Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οδήγηση μέσω iPad

Πόσες φορές έχουμε δει ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπου τα αυτοκίνητα πηγαίνουν μόνα τους χωρίς ανθρώπινη n καθοδήγηση ;

autokinitoΈνα ρομποτικό αυτοκίνητο που ελέγχεται μέσω iPad δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το αυτοκίνητο ελέγχεται από έναν αυτόματο πιλότο.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι το να βάζουμε μηχανές να ελέγχουν το αυτοκίνητο είναι πολύ πιο ασφαλές, αλλιώς δεν θα μπαίναμε στη διαδικασία παραγωγής τους. Είναι πιο σίγουρο να πούμε ότι μελλοντικά οι μηχανές θα οδηγούν τα αυτοκίνητά μας από το ότι θα είμαστε μόνιμα καταδικασμένοι στο μέλλον σε χάσιμο χρόνου λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης, σε ατμοσφαιρική ρύπανση και σε επικίνδυνη οδήγηση. Είναι δύσκολο να αποσπάς την προσοχή ενός υπολογιστή από την οδήγηση» τονίζει ο καθηγητής Πωλ Νιούμαν, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η δοκιμαστική έκδοση εφαρμόστηκε σε ένα προσαρμοσμένο ηλεκτρικό Nissan Leaf .  Ένα λέιζερ στον μπροστινό προφυλακτήρα ανιχνεύει την πορεία του ταξιδιού, 13 φορές το δευτερόλεπτο, για να ελέγξει εάν υπάρχουν εμπόδια όπως αυτοκίνητα, πεζοί, ποδηλάτες ή άλλα αντικείμενα. Μόλις εντοπίσει κάτι παύει την λειτουργία της κίνησης.

Πάραυτα, η κυκλοφορία ενός τέτοιου οχήματος αποτελεί ένα μελλοντικό σχέδιο καθώς τα κολλήματα νομικά και γραφειοκρατικά είναι πολλά.

 

[space size=»30″]

By