Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Όλα τα βλέμματα στον «κομήτη του αιώνα»

Ο λεγόμενος «κομήτης του αιώνα», ISON, πλησιάζει τον Ήλιο με ταχύτητα 377 χιλιομέτρων και ήδη είναι ορατός ακόμα και με κιάλια ή με ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο

komitisΌλα τα μάτια στραμμένα πάνω στον λεγόμενο «κομήτη του αιώνα», ISON, ο οποίος κινείται με ταχύτητα 377 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο προς τον Ήλιο και στις 28 Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τον ήλιο σε απόσταση 1.159.000 χιλιομέτρων και αυτομάτως η θερμοκρασία του θα εκτιναχτεί στους 2.760 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες αν επιζήσει από αυτό το κοντινό πέρασμα από τον ήλιο, τότε ο ISON θα ξεπεράσει σε λαμπρότητα τον Μεγάλο Κομήτη του 1680 ενώ επισημαίνουν πως ακόμα και στην περίπτωση που διαλυθεί το θέαμα που θα προκαλέσει θα είναι συγκλονιστικό.

Σύμφωνα με μία μελέτη που χρηματοδότησε η NASA και διενεργήθηκε από το Αστεροσκοπείο Lowell και το Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Τέξας, εκτιμάται ότι ο κομήτης είναι πολύ πιθανό να επιβιώσει από το κοντινό του πέρασμα στον ήλιο. Εάν αυτό συμβεί, τότε στις 26 Δεκεμβρίου, ο κομήτης θα βρεθεί στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του προς τη Γη και θα απέχει από τον πλανήτη μας 45 εκατομμύρια χιλιόμετρα δηλαδή το 1/3 της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τον ήλιο.

Το βάρος του κομήτη εικάζεται πως κυμαίνεται από 3,2 δισεκατομμύρια κιλά μέχρι 3,2 τρισεκατομμύρια κιλά.

Τα τελευταία 24ωρα, διαστημικά τηλεσκόπια όπως Hubble, τα SOHO A και B ή το SDO αλλά και πολλά επίγεια όργανα παρατήρησης, στρέφονται προς τον κομήτη ISON παρακολουθώντας την ταχύτατη προσέγγισή του προς τον ήλιο και από τις αρχές Δεκεμβρίου στο βόρειο ημισφαίριο, ο κομήτης θα είναι ιδιαίτερα λαμπρός και ορατός με μεγάλη ευκολία με γυμνό μάτι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By