση τιμή του χρυσού προβλέπεται στα 1.262 δολάρια η ουγγιά με εύρος από υψηλό 1.350 δολαρίων έως  χαμηλό 1.120 δολαρίων ενώ η Barclays Suki Cooper «βλέπει» τον χρυσό ακόμα και σε χαμηλό 1.050 δολαρίων την ουγγιά. Μάλιστα ο blogger Robert Bonomo, προέβλεψε ότι ο χρυσός θα σπάσει το φράγμα των 1.000 δολαρίων η ουγγιά και θα πέσει κάτω ακόμα και από τα 960 δολάρια.

Μέχρι το 2012 και για 12 ολόκληρα χρόνια ο χρυσός ανέβαινε διαρκώς. Η άνοδος της τιμής του ήταν της τάξης του 500%, εκ παραλλήλου με την πτώση του δολαρίου. Το ράλι επιταχύνθηκε από το 2008 μέχρι και το 2011 όταν η Fed επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και διατήρησε σε ποσοστά χαμηλού ρεκόρ το κόστος δανεισμού, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο χρυσός έκανε άλμα στα 1.923,70 δολ/ουγγιά, κάτι που θεωρείται μάλλον αβέβαιο να ξαναδούμε από τους διεθνείς αναλυτές.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By