Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Οδηγίες για τους Έλληνες εκλογείς των ευρωεκλογών που μένουν στην ΕΕ

Οι Έλληνες εκλογείς των χωρών της Ε.Ε. καλούνται να υποβάλουν αίτηση στην οικεία προξενική Αρχή ως της 28 Μαρτίου

euroekloges800_281013

Προθεσμία έως της 28 Μαρτίου έχουν για να υποβάλουν αίτηση όσοι Έλληνες διαμένουν μόνιμα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θα βρίσκονται σε αυτές κατά την ημέρα διενέργειας των ευρωεκλογών και επιθυμούν να ψηφίσουν από εκεί για τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και έχει ήδη αποστείλει εγκύκλιο στις οικείες διπλωματικές Αρχές, με την οποία παρέχονται γενικές πληροφορίες για τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ψηφοφορίας στο εξωτερικό. Με περαιτέρω έγγραφα παρέχεται ειδικότερη ενημέρωση και αναλυτικές οδηγίες τόσο στις ανωτέρω Αρχές όσο προς τους λοιπούς φορείς που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία.

Οι εκλογείς καλούνται να υποβάλλουν αίτηση στην οικεία προξενική Αρχή, στην οποία προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, προκειμένου να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Στις προξενικές Αρχές έχει σταλεί έγγραφο, το οποίο καθορίζει το περιεχόμενο,την προθεσμία και τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων-δηλώσεων των εκλογών αυτών.  Οι ενδιαφερόμενοι εκλογείς,που έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο, μπορούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν την αίτηση τους και στη συνέχεια να την υποβάλλουν στην οικεία αρχή.

Οι δηλώσεις αυτές αποστέλλονται από τις προξενικές Αρχές στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να καταρτιστούν οι ειδικοί κατάλογοι των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αμέσως μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων- δηλώσεων, το υπουργείο Εσωτερικών θα ολοκληρώσει τη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων και θα ακολουθήσει η κατάρτιση των ειδικών εκλογικών καταλόγων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έχει αποστείλει το υπουργείο Εσωτερικών στις προξενικές Αρχές της χώρας στα κράτη μέλη της Ε.Ε. , καλούνται να ενημερώσουν, τους Έλληνες εκλογείς, με κάθε πρόσφορο μέσο για το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση επτά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι, με επικεφαλής τον Δημήτρη Τσουκαλά, ζητούσαν να ενημερωθούν πότε θα υπογραφούν, δημοσιευθούν και ισχύσουν οι υπουργικές αποφάσεις για τη δημιουργία ειδικών καταλόγων κατοίκων της ΕΕ προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη χώρα που διαμένουν.

By