Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Οδηγίες προς τους πολίτες για να προστατευθούν από την κακοκαιρία

Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός τις τελευταίες ώρες

kairos

Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός τις τελευταίες ώρες σε ολόκληρη τη χώρα. Το σκηνικό του καιρού μοιάζει χειμωνιάτικο, καθώς στις περισσότερες περιοχές βρέχει καταρρακτωδώς, η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά, ενώ στα βόρεια έχουν πέσει και τα πρώτα χιόνια.

Ειδικότερα, για το βορειοανατολικό άκρο της χώρας η Αυτοτελής διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Α.Μ.Θ. επισημαίνει την ισχύ του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού έως και το Σάββατο 25/10/2014.

Ο καιρός σε όλη τη χώρα

Σήμερα Παρασκευή (24-10-2014) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά και νότια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Ύφεση των φαινομένων προβλέπεται από τις βραδινές ώρες στη Δυτική Ελλάδα.

Αυριο Σάββατο (25-10-2014) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις ανατολικές και βόρειες περιοχές με βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Σταδιακά και από τα βόρεια θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι που στο Αιγαίο η ένταση τους θα φτάσει τοπικά τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.

By