Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ξύπνησαν ταυτόχρονα εφτά ηφαίστεια

Μέσα σε λίγες ώρες ηφαίστεια σε έξι χώρες άρχισαν να δραστηριοποιούνται προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και στους επιστήμονες

ifaisteioΠαιχνίδια της φύσης, σαν ένα ξυπνητήρι να είχε ρυθμιστεί να χτυπήσει την ίδια ώρα για σειρά ηφαιστείων. Μέσα σε λίγες ώρες επτά διαφορετικά ηφαίστεια σε έξι χώρες ξύπνησαν

Στον Ειρηνικό ,ανοικτά της ιαπωνικής νήσου Nishino-Shima, εμφανίστηκε χθες ένα νέο νησί μετά την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου για πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια.

Σχεδόν 13.000 χλμ. πιο μακριά στο Μεξικό το ηφαίστειο του Colima τίναξε κυριολεκτικά τη κορυφή του ύστερα από μια μακρά περίοδο σχετικής ηρεμίας. Καπνοί και ηφαιστειακή τέφρα έφτασαν σε ύψος σχεδόν 3 χλμ. και ο βρυχηθμός του ηφαιστείου ακούγεται σε απόσταση χιλιομέτρων.

Την ίδια ώρα στη Γουατεμάλα το ηφαίστειο Fire Mountain άρχισε να εκτοξεύει λάβα ενώ καπνοί και τέφρα σχημάτισαν ένα σύννεφο σκεπάζοντας πολλές πόλεις πλησίον του ηφαιστείου.

Ανησυχία προκαλεί και το ηφαίστειο Yasur στο αρχιπέλαγος Βανουάτου στο νότιο Ειρηνικό καθώς έχει αρχίσει να βρυχάται ενώ και στην Ιταλία η Αίτνα έχει ξυπνήσει και πάλι τις τελευταίες ημέρες προκαλώντας ήδη προβλήματα στις αερομεταφορές.

Πιο δύσκολα τα πράγματα στην Ινδονησία όπου έχουν ξυπνήσει δύο ηφαίστεια. Το ηφαίστειο του Sinabung άρχισε ξανά να δραστηριοποιείται από το 2010 και αν και ακόμα δεν έχει εκτοξεύσει λάβα το νέφος που έχει προκαλέσει φτάνει σε ύψος μέχρι και τα 6 χλμ. Ταυτόχρονα στην πλευρά της νήσου Ιάβα το ηφαίστειο Merapi, η έκρηξη του οποίου  το 2010 προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, άρχισε να δραστηριοποιείται από την Πέμπτη.

Η σχεδόν ταυτόχρονη ενεργοποίηση των ηφαιστείων αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες, που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να βρουν κάποιο συσχετισμό.

Πολλοί μιλούν για μια γεωλογική αλλαγή η οποία συντελείται από το 2004, μετά τσουνάμι στην Ταϊλάνδη ενώ άλλοι θεωρούν πως η αιτία γα όλα αυτά δεν είναι στη Γη αλλά στο διάστημα.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By